Linkovi

SAD: Pismo senatora Iranu miniranje pregovora o nuklearnom programu?


Republikanci koji su potpisali pismo ne vjeruju u iskrenost Irana i smatraju da bi eventualnim sporazumom Iran dobio vrijeme potrebno da se domogne nuklearnog oružja.

Rat riječima koji se već duže vrijeme vodi između Bijele kuće i povelikog broja članova američkog Kongresa podstaknut je i pismom kojeg je 47 senatora, Republikanca uputilo Iranu, upozravajući lidere iranskog režima da bilo koji i bilo kakav sporazum o iranskom nuklernom programu, koji poptiše predsjednik Obama, može biti mrtvo slovo na papiru nakon isteka njegovog mandata. Predsjednik je optužio Republikance za uplitanje u spoljnu politiku koju vodi Bijela kuća, uz ocjenu jednog visokog zvaničnika Obamine administracije da je to pismo nesmotreno, neodgovorno i pogrešan jednostranački pokušaj miniranja autoriteta i ovlaštenja predsjednika Sjedinjenih Država u pregovorima sa najvišim predstavnicima drugih zemalja.

Pismo Republikanaca koji pregovore sa Iranom smatraju lošom opcijom, predsjednik Obama je ocijenio kao apsurdan i smiješan pokušaj kontakta sa iranskim liderima i dodao:

"Mislim da je ironično vidjeti da se neki članovi Kongresa zalažu za ono za što se zalažu i iranski čvrtolinijaši. To je zaista neobična, čudna koalicija."

Članovi Kongresa, Demokrati, su na predsjednikovoj strani. Senator Harry Reid ističe:

"To pismo je težak šamar, ne samo Sjedinjenim Državama, nego i našim saveznicama. Ovo nije vrijeme za miniranje našeg vrhovnog vojnog zapovjednika samo iz nekakvog inata."

Republikanci koji su potpisali pismo ne vjeruju u pregovaračku iskrenost Irana i pismo smatraju nužnim jer misle da bi eventualnim sporazumom Iran dobio vrijeme potrebno da se domogne nuklearnog oružja. Senator Marco Rubio, jedan od potpisnika, kaže:

"Mislim da je predsjednik imao dovoljno vremena da se konsultira i sarađuje sa Kongresom. Nije to činio i mi mislimo da je bitno signalizirati da bilo koji sporazum koji bude postignut potencijalno neće živjeti duže od njegovog predsjedničkog mandata."

Svi Republikanci u Kongresu ne dijele takav stav. Senator Bob Corker, jedan od onih koji je odbio potpisati pismo, naglašava:

"Ne smatram da će pismo pomoći da se postigne pozitivan ishod. Smatram da mi u Kongresu trebamo imati mogućnost odgovarajuće procjene aranžmana koji je toliko važan i za našu budućnost i za stabilnost Srednjeg i Bliskog istoka."

Historičar Donald Ritchie, specijalista za povijest Senata, ističe da slanje pisama američkih zakonodavaca liderima drugih zemalja nije uobičajeno i dodaje:

"To je pogovoto čudnije kada je pismo izraz neslaganja sa politikom Sjedinjenih Država. U blizu 230 godina dugoj povijesti Kongresa praktično ništa nije bez presedana, ali ovo sada je vrlo, vrlo neobično, ali ipak ne i presedan."

Pismo senatora, Republikanaca, iranskoj vladi uslijedilo je nakon, takođe, vrlo kontroverznog poziva Republikanaca izraelekom premijeru Beniaminu Netanyahuu da u Kongresu govori o opasnostima sporazuma o iranskom nuklernom programu. U tom govoru Netanyahu je istakao da sporazum neće spriječiti, nego omogućiti Iranu da se domogne nuklernog oružja. Taj stav je potpuno suprotan uvjerenju predsjenika Obame koji smatra da su sadašnji pregovori i očekivani sporazum najbolji put do Irana bez atomskog oružja.

SAD: Pismo senatora Iranu miniranje pregovora o nuklearnom programu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG