Linkovi

Radite stojeći - bolje za vaše zdravlje i kičmu


Neki radni stolovi dolaze i sa pokretnom trakom, za one koji zaista žele vježbati dok rade.

Svako od nas vjerovatno svaki dan provede isuviše dugo sjedeći. Bez obzira da li sjedite u fotelji I gledate TV, da li radite na kompjuteru ili vozite, novo istraživanje pokazuje da je sjedenje loše za vaše zdravlje. To možda nije ništa novo, ali je novo da je lijek za to zapravo jednostavan. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Rosanne Skrible, ako ustanete I svaki dan napravite par dodatnih koraka, to će učiniti da se osjećate bolje I budete produktivniji.

Možda na prvi pogled ne bi ste mogli reći da Michelle Baxter pati od hroničnog bola u mišićima I zglobovima. Stajanje uz radni sto olakšava fibromialgiju od koje pati.

Otkako stojim, donji dio leđa je mnogo bolje, a uz to vježbam I više se krećem, kako bi održala cirkulaciju krvi. Osjećam se dobro, kaže Michelle.

Ona radi sa studentskm dosjeima na univerzitetu George Washington u Washingtonu I kaže da joj stajanje daje dodatnu energiju.

Mogu više uraditi, ne razmišljam o tome da li sam ukočena niti da li moram ustati I naći mjesto za vježbanje. Stalno se krećem, odnosno vježbam dok stojim, kaže Michelle.

I tako potroši I do hiljadu I 200 kalorija dnevno. To je jedan od razloga zbog kojih takozvani stojeći radni stolovi postaju popularni u manjim radnim prostorima. A još jedan razlog je istraživanje koje pokazuje da što duže sjedite, to ste izloženi većem riziku od ozbiljnih bolesti, kaže Amanda Visek, psiholog za vježbu pri institutu za javno zdravlje Milken.

Sjedenje dovodi do raznih oboljenja kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2, kardiovaskulane bolesti, povećan krvni pritisak, depresija, pa čak I smrtnost, kaže Amanda Visek.

Za starije osobe, svaki sat proveden sjedeći je povezan sa 50% povećanim rizikom da postanete fizički nesposobni. Ali gospođa Visek kaže da niko nije pošteđen, bez obzira na godine.

Čak I ako na kraju dana odemo u teretanu I trčimo ili vježbamo, ako najveći dio dana provedemo sjedeći, to je samo po sebi nezavisan rizični faktor. Jedno nije lijek za drugo, objašnjava Amanda Visek.

Ako vježba ne nadoknađuje nedostatak kretanja zbog sjedenja, šta onda nadoknađuje. Gospođa Visek preporučuje ugraditi aktivnosti u svakodnevne poslove.

Na radnom mjestu, umjesto da kolegi pošaljete email ili ga pozovete telefonom, bolje je da prošetate do njegovog ureda kako bi ste ga upitali isto to pitanje ili kako bi ste razgovarali. Također jedna od stvari na koje se možemo istrenirati je da kada uđemo u zgradu, prvo potražimo stepenice. To je lak način da unesemo dodatni broj koraka, umjesto da se vozimo liftom.

Institut za javno zdravlje Milken promovira takvu viziju. Na centralnom stepeništu vas podstiču da idete stepenicama. Uzdignuti stolovi u učionicama I sobama za odmaranje vam daju opciju da stojite I stojeći radni stolovi su norma. Michelle Baxter kaže da joj je udaljavanje od stolice izmijenilo život I navelo da drugima da ovakvu poruku.

Svako neka ustane. To je dobro za vas. Ustanite barem na kratko. Barem pokušajte, preporučuje Michelle.
XS
SM
MD
LG