Linkovi

Singapurska matematika za američke učenike


Mourners gesture during the memorial service of 27-year-old taxi driver Mido Macia in Daveyton, east of Johannesburg, South Africa. The Mozambican taxi driver died in a South African cell after being dragged behind a police vehicle. Eight police have been arrested on suspicion of murder.
Mourners gesture during the memorial service of 27-year-old taxi driver Mido Macia in Daveyton, east of Johannesburg, South Africa. The Mozambican taxi driver died in a South African cell after being dragged behind a police vehicle. Eight police have been arrested on suspicion of murder.

Tridesetak nastavnika matematike u osnovnim školama nedavno se okupilo u mjestu Baker, u državi Louisiani, kako bi saznali više o nastavnom programu matematike iz Singapura

‘Singapurska matematika’ nastavni je program koji se predaje po modelu podučavanom u osnovnim školama u Singapuru. Zahvaljujući njemu, učenici matematike u Singapuru postižu najbolje rezultate u svijetu još od 1990. godine. Scott Baldrige, stručnjak za provođenje tog nastavnog plana, kreirao je seminare za nastavnike matematike u američkim osnovnim školama. Kaže da je Singapure u prošlosti uvozio udžbenike matematike za sve razrede, no 1980. godine počeo je stvarati vlastiti nastavni plan i program. Naglasak je bio na glavnim prioritetima, pojašnjava Scott Baldrige:

"Nije im cilj ‘natrpati’ 50 matematičkih koncepata u nastavnu godinu. Pokušavaju obraditi njih 14, ali onda to urade stvarno temeljito."

Svakoj od tih tema – od zbrajanja i oduzimanja do razlomaka i decimala – pristupa se kroz tri različite faze:

"U prvoj fazi, učenici pokušavaju riješiti zadatak koji sadrži određene mjere. To može biti mjerenje vrata, prozora ili slično. Djeca mogu upotrijebiti i nešto poput novca, ili pravu gotovinu. Druga je faza grafičke prirode: gotovinu prikažemo, na primjer, crtežom kovanica. A u posljednjoj fazi, djeca se koriste slikovnom prezentacijom kako bi objasnila matematičku operaciju, poput: zbrojiti 313 i 516. Dakle, tim se programom slijedi određeni proces, korak po korak."

Gertie Walls počela je predavati ‘singapursku matematiku’ prije par godina. Osnovnoškolsku matematiku, inače, podučava već skoro 30 godina, i kaže da je ovaj novi program jedno vrlo uzbudljivo iskustvo:

"Kad radimo s novcem, rekla bih učenicima: ‘Imam 50 centi. Koliko je to?,’ a oni bi obično odgovorili: ‘pet novčića od 10 centi. Kad bi ih upitala što predstavlja pet kovanica od 10 centi, oni bi samo rekli: ’50.’ Ali pitanja se i dalje postavljaju, poput: ‘Koliko je grupa u 50 centi?’ Prije sam bila toliko naviknuta podučavati matematiku na tradicionalan način, a sada, ovim novim metodama , mogu pomoći djeci da je bolje prepoznaju."

Ono što se najviše svidjelo Gertie Walls je činjenica da se ova metoda oslanja više na slike, a manje na riječi. To đacima daje priliku, kaže ona, da sami ‘otkriju’ matematičke pojmove, a ne da ih objasni nastavnik. Na taj način nauče se misliti matematički:

"Ilustrirat ću to na primjeru kombinacija s brojem 6. Imamo, recimo šest balona. Od njih, jedan je zeleni, pet je žutih, ili tri mogu biti velika, a tri manja, ili pak jedan na sebi može imati zvijezdu. Djeci pružate mogućnost da iskažu rječima štogod vide. To im je pomoglo i pri pisanju. Nakon što ‘prođemo’ sve kombinacije, napisat ćemo brojeve, prije nego što im kažemo da dodaju znak ‘plus’ i te brojeve združe zajedno."

Gertie Walls pohađala je seminare o singapurskoj matematici u Bakeru u Louisiani, zajedno s još 32-je nastavnika. Koordinatorica programa Janet Roberts kaže da se nastavnike ocjenjuje prije i poslije tečaja. Predavači nastavljaju raditi s nastavnicima i nakon što se vrate u učionice. A stručnjak za ‘singapursku matematiku’ Scott Baldrige kaže da je ovaj način podučavanja matematike sve popularniji u američkim školama.

XS
SM
MD
LG