Linkovi

Aktuelno

'Islamska država' pred porazom, mir u Siriji daleko

Uprkos poteškoćama, "Islamska država" je blizu poraza u Siriji, s njenim kalifatom pred skorim nestankom, ali se postavlja pitanje odgovornosti Zapada u razvoju te terorističke organizacije, da li je njenu krvavu ideologiju uopšte moguće uništiti u potpunosti i da li eventualni njen kraj znači i mir u Siriji, pišu svjetski mediji.

Uprkos poteškoćama, "Islamska država" (Islamska država Iraka i Levanta - IDIL) je blizu poraza u Siriji, s njenim kalifatom pred skorim nestankom, ali se postavlja pitanje odgovornosti Zapada u razvoju te terorističke organizacije, da li je njenu krvavu ideologiju uopšte moguće uništiti u potpunosti i da li eventualni njen kraj znači i mir u Siriji, pišu svjetski mediji.

„Džihadizam“ kojeg je izazvao Zapad

Fajnenšl tajms (The Financial Times) piše kako je skorašnji „kraj kalifata koji je prije samo nekoliko godina kontrolisao trećinu Sirije i Iraka i koji je ugrozio region, prilika da se razmisli o tome kako promijeniti zapadnu vanjsku politiku koja je pouzdano izazvala džihadizam“.

List podsjeća da je moderni džihadizam dobio svoju prvu podršku od zapadnih sila na kraju Hladnog rata, objašnjavajući kako su mudžahedini, koji su se borili protiv Sovjeta u Afganistanu tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća - postavili put Osami bin Ladenu i Al-Kaidi za bezbožan rat i napade 11. septembra. „Ali u ovom stoljeću, Hladni rat ne može biti izgovor za zapanjujuću količinu grešaka koje je Zapad uzrokovao“, napisao je Dejvid Gardner, urednik za vanjsku politiku Fajnenšl tajmsa koji naglašava da je najočitiji primjer grešaka američka invazija na Irak.

Invazija i okupacija su uzdrmali region, katapultirajući na vlast šiite - koji su unutar Islama manjina, a u Iraku većina - koji u zemlji još uvijek sprovode sektaško krvoproliće, piše list konstatujući kako je budućnost regiona zapravo talac ratova koje sponzorišu šiiti iz Irana i suniti Saudijske Arabije, kao i zaleđenih odnosa između Izraela i Irana koje je pogoršao američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

S druge strane, navodi list, u vrijeme kada je Obama bio zabrinut zbog Afganistana i Iraka, Sirija se pretvorila u njihovu kopiju. „U smrtonosnom koktelu avanturizma i oklijevanja, SAD i Evropa su navijali za sirijske, uglavnom sunitske pobunjenike, protiv Asadovog režima obećavajući - iako ne dajući - sredstva da ga sruše. Umjesto toga, oni su ugovarali naoružavanje opozicije sa saveznicima kao što je vehabijska Saudijska Arabija.“ Fajnenšl tajms zaključuje kako je sve to, na koncu, Siriju pretvorilo u magnet za džihadske ekstremiste - gdje Asadova tiranija i dalje opstaje.

Ideologija slomljenog kalifata

Volstrit žurnal (The Wall Street Journal) piše kako privrženost ideologiji Islamske države dovodi u pitanje totalitet njenog poraza. U vrijeme kada grupa gubi svoju teritoriju a manje posvećeni članovi odlaze, ipak oštra jezgra ostaje u određenim zemljama - uključujući Siriju, Irak, Nigeriju, Filipine, Libiju i egipatsko Sinajski poluostrvo – što je zastrašujući izazov zbog mogućnosti da se „brutalna vrsta ekstremizma prenese na slijedeću generaciju“.

Iako je većina militanata koji predstavljaju neposrednu prijetnju ili ubijeno ili su zarobljeni i zatvoreni, ne postoji plan za postupanje sa ženama i djecom koji mogu biti od vitalnog značaja za dugoročni opstanak islamske države, piše Volstrit žurnal. List podsjeća kako se više od godinu dana nakon što je susjedni Irak proglasio pobjedu nad Islamskom državom, porodice militanata drže u kampovima sličnim zatvorima otvorenog tipa. Tamo, navodi list, mnoge majke ne dopuštaju svojoj djeci da pohađaju školu jer nastavni plan i program nije u skladu s njihovim radikalnim uvjerenjima.

