Linkovi

Senat dogovorio prijedlog, očekuje se glasanje u Zastupničkom domu


Lideri u americkom Senatu su u posljednjem trenutku izradili dogovor kojim bi se skinula djelomicna blokada americke savezne vlade I izbjegla situacija u kojoj Sjedinjene drzave ne bi mogle platiti racune na vrijeme zbog nepodizanja granice americkog duga – cime bi moglo doci do vrlo stetnih posljedica po globalnu ekonomiju.

Vodja demokratske vecine u Senatu Harry Reid I republikanske manjine Mitch McConnell su zajednicki radili na jednom dvostranackom prijedlogu koji bi mogao proci kroz oba doma americkog Kongresa jos danas, a sutra bi ga potpisao americki predsjednik Barack Obama.

Senator Reid je objavio dogovor oko podneva u Senatu I izrazio olaksanje sto je on postignut.

Senator Reid je takodjer objasnio da bi po tom prijedlogu vlada funkcionirala do 15 januara, a povisila bi se granica zaduzivanja toliko da u opasnost ne doce likvidnost Sjedinjenih Drzava. U medjuvremenu bi se radilo na izradi budzeta.

Medjutim, za sada nije sigurno da li ce u donjem, Zastupnickom domu americkog Kongresa, u kojem vecinu imaju republikanci, biti dovoljno glasova da se recenom prijedlogu da finalno odobrenje.

U cetvrtak istice rok do kojeg treba povisiti granicu duga, jer kako je saopcilo ministarstvo financija , nakon toga ne bi bilo dovoljno novca da Sjedinjene Drzave isplate svoje racune i dugove. U tom bi slucaju moglo doci do masovnog pada dionica na trzistima novca, ne samo u Americi, nego u cijelom svijetu.

Kreditna agencija Fitch je naznacila da bi u tom slucaju kreditni rejting Sjedinjenih Drzava mogao biti smanjen.
XS
SM
MD
LG