Linkovi

'Take Me Somewhere Nice' najbolji igrani film 25. SFF-a


Bosnia and Herzegovina -- The closing and award ceremony of the 25th Sarajevo Film Festival (SFF) at the National theatre Sarajevo, in Sarajevo, Best feature film TAKE ME SOMEWHERE NICE - Ena Sendijarevic, August 22, 2019.
Bosnia and Herzegovina -- The closing and award ceremony of the 25th Sarajevo Film Festival (SFF) at the National theatre Sarajevo, in Sarajevo, Best feature film TAKE ME SOMEWHERE NICE - Ena Sendijarevic, August 22, 2019.

Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je ostvarenju "Take me somewhere nice" bosanskohercegovačke redateljice s adresom u Nizozemskoj Eni Sendijarević.

Pretposljednjeg dana Sarajevo Film Festivala (SFF) u Narodnom pozorištu na svečanoj ceremoniji dodijeljene su glavne festivalske nagrade.

Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je ostvarenju "Take me somewhere nice" bosanskohercegovačke redateljice s adresom u Nizozemskoj Eni Sendijarević.

Filmom je redateljica željela istražiti teme poput identiteta i migracije iz vlastitog ugla.

"Jako sam uzbuđena. Nisam očekivala da će se ovo desiti. Mnogo mi znači. Jako sam sretna", kazala je Sendijarević.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu otišlo je u ruke Irinin Jambonas, koja je ostvarila glavnu ulogu u filmu "Ukrug", dok je isto priznanje za najboljeg glumca pripalo Levanu Gelbakhianiju za gruzijski film "A onda smo plesali".

"Hvala Sarajevo Film Festivalu. Mnogo mi znači ova nagrada i ona je važna i za moju zemlju. Nagrada je i važna za LGBTQ zajednicu u Gruziji, ali i u drugim LGBTQ zajednicama u svijetu", istakao je Gelbakhaini.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja dobio je Turčin Emin Alper za film "Priča o tri sestre".

"Bio sam dva puta u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala i moj prvi film je ovdje nagrađen. Zaista je velika čast dva puta biti nagrađen u Sarajevu", kazao je Alper.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film otišlo ostvarenju "Kad su rasle japanske jabuke" reditelja Hilala Baydarova.

Najbolji kratki film je "Posljednja slika o ocu" Stefana Đorđevića.

"Prije devet godina sam prvi put bio na Sarajevo Film Festivalu. To je bio moj prvi filmski festival. Posle toga sam upisao Akademiju dramskih umjetnosti i počeo sam se baviti filmom. Mnogo mi znači ova nagrada", objašnjava Đorđević.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je srbijanski reditelj Nikola Stojanović za film "Šerbet". Na svečanoj ceremonji dodijeljene su i specijalne nagrade.

Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa - dokumentarni film dobio je film "Gomila materijala" bh. autorice Sajre Subašić. Nagrada Human Rights otišla je u ruke mađarske rediteljice Reka Szabi za film "Euforija postojanja". Posebnu nagradu žirija dobio Adi Voicu za film "Posljednje putovanje na more".

Na ovogodišnjem Sarajevo Film festivalu bilo je akreditirano 3.500 gostiju, a pratilo ga je 750 novinara iz 30 zemalja svijeta. Tokom sedam dana na festivalu je bilo akreditirano 1.400 filmskih profesionalaca. Filmske projekcije na brojnim lokacijama u gradu pratilo je više od 100.000 posjetitelja.

Posljednjeg dana festivala publika u Sarajevu moći će još jednom pogledati projekcije nagrađenih filmova.

Projekcijom filma "Bilo jednom … u Hollywoodu" Quentina Tarantina u Ljetnom kinu Metalac službeno će biti zatvoren ovogodišnji 25. SFF.

XS
SM
MD
LG