Linkovi

Texas: Memorijal žrtvama oružane pucnjave na univerzitetskom kampusu


Masovna ubistva su postala tužna svakidašnjica u Sjedinjenim državama. Prije 50 godina zemlja je bila u šoku kada se bivši američki marinac i student inžinjerstva Charles Whitman popeo na jedan toranj iznad kampusa univerziteta Texas u Austinu i počeo pucati na ljude na ulici. Ubio je 10-tak osoba i ranio više od 30 prije nego ga su ga policajci uspjeli likvidirati. Kako iz Austina izvještava naš novinar Greg Flakus, sada je ispod tog tornja podignut memorijal u počast onima koji su tada izgubili život.

Ceremonija sjećanja je počela u isto vrijeme kada je Charles Whitman počeo da nasumice ubija prije 50 godina. Na memorijalu od crvenog granita se nalaze imena 17 osoba koje su izgubile život tog dana, ili nešto kasnije od zadobijenih rana. Sa ovim memorijalom se preživjeli i njihove obitelji nadaju da će dobiti barem djelimičan osjećaj utjehe. Memorijal je postavljen odmah ispod tornja odakle je 1966. Charles Whitman počeo ubijati pucajući sa obzervacijske platforme visoke 70 metara. Claire Wilson James, bila je jedna od prvih ranjenih. Preživjela je, ali je izgubila još nerođenu bebu.

Neka ovaj memorijal ostane ovdje na kampusu i u našim mislima kao podsjetnik na moć koju imamo u svakom trenutku da postanemo zajednica ljubavi, rekla je Claire Wilson.

Student koji je hrabro istrčao da je prenese na sigurno tog dana bio je glumac iz Austina Artly Snuff, koji kaže da je pucnjava uzrokovala dosta emotivne štete.

Kao i u Newtownu, ili Aurori, ili Orlandu, imate masu savjetnika za osobe koje je pogodila bol koji dolaze nakon što se nešto takvo desi i oni znaju da bi ljudi trebali o tome pričati. Ali 1966 toga nije bilo, kaže Artly.

Još jedan heroj tog dana bio je Ramiro Ray Martinez, koji se zajedno sa policajcem Houstonom McCoyem popeo na obzervacijsku platformu i usmrtio Whitmana.

Moj pištolj je bio prazan, te sam posegao za drugim pištoljem i ispalio još jedan šaržer u snajper jer je napadač još uvijek držao pušku M1 i želio sam biti siguran da neće pucati u mene, priča Martinez.

Zagovornici prava na nošenje oružja kažu da su civili sa oružjem doista imali ulogu da se snajper obuzda, ali nakon što je napadač ubijen, kontinuirana pucnjava odozdo je Martineza i ostale izložila riziku. To je također dan kojeg je parlament Texasa odabrao za primjenu novog zakona kojim se dozvoljava otvoreno nošenje oružja na kampusu, čemu se protivi većina studenata i osoblja univerziteta. Ali obje strane su po strani ostavile politiku i predsjednik univerziteta Texas u Austinu Gregory Fenves naglašava herojstvo radije nego nasilje.

Fokusirajući se na dobro, na priče heroja i živote preživjelih koji su danas ovdje sa nama, konačno možemo započeti sjećanja i iznijeti teret prošlosti, rekao je Gregory Fenves.

Toranj je i dalje simbol obrazovanja i napretka. I oni koji su preživjeli napad i oni koju tu danas rade i studiraju žele da se on ipak ne povezuje sa nasumičnom pucnjavom jedne mentalno nestabilne osobe prije pola vijeka.

XS
SM
MD
LG