Linkovi

Specijalne jedinice SAD u Siriji eliminisale vođu ISIL-a


President Biden, Vice President Harris observe the counterterrorism operation responsible for removing from the battlefield Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi
President Biden, Vice President Harris observe the counterterrorism operation responsible for removing from the battlefield Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi

Pentagon je u četvrtak saopštio da su američke specijalne snage izvele "uspješnu" protivterorističku misiju u sjeverozapadnoj Siriji. Američki predsjednik Biden potvrdio je da je ubijen vođa ISIL-a.

Predsjednik SAD Joseph Biden na zvaničnom twitter nalogu potvrdio je da je u operaciji izvedenoj prema njegovoj zapovijedi, "sa bojnog polja uklonjen" vođa ISIL-a Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

Lider esktremističke grupe Islamska država poginuo je kada je aktivirao bombu u čijoj su eksploziji poginuli i članovi njegove porodice, među kojima su žene i djeca, saopštila je američka administracija.

Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraši bio je vođa Islamske države od smrti njenog osnivača Abu Bakr al-Bagdadija, koji je takođe poginuo kada je detonirao eksplozive tokom američke racije 2019. godine.

Prema izjavama očevidaca, američke specijalne snage sletjele su u helikopterima i upale u kuću u dijelu Sirije pod kontrolom pobunjenika, a zatim se sukobile sa naoružanim osobama, prenosi agencija AP. Stanovnici navode da su pucnjava i eksplozije potresli grad Atme blizu turske granice, područje gdje se nalaze kampovi za interno raseljene osobe.

Noćni napad se dogodio u provinciji Idlib, posljednjem dijelu Sirije koji drže pobunjenici, u blizini granice sa Turskom. Ovo područje je takođe dom nekoliko visokorangiranih operativaca iz Al Kaide i drugih militantnih grupa.

People inspect a destroyed house following an operation by the U.S. military in the Syrian village of Atmeh, in Idlib province, Syria, Thursday, Feb. 3, 2022.
People inspect a destroyed house following an operation by the U.S. military in the Syrian village of Atmeh, in Idlib province, Syria, Thursday, Feb. 3, 2022.

Poslije akcije, gornji sprat dvospratne kuće se urušio, dok je unutra svugdje bila krv. Novinar koji je radio za AP i pojedini građani naveli su da su vidjeli dijelove tijela blizu mjesta napada.

Ekipe hitne pomoći saopštile su da je 13 osoba poginulo, među kojima šestoro djece i četiri žene. Biden je u saopštenju naveo da je naložio akciju da bi "zaštitio američki narod i naše saveznike, i učinio svijet bezbjednijim mjestom".

Biden je, uz potpredsjednicu Kamalu Harris i savjetnike za nacionalnu bezbjednost, pratio akciju uživo u Bijeloj kući, saopštio je neimenovani zvaničnik, a prenosi AP.

“Misija je bila uspješna. Nije bilo američkih žrtava", saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Akcija, kako ocjenjuje AP, predstavlja vojni uspjeh za Sjedinjene Države u važnom trenutku, nakon što su problemi u drugim delovima svijeta - uključujući i haotično povlačenje iz Afganistana - naveli saveznike i protivnike da zaključe da američka moć slabi.

Kuraši je uglavnom djelovao u tajnosti nakon što je naslijedio Bagdadija koji je bio zaslužan za stvaranje samoproglašenog kalifata, u okviru kojeg je Islamska država kontrolisala velike dijelove teritorije Sirije i Iraka, i vladala nad milionima ljudi.

Od poraza prije gotovo tri godine, ta ekstremistička organizacija izvodi terorističke napade u Iraku i Siriji.

U oktobru 2019. godine, američke specijalne snage izvele su raciju u Idlibu u kojoj je ubijen bivši vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi.​

Dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu bezbjednost Džef Seldin učestvovao je u pisanju izvještaja, za koji su neke informacije dobijene od AP-a i Reutersa.
 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG