Linkovi

Sudija planira da u proljeće počne suđenje za korupciju demokratskom senatoru Menendezu


Bob Menendez
Bob Menendez

Sudija planira da u proljeće počne suđenje američkom senatoru Bobu Menendezu i njegovoj supruzi, koji su optuženi za primanje mita u gotovini, zlatnih poluga i luksuznog automobila od trojice biznismena iz New Jerseya koji su tražili pomoć i utjecaj senatora na spoljne poslove.

Okvirni datum suđenja, 6. maj, trebao bi doći samo mjesec dana prije izbora u New Jerseyju 4. juna, što znači da bi suđenje još uvijek moglo da bude u toku kada birači počnu da glasaju o tome da li da vrate Menendeza u Senat.

Optužnica tereti demokratu, bivšeg predsjednika Senatskog komiteta za vanjske poslove, za primanje isplata u zamjenu za koruptivna djela koja su uključivala prosljeđivanje informacija egipatskim vojnim i obavještajnim zvaničnicima. Između ostalog, tužioci su optužili Menendeza da je napisao pismo za egipatske zvaničnike kojim se pokušalo da utiče na američku politiku o vojnoj pomoći.

U optužnici se također navodi da je Menendez koristio svoj utjecaj kako bi pokušao izvršiti pritisak na državne i savezne tužioce u New Jerseyju da daju blag tretman prema prijateljima ili saradnicima koji su bili predmet krivičnih istraga i posredovao je kod američkih regulatora kako bi zaštitili poslovni dogovor jednog saradnika.

Vlasti su pronašle skoro 500.000 dolara u gotovini, od čega je veći dio skriven u odjeći i ormarima, kao i više od 100.000 dolara u zlatnim polugama u pretresu kuće u New Jerseyu, koju Menendez (69) dijeli sa svojom suprugom Nadine.

Menendez se izjasnio da nije kriv i rekao da je novac koji je pronađen u kući lična ušteđevina za hitne slučajeve.

Više od polovine demokrata u Senatu reklo je da Menendez treba da podnese ostavku. Menendez je rekao da namjerava ostati u Senatu, rekavši da je siguran da će na kraju biti oslobođen krivice.

Sudsko ročište u ponedