Linkovi

U potrazi za pravednijim svijetom


U potrazi za pravednijim svijetom
U potrazi za pravednijim svijetom

Već tradicionalni festival dokumentarnog filma, Silverdocs, zajednički projekat Američkog instituta za film i kanala Discovery, smatra se jednim od najvažnijih filmskih festivala u zemlji. Ove godine prijavljeno je više od 3 hiljade radova širom svijeta.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg, devetog po redu festivala, bili su filmovi koji su tragali za društvenom pravdom. Direktorica festivala, Sky Sitney, kaže da je odluku o izboru te teme donijela jer se mnogi dokumentarci danas bave upravo tim pitanjem:

- Upravo je interesantno zašto dokumentaristi zalaze u sistem društvene pravde, što koriste dokumentarni film kao način da možda intervenišu, da vide, da postanu svjedoci ili zastupnici protiv odredjene društvene nepravde koju gledaju kako se dešava i da se počne razmišljati o ulozi dokumentarista u tom cijelom procesu.

U filmu Give Up Tomorrow, autori Michael Collins i Marty Syjuco prate sudjenje Paco-u Larranagi, tinejdžeru optuženom za silovanje i ubistvo dviju sestara koje su 1997. nestale na otoku Cebu na Filipinima. Uprkos ogromnom broju dokaza u njegovu korist, Paco je osudjen na smrt i već 14 godina čeka izvršenje presude. Film baca svjetlo na korupciju u filipinskom sudskom sistemu i u medijim koji su odigrali veliku ulogu u njegovom osudjivanju.

U filmu Scenes of a Crime, autori Grover Babcock and Blue Hadaegh istražuju metode isljedjivanja. Film se fokusira na isljedjivanje Adriana Thomasa, Amerikanca osumnjičenog za ubistvo svog tek rodjenog sina. Prikazani su sati i sati mučnog ispitivanja, prije nego je on priznao zločin, uprkos brojnim medicinskim dokazima da je nevin. Jedan od autora, Grover Babcock:

- Nismo baš mnogo znali o isljedjivanju kad smo započeli ovaj projekat, ali smo brzo naučili da isljedjivanje, metod koji koji je primijenjen na Adriana, ustvari nije isljedjivanje, nije mu svrha da se dodje do informacija, nego da se iznudi priznanje.

Blue Hadaegh kaže da detektivi u nekim krajevima Amerike koriste oštre tehnike da iznude priznanje čak i kad i sami vjeruju da je osumnjičeni - nevin:

- Da dodju do istine oni koriste psihološku manipulaciju, koriste laž na laž, i to je efikasno kod mnogih, mnogih loših, groznih, krivih osoba, ali smo shvatili da taj metod efikasno djeluje i na ljude koji ništa nisu učinili.

U filmu If A Tree Falls, Marshall Curry prati uspon i pad Fronta za oslobodjenje Zemlje, radikalne ekološke organizacije koja uništava imovinu velikih korporacija kao način da širi svoju programsku poruku. Ovaj dokumentarac nastoji da odgovori na teško pitanje - da li su pripadnici ovog radikalnog pokreta borci za slobodu ili teroristi.

A direktorica festivala se, kaže, uvijek pita šta se dešava kasnije, kad publika izadje iz bioskopske dvorane:

- Šta ostane u nama, šta da uradimo sa informacijom koju smo dobili, šta sa ljtnjom koju osjetimo, šta sa novodobijenom slikom svijeta, i kako bi ovi filmovi mogli da nas učine aktivnijim gradjanima i da poduzmemo nešto po pitanju koje nas je u filmu potreslo?


XS
SM
MD
LG