Linkovi

Stanovnica Damaska postala prva žena koja se ikad kandidovala za predsjednika Sirije


Arhiv - Biračko mjesto u Siriji tokom parlamentarnih izbora, juli 2020.
Arhiv - Biračko mjesto u Siriji tokom parlamentarnih izbora, juli 2020.

Žena iz glavnog grada Sirije Damaska ​​prijavila je kandidaturu za predsjednika Sirije, što je čini prvom ženom koja se ikada prijavila na tu funkciju. Na uglavnom simboličnim izborima sigurno će pobijediti sadašnji predsjednik Bashar Assad.

Predsjednički izbori, drugi otkako je građanski izbio rat u zemlji prije 10 godina, trebaju se održati 26. maja. Sirijci u inostranstvu glasat će 20. maja.

Predsjednik Narodnog vijeća Sirije Hammoud Sabbagh rekao je da se Faten Ali Nahar, 50-godišnja stanovnica Damaska, kandidirala za to mjesto. O njoj se malo zna. Sabbagh je naveo njenu starost, mjesto rođenja i ime majke. Na društvenim mrežama nije bilo izvještaja o tome ko je ona.

Dvoje drugih kandidata predalo je svoja imena, uključujući biznismena koji se 2014. kandidirao protiv Assada. Assad je na tada osvojio gotovo 90% glasova.

Iako se Assad još nije prijavio, očekuje se da će se kandidirati i osvojiti četvrti sedmogodišnji mandat. Vlast ima od 2000. godine, kada je preuzeo vlast nakon smrti oca, koji je državom vladao 30 godina.

Sirija je tek na izborima 2014. godine dopustila glasanje sa više kandidata.

Teško da će međunarodna zajednica prepoznati legitimitet predstojećih izbora. Prema rezoluciji Ujedinjenih nacija za političko rješavanje sukoba u Siriji, novi ustav trebao bi biti izrađen i odobren na javnom referendumu prije nego što se održe predsjednički izbori pod nadzorom Ujedinjenih naroda. Ali, malo je napretka postignuto u odboru za izradu nacrta zakona, a Assada i dalje podržavaju Rusija i Iran.

Prošlog mjeseca, administracija Bidena izjavila je da neće priznati rezultat predsjedničkih izbora u Siriji, osim ako glasanje nije slobodno, pošteno, pod nadzorom Ujedinjenih nacija i ako ne predstavlja cijelo sirijsko društvo.

Sirija je u građanskom ratu od 2011. godine, kada su se protesti nadahnuti arapskim proljećem protiv vladavine porodice Assad pretvorili u oružanu pobunu kao odgovor na brutalnu vojnu akciju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG