Linkovi

Timu Rothu uručeno Počasno srce Sarajeva


Bosnia and Herzegovina -- English actor and director Tim Roth holds the Heart of Sarajevo honorary award during the 25th Sarajevo Film Festival in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, August 20, 2019.
Bosnia and Herzegovina -- English actor and director Tim Roth holds the Heart of Sarajevo honorary award during the 25th Sarajevo Film Festival in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, August 20, 2019.

Britanski glumac Tim Roth bio je gost iznenađenja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala, a jednom od najpopularnijih glumaca današnjice, u znak zahvalnosti za učešće u filmskoj smotri i izuzetnom doprinosu filmskoj umjetnosti, uručeno je priznanje Počasno srce Sarajeva.

Ovaj rođeni Londončanin koji se preselio u Sjedinjene Američke Države i živi u prijestolnici filma Los Angelesu, uloge je ostvario u više od šezdeset filmova, ali u brojnim televizijskim serijama. On je pred sarajevskom publikom, u kinu Meeting Point, kazao kako je dobar scenarij bio i ostao razlog zbog kojeg prihvata filmske uloge, te je naglasio kako ne voli sarađivati sa, kako ih je nazvao, „rigidnim rediteljima“ koji koče kreativnost.

„Nikada nisam bio u Sarajevu, ali jesam u Dubrovniku prije nekoliko godina, gdje sam trebao snimati film. Tamo sam bio s djevojkom, a snimanje je propalo. To pamtim kao jedan od najboljih godišnjih odmora ikada. Također pamtim i dobru atmosferu u Zagrebu gdje smo snimali 'Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi'. Gary Oldman i ja smo se vozili smo u plavim tramvajima i bilo nam je zabavno. Ubrzo nakon toga počeo je rat kod vas“, prepričavao je anegdote sa snimanja filmova glumac koji je svjetsku slavu stekao ulogama u filmovima Quentina Tarantina „Reservoir Dogs“ i „Pulp Fiction“ koji je osvojio Oscara za scenarij.

Ono što ga definitivno svrstava u vrh glumačke postave je njegova uloga Archibalda Cunninghama u filmu „Rob Roy“ gdje je postao prepoznatljiv kao jedan od najboljih filmskih negativaca u historiji filmske umjetnosti.

Masterclass s Timom Rothom moderirala je bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović koja je imala priliku sarađivati s glumcem, a zvijezda Tarantinovih filmova prisjetio se projekta na kojem su zajedno radili. Naime, Zana Marjanović i Tim Roth su se prije seda godina zajedno pojavili u filmu „Broken“ koji je premijerno prikazan na 56. BFI Londonskom Filmskom Festivalu.

Međutim, Rothova glumačka karijera je počela na televiziji i to filmom „Made in Britain“ koji je osvojio nagradu Prix Italia, a potom se okušao u alternativnim londonskim pozorištima.

“Role u filmovima sam dobijao bez audicija i uvijek sam ih izbjegavao. Možda kada bih sada pokušao, uspio bih savladati taj problem, ali mislim da za to nema potrebe. U periodima kada nisam imao posla nekoliko puta sam selio iz Londona i vraćao mu se. Jednom sam pristao raditi u Australiji jer su me agenti konstantno i nudili mi sve više novca. Nikada nisam pregledao film u kojem sam igrao“, ispričao je glumac te dodao kako je nakon toga dobio poziv da ide u Los Angeles, nakon čega se nikada nije vratio u London.

„Nakon 'Made in Britain' imao sam sreću raditi s velikanima kao što su Mike Leigh i Stephen Frears, a zahvaljujući Robertu Altmanu završio sam u Hollywoodu. Tarantino mi je poslao scenarij za film 'Psi iz rezervoara' i čitajući ga odmah sam se oduševio. Bio sam Britanac koji je morao glumiti Amerikanca, policajca i lopova u jednom. Nije mi se dopala ta uloga Gospodina Narandžastog. S Harveyem Keitelom sam trebao odglumiti scenu iz filma kao probu, ali sam mu rekao: 'Znaš ko samsam, pogledaj moje uloge, ako me želiš - tu sam'. Nakon nekoliko ispijenih piva, Quentin mi rekao da sam dobio ulogu“, prisjetio se glumac svojih uloga.

Britanski glumac od mladosti je posvećen umjetnosti, a u početku je pokušavao postati kipar i slikar. Nakon govora o svojim počecima i ulogama koje je ostvario, Roth nije mogao da ne pomene saradnju sa Samuelom L. Jacksonom i rad na nezaboravnom Tarantinovom „Paklenom šundu“.

„Ranije sam sa L. Jacksonom glumio u jednom filmu. Kada smo se prvi put vidjeli na snimanju Tarantinovog filma samo smo se nasmijali, jer nam je bilo jasno da radimo jako dobar film. Prije nekoliko godina glumci nisu mogli igrati u TV serijama, a danas je to normalno. Ima tu različitih elemenata pa čak i naučnih“, poentirao je Britanac koji se okušao i kao reditelj filma „The War Zone“ koji je naišao na odličan prijem filmskih kritičara.

„Sebe ne doživljavam kao producenta, nego kao osobu koja želi pomoći da se realiziraju filmski projekti koji imaju mogućnosti za to. Vrlo izazovno je stvoriti uvjete za snimanje filma bez obzira na sve prepreke na putu. Glumci uvijek trebaju istrajati u svom cilju, bez obzira kakav on bio. Čak i kada vam govore da ste na pogrešnom putu - ne odustati“, zaključio je glumac pred sarajevskom publikom.

Osim uloga u filmovima Quentina Tarantina koje su mu donijele svjetsku slavu te nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij, za ulogu u filmu „Rob Roy“ nominiran je za nagradu Zlatni globus i Oscar za najboljeg sporednog glumca.

Roth trenutno igra u trećoj sezoni serije “Metalna zvijezda”.

XS
SM
MD
LG