Naglašavajući kako su pojedini zvaničnici upozorili da će porodice služiti kao inkubator IDIL-a, list prenosi upozorenje koje je američki zapovjednik u borbi protiv Islamske države, general Džozef Vutel (Joseph) izgovorio pred Komitetom o oružanim snagama ovog mjeseca. Tvrdeći kako je predaja hiljada boraca i njihovih sljedbenika u Baguzu u stvari bila "proračunata odluka" grupe koja želi sačuvati svoje sposobnosti, general Votel je rekao kako je u pitanju ozbiljan generacijski problem koji će, ako se ne bude rješavao na odgovarajući način, posijati sjeme budućeg nasilnog ekstremizma.

„Svi su usvojili terorističku ideologiju“, rekao je Abdulkarim Omar, šef vanjskih odnosa u okviru autonomne administracije na kurdskom području u sjeveroistočnoj Siriji. "Ukoliko ne budu rehabilitovani i reintegrirani u svoja društva, svi će biti tempirane bombe", prenosi Volstrit žurnal.

Gorka pilula o porazu

Briselski portal Politiko (Politico) prenosi komentar Čarlsa Listera (Charles), višeg saradnika Instituta za Bliski istok, koji tvrdi da ISIS možda nikada neće biti potpuno poražen, te da su „tu gorku pilulu spremni progutati neki među kojima i Donald Tramp - osim ako on nije istinski obmanut o porazu grupe.“

Samo dvije sedmice nakon što je Tramp trijumfalno proglasio 100-postotni poraz IDIL-ovog kalifata, njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John) priznao je da će "prijetnja od IDIL-a potrajati" i da to objašnjava zašto će sada u Siriji ostati mala "posmatračka vojna sila".

Potom su visoki zvaničnici administracije saopštili da će 200 američkih vojnika ostati u sjeveroistočnoj Siriji kao dio "multinacionalnih posmatračkih snaga", dok će dodatnih 200 ostati u al-Tanfu, kampu u blizini granice s Irakom, kako bi se pratilo ponašanje Irana.

S druge strane, ako je Tramp i razmatrao ostanak američkih trupa angažovanih u anti-IDIL operaciji u Siriji - mada to nije potvrđeno - bilo bi to isključivo u nadi da će uspjeti da nagovori evropske saveznike da zamijene oko 1.600 ili više američkih trupa koje bi se povukle, što se prema ocjeni autora teksta neće tako lako desiti – jer Britanija i Francuska nisu spremne popuniti vakuum.

Politiko piše kako je činjenica da IDIL postoji unatoč suprotnim tvrdnjama američkog predsjednika. U Iraku napadi IDIL-a rastu iz mjeseca u mjesec i u februaru je izvršeno prosječno četiri napada dnevno, dok se u Baghouzu, u susjednoj Siriji posljednja borbena linija (koja iznosi nešto više od četvrtine kvadratnog kilometra) jedva promijenila nakon pet sedmica borbi. U ovom trenutku, nijedna sila ni u Siriji ni u Iraku nije sposobna da efikasno zadrži ili pobijedi ovu upornu prijetnju, ocjenjuje Lister.

Dodaje kako je u ovom trenutku proglašenje pobjede i povlačenje ne samo naivno već je i opasno, te da je ostavljanje IDIL-a bilo sa saveznicima ili sa protivnicima - zapravo zanemarivanje dužnosti zaštite američkih interesa. „Dugoročne vojne operacije u inostranstvu nesumnjivo su postale duboko nepopularne. Međutim, napuštanje teritorije u Siriji garantuje opstanak IDIL-a, čime je gotovo izvjesno oživljavanje ovog duboko opasnog terorističkog aktera, koji će neizbježno ponovo ugroziti regionalnu i globalnu sigurnost“, navodi se u komentaru Čarlsa Listera kojeg prenosi Politiko.

Tri nova građanska rata u Siriji?

Petogodišnji rat protiv IDIL-a u Siriji bliži se kraju s praktičnim nestankom kalifata Islamske države - ali u toj zemlji su na pomolu tri nova građanska rata, ukazuje časopis Forin polisi (Foreign Policy).

Tri nova sukoba se odvijaju u tri de fakto nezavisne oblasti „čije granice postaju jasnije kako nestaje dim prethodnih borbi“, piše časopis. Najveća oblast, oko 60 odsto teritorije Sirije, pod kontrolom je Asadovog režima i garantuje je Rusija; oko 30 odsto teritorije Sirije istočno od Eufrata kontrolišu Sirijske demokratske snage (SDF) uglavnom sastavljene od kurdskih boraca koje podržavaju SAD; dok je oko 10 odsto pod kontrolom Turaka i njihovih savezničkih sunitskih islamista u provinciji Idlib.

Najkrhkiji od tri entiteta, u smislu međunarodnih aranžmana i odnosa sa spoljnim silama, je tursko-sunitska oblast, čijim južnim dijelom potpuno vlada Hajat Tahrir al-Šam, izdanak sirijskog ogranka Al Kaide, ocjena je Forin polisija. Ta oblast je zaštićena od kopnene ofanzive Asadovih snaga nepouzdanim sporazumom iz Sočija koji su u septembru prošle godine postigli predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. Mada ne djeluje da će uskoro krenuti kopnena ofanziva, provincije Idlib i Hama su pod svakodnevnim artiljerijskim napadima.

Dalje na sjeveru, u bivšem kurdskom kantonu Afron, Turci i njihovi saveznici se suočavaju s pobunom koju podržavaju jedinice Kurdske narodne zaštite (YPG) o čemu se malo govori, navodi Forin polisi, pozivajući se na izvještaj Belingketa (Bellingcat) u kojem se tvrdi da je od kraja marta 2018. do januara bilo 220 napada na snage Turske i njenih saveznika, s oko 100 ubijenih ljudi.

Oblast pod kontrolom SDF i SAD istočno od Eufrata takođe je vidjela razvoj interne pobune dirigovane spolja, dodaje časopis i citira Sirijsku opservatoriju za ljudska prava da je 236 boraca SDF-a, civila, naftnih radnika i zvaničnika ubijeno od avgusta 2018. u incidentima koji nisu povezani sa sukobom s Islamskom državom. SDF okrivljuje Tursku za te akcije, kao i za ranija ubistva istaknutih kurdskih zvaničnika, navodi Forin polisi, ali upozorava da su mogući i drugi izvršioci, uključujući Asadov režim ili Islamsku državu.

Najbezbjednija je oblast pod kontrolom režima, ocjenjuje Forin polisi, ali i tamo tinja nezadovoljstvo s raznovrsnim grupama koje imaju utjecaje nad tim teritorijama. Tu su lokalne jedince odane Iranu, kao i strane naoružane grupe poput ruske vojne policije i libanskog Hezbolaha, ali i različite rivalske sigurnosne strukture sirijske države. "Otvoreni rat u Siriji je uglavnom završen. Mir, međutim, i dalje ostaje daleka nada", zaključuje Forin polisi.

See all News Updates of the Day

Sve više poslova u uslugama za bogate Amerikance

Klasa američkih bogataša je imućnija nego ikada, i ima više novca za luksuzne usluge, kao što su masaže, manikir i pedikir i angažovanje privatnih trenera. 

Dok broj poslova za Amerikance iz srednje klase nastavlja da se smanjuje, raste broj radnih mjesta na dnu i vrhu platne ljestvice. Radnici u novoj, nižoj klasi, koji vode računa da zadovolje sve prohtjeve dobrostojećih, ponekad se nazivaju „radnicima za bogataše”.

„Ima više ljudi na vrhu, koji mogu da kupuju usluge”, kaže Mark Muro, istraživač instituta Brookings. „Ne samo da ima više bogataša nego ima i više ljudi koji su dovoljno imućni i spremni plate te usluge - bilo da je riječ o instruktorima joge, ili šetačima pasa ili kuririma koji za njih obavljaju različite sitne poslove. A na donjem dijelu društvene ljestvice ima mnogo ljudi kojima su potrebni takvi poslovi.”

Radnici u službi bogatih su najčešće žene - i Latinoamerikanci. To su često ljudi bez fakultetske diplome, koji rade nekoliko poslova, pružajući usluge ljudima koji materijalno bolje stoje od njih.

Adrianna DeJesus masira mušteriju na sajmu ljepote u Kaliforniji
Adrianna DeJesus masira mušteriju na sajmu ljepote u Kaliforniji

„Ono što nam nedostaje u ovoj zemlji su prihodi srednje klase - poslovi za koje možemo reći da su tradicionalno solidniji i dostojanstveniji”, ističe Muro.

Na tržištu rada, za radnike bez višeg obrazovanja, najbrže raste broj poslova u domenu usluga i lične nege, pokazuju podaci američkog Biroa za statistiku rada. Očekuje se da će, u narednih 10 godina, broj takvih poslova porasti za 17%, što će dovesti do otvaranja milion novih radnih mjesta.

Broj radnika koji pružaju usluge manikira i pedikira udvostručio se između 2010. i 2017, prema podacima instituta Brookings. Broj fitnes trenera i šetača pasa povećao se i do tri puta više od prosječne stope zapošljavanja. Muro kaže da najmanje tri miliona ljudi u SAD trenutno živi od takvih poslova.

„Ne brine nas toliko što takvi poslovi postoje, nego to što oni nisu posebno dobri poslovi, zbog strukture rada u Americi. Oni nisu dobro plaćeni”, kaže američki analitičar.

Kathleen Chirico je šetač pasa u Hobokenu u New Jerseyju.
Kathleen Chirico je šetač pasa u Hobokenu u New Jerseyju.

Takve radnike lako mogu da eksploatišu njihovi poslodavci i rijetko dobijaju beneficije kao što su bolovanje, plaćeni odmor ili penziono osiguranje.

Pa opet, takvi poslovi jesu prilika za nove imigrante da počnu karijeru u Americi. Trećina američke radne snage trenutno se bavi takozvanom ekonomijom honorarnih poslova. Oko 10% njih radi puno radno vrijeme u takvim zanimanjima a ostali prihvataju povremene poslove - kao što je vožnja Ubera - da dopune svoj prihod od glavnog posla.

„Mislim da je to dobro za ekonomiju jer su to ljudi kojima je potreban posao a potražnja je najvažnija za radnike”, kaže Louis Hyman​, direktor Instituta za radne studije na Univerzitetu Cornell. „Pitanje nije kako da se otarasimo ekonomije honorarnih poslova, nego kako da radnicima pružimo veću sigurnost i zaštitu? I to nije samo pitanje za honorarne radnike već za sve radnike sa niskim primanjima u Americi.”

Maya Jackson, vozačica "Lifta" u Sacramentu.
Maya Jackson, vozačica "Lifta" u Sacramentu.

Hyman kaže da je jedno od rješenja - da se uspostavi jednostavni sistem beneficija. „Svaki put kada dođe do transakcije, kada vam neko dođe na vrata i nešto dostavi, jedan dolar treba da ide u njegov penzioni fond a jedan u fond za zdravstveno osiguranje”, ističe on. „Mi želimo da omogućimo honorarnim radnicima da imaju takve transakcije.”

Potražnja za uslužnim djelatnostima ove vrste će vjerovatno uvijek postojati - za poslovima koji često služe da pokažu razliku između bogatih i siromašnih.

„Ne mislim da je to posebno lijepa struktura jednog društva”, smatra analitičar Muro. „Mislim da će proizvesti mnogo nezadovoljstva i frustracije na donjoj polovini ljestvice. Ne mislim da je, u cjelini gledano, takvo stanje stvari zdravo, i zato moramo da obezbjedimo da ti poslovi budu dostojanstveni.”

Svjedočenje savjetnice Pencea: Razgovor Trumpa i Zelenskog neprikladan i neobičan

Jennifer Williams, uoči pretresa zatvorenog za javnost, održanom 7. novembra (Foto REUTERS/Tom Brenner/File Photo)

Jennifer Williams, savjetnica za spoljnu politiku američkog potpredsjednika Mikea Pencea, ocijenila je da je telefonski razgovor Donalda Trumpa i Volodimira Zelenskog (američkog i ukrajinskog predsjednika), bio neprikladan, navodi se u tranksriptu njenog svjedočenja koji je Odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa objavio u subotu.

Williams je o telefonskom razgovoru dvojice državnika koji je u fokusu istrage o opozivu Donalda Trumpa, na sesiji zatvorenoj za javnost svjedočila 7. novembra.

Williams, koja je slušala razgovor dvojice predsjednika 25. jula tekuće godine, Trumpovo insistiranje da Ukrajina sprovede politički osjetljivu istragu, ocijenila je kao neobično i neprikladno, objavio je Reuters prenoseći detalje njenog svjedočenja.

Takođe, Predstavnički dom objavio je i tranksript ranijeg svjedočenja Timothyja Morrisona, zvaničnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koje je takođe održano iza zatvorenih vrata.

Kao i Williams, Morrison je posvjedočio da su ga zabrinule primjedbe koje je Trump uputio ukrajinskom predsjedniku Zelenskom.

„Neprijatno mi je zvučala bilo kakva ideja da bi predsjednik Zelenski dopustio sebi miješanje u našu politiku”, rekao je Morrison, koji je takođe slušao razgovor dvojice predsjednika.

Morrison je odbio da odgovori na pitanje smatra li razgovor Trumpa i Zelenskog nelegalnim ili nepriličnim, ističući da je mislio da će procuriti u javnost i naštetiti odnosima sa Ukrajinom.

Timothy Morrison
Timothy Morrison

Jennifer Williams i Timothy Morrison javno će svjedočiti 19. novembra.

Svjedočenje Marka Sandyja iza zatvorenih vrata

Mark Sandy, zvaničnik Bijele kuće zadužen za budžet, svjedočio je u Predstavničkom domu američkog Kongresa iza zatvorenih vrata o zadržavanju vojne pomoći Ukrajini.

Sandy, zvaničnik kancelarije, čiji je djelokrug rada raspolaganje budžetom, prvi je predstavnik te institucije koji svjedoči nakon što su tri zvaničnika odbila obavezujuće sudske pozive da se pojave na sesiji, objavila je agencija Reuters.

Sandy se povinovao obavezujućem sudskom pozivu koji mu je upućen, izjavio je neimenovani zvaničnik angažovan u organizovanju svjedočenja američkih zvaničnika.

Pritisci predsjednika Donalda Trumpa na Ukrajinu, u fokusu su istrage koje predvode njegovi politički rivali demokrate, koja pokušava da utvrdi da li je republikanac Trump zloupotrijebio američku spoljnu politiku da bi podrio svoje moguće protivnike na predsjedničkim izborima 2020. godine

Sandy se povinovao obavezujućem sudskom pozivu koji mu je upućen da svjedoči iza zatvorenih vrata
Sandy se povinovao obavezujućem sudskom pozivu koji mu je upućen da svjedoči iza zatvorenih vrata

Jamie Raskin, predstavnik demokrata i član Pravnog i Nadzornog komiteta, izjavio je da je Holmes pozvan kako bi objasnio da li je vojna pomoć stopirana iz političkih razloga.

„Riječ je o tehničkom dijelu istrage”, rekao je Raskin medijima. „Želimo da utvrdimo da li je predsjednikov politički cilj bio da uzdrma ukrajinske vlasti - kako bi mu pružile usluge zbog kojih bi ih vratio u budžetski proces”, naveo je Raskin.

Predsjednik Donald Trump je u petak objavio desetine tvitova negativne konotacije tokom svjedočenja Mari Jovanovič, bivše američke ambasadorice u Ukrajini, dok je javno svjedočila u istrazi o njegovom opozivu.

„Osjećala sam se ugroženo zbog Trumpovih riječi", odgovorila je Jovanovič tokom svjedočenja upitana kako je protumačila sve ono što je predsjednik Trump iznio o njoj u julskom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Jovanovič je, drugog dana javnog svjedočenja koje je prenosila televizija, govorila o metodama borbe protiv korupcije u Ukrajini prije nego što je Trumpova administracija smijenila sa pozicije ambasadora u toj zemlji.

Dok je njeno javno izlaganje privuklo izrazitu pažnju javnosti u petak – tek poneki detalj procurio je o svjedočenju iza zatvorenih vrata Davida Holmesa, zvaničnika američke ambasade u Kijevu, navodi Reuters.

Holmes je posvjedočio da je čuo dijelove razgovora predsjednika SAD-a Trumpa i američkog ambasadora pri Evropskoj uniji Gordona Sondlanda u kom se, kako navodi Holmes, Trump interesovao za spremnost Ukrajine da sprovede istragu o Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru – koji je bio član Upravnog odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Telefonski razgovor dogodio se dan poslije telefonske konverzacije američkog i ukrajinskog predsjednika – centralne tačke istrage o opozivu Donalda Trumpa.

„Dakle, sprovešće istragu?”, bilo je pitanje koje je, prema tvrdnjama svjedoka Davida Holmesa, Donald Trump uputio Gordonu Sondlandu, aludirajući na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

„Učiniće to”, odgovorio je Sondland, naveo je Holmes, dodajući da je ukrajinski predsjednik spreman da učini sve što se od njega bude zatražilo.

Svjedočenje Davida Holmesa, pomoćnika američkog diplomate Williama Taylora koji je u srijedu bio na javnom pretresu u Predstavničkom domu Kongresa, direktnije povezuje Trumpa sa kampanjom pritisaka na Ukrajinu da se podrobnije istraži porodica Biden – predvođena predsjednikovim ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem.

Holmesova izjava suprotstavljena je svjedočenju koje je Gordon Sondland dao pod zakletvom – u kome nije pominjao telefonski razgovor sa Trumpom, koji je prema tvrdnjama američkog diplomate Holmesa, održan 26. jula 2019.

Sondland, koji je već jednom preinačio svoju izjavu, u istrazi o opozivu američkog predsjednika javno će svjedočiti 20. novembra. Istog dana u Predstavničkom domu Kongresa će javno govoriti i zamjenica ministra odbrane Laura Cooper i zamjenik državnog sekretara David Hale.

Dan prije, 19. novembra, na istom mjestu će se naći i Alexander Vindman, zvaničnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost sigurnost, Jennifer Williams, pomoćnica potpredsjednika Mikea Pencea, bivši specijalni izaslanik u Ukrajini Kurt Volker i zvaničnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost Tim Morrison.

Bivša zvaničnica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Fiona Hill svoj iskaz će dati 21. novembra.

Trumpov brend u New Yorku nedovoljna garancija za uspjeh?

Više od dvije decenije, Trumpov hotel i Trumpove kule su neke od znamenitosti New Yorka, sa svojom prepoznatljivom, pozlaćenom fasadom i luksuznim enterijerima. Međutim, Trumpov brend u tom gradu više nije garancija uspeha.

Trumpovo ime je 2019. uklonjeno sa posljednje, iz kompleksa luksuznih stambenih zgrada, na bulevaru Riverside. Stanari su, takođe, tražili da se pozlata skine sa ulaza u zgrade. Bivši Trumpov hotel u Sohou takođe je morao da promijeni izgled jer se borio za opstanak na tržištu, djelimično i zbog političke konotacije koju sadrži Trumpovo ime.

“Svi znaju da smo mi država u kojoj je na vlasti Demokratska stranka", kaže Marco Soriano, investitor kuće "Soriano global holdings", aludirajući na državu New York u kojoj su u većini demokrate.

"Mislim da je raspoloženje prema njegovoj politici veoma jasno u državama koje ubjedljivo glasaju za demokrate. Zbog toga je njegov brend pretrpio štetu", kaže Soriano.

Soriano: Svi znaju da smo mi država u kojoj je na vlasti Demokratska stranka
Soriano: Svi znaju da smo mi država u kojoj je na vlasti Demokratska stranka

Iako nose predsjednikovo ime, ove zgrade, međutim, ne pripadaju Donaldu Trumpu – on je vlasnik samo devet zgrada na Manhattanu.

Prema internet stranici za nekretnine StreetEasy, u neboderu Trump International blizu Central parka prodaje se osamnaest stanova.

Prošle godine, dvanaest stanova je kupljeno u njegovoj drugoj zgradi – Trumpovoj kuli na Petoj aveniji, a svaki je prodat za 15 do 20 odsto manje od originalne kupovne cijene. Međutim, prema stručnjacima za investicije, to ne znači da Trumpove zgrade nisu profitabilne.

“U gradu se priča da gube novac, da se zatvaraju, da ne mogu da samostalno posluju, ali cifre govore nešto drugo. Na osnovu istraživanja i onoga što se može pročitati o njihovoj finansijskoj situaciji, oni, zapravo, sasvim dobro stoje", podvlači Marco Soriano.

Iako je kompleks kula na bulevaru Riverside promijenio izgled i izbacio predsjednikovo prezime iz svog naziva, Trumpova organizacija i dalje održava zgradu a stanari joj plaćaju te isluge kao što je bio slučaj godinama ranije.

Kompanija je, izgleda, naučila lekciju i promijenila strategiju tako što je, sasvim doslovno, minimalizovala predsjednikovo ime – kao što je slučaj sa oznakom pored slavnog klizališta u Central parku.

Marco Soriano, njujorški investitor, smatra da strategija brenda nije samo u logotipu.

“Koji svakako šalje poruku – Evo me, vidi me! Smanjivanje slova je možda pomoglo, ali to je takva turistička atrakcija da ne vjerujem da će iko prestati da dolazi tamo zbog Trumpovog imena. Ako prođete pored njegove zgrade, kule u kojoj je njegov stan, vidjećete stotine ljudi svakog dana kako se slikaju ispred. Da li je to dobar ili loš znak?", pita se Soriano.

Stručnjak za investicije Marco Soriano vjeruje da politika i ekonomija prolaze kroz cikluse razvoja, i da će i ovaj loš momenat za Trumpov brend, proći.

“To je jedan ciklus, ne vjerujem da će ga trajno pogoditi. Mislim da će njegova djeca, a svi su završili škole biznisa, smisliti korporativnu strategiju koja će mu pomoći da se izvuče. Dio strategije je to smanjivanje logotipa, manja upadljivost, i to je dobar potez. A sada se sve svodi na komunikacije – da se ljudima prenese prava poruka", zaključuje Soriano.

Ulaz u Trumpov hotel u New Yorku
Ulaz u Trumpov hotel u New Yorku

Međutim, za sada, i bar u New Yorku, Trumpovo ime njegovoj imperiji nekretnina ne donosi mnogo koristi.

Pucnjava u Kaliforniji, ima mrtvih i ranjenih

Policija u Kaliforniji (ilustrativna fotografija)

Policija grada Fresno u Kaliforniji istražuje masovnu pucnjavu na zabavi na kojoj je gledana utakmica, a u kojoj je najmanje devet ljudi ustrijeljeno.

Nekoliko je mrtvih, a ostali su u kritičnom stanju, naveo je portparol policije.

CNN jutros javlja da je najmanje deset ljudi je ranjeno, a četiri osobe su preminule nakon pucnjave.

Pucnjava se dogodila oko 18 sati po lokalnom vremenu na jugoistočnoj strani grada Fresnoa.

Nepoznati počinitelji ušuljali su se u dvorište kuće gdje su se ljudi okupili kako bi gledali nogometnu utakmicu i počeli pucati, rekao je policijski službenik Bill Dooley, a prenosi AP.

Napadač je u bjekstvu, a policija ispituje susjedstvo i pregleda sigurnosne kamere, prenio je Reuters.

Policija nije objavila broj mrtvih na konferenciji kasno u nedjelju, ali je saopštila da ima više mrtvih među devet koliko je ustrijeljeno u ovom mjestu, oko 300 kilometara sjeverno od Los Angelesa.

Pete Buttigieg vodi među demokratskim kandidatima u Iowi

Pete Buttigieg na predizbonom mitingu u New Hampshireu

Kandiat za predsjedničku nominaciju demokrata i gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg vodi među predsjedničkim kandiatima u saveznoj državi Iowi koja će prva glasati na primarnim izborima 2020., pokazuje istraživanje javnog mnijenja koji su sproveli Des Moines Register/CNN/Mediacom.

Podrška Buttigiegu se popela na 25 odsto, što je rast od 16 poena u odnosu na istraživanje u septembru, prenosi CNN.

Senatorka iz Massachusettsa​ Elizabeth Warren ima podršku od 16 odsto, a bivši potpredsjednik Joe Biden i senator Bernie Sanders imaju podršku od po 15 odsto.

Podrška Warren je od septembra pala za šest procenata, Bidenu za pet, dok je Sanders dobio četiri odsto podrške.

Buttigieg je za CNN rekao da ga ovi rezultati ohrabruju, ali da i dalje mora "mnogo da radi" na tome da ga birači prepoznaju.

Gradonačelnik South Benda se ipak ne kotira toliko dobro u anketama na nivou cijelih SAD, gdje ima prosečnu podršku od 8 odsto.

Buttigieg je završio treće tromjesečje ove godine sa 23,4 miliona dolara prikupljenih u kampanji od donacija. Elizabeth Warren je prikupila 25,7 miliona dolara, Bernie Sanders 33,7 milona, a Joe Biden 8,9 milona dolara.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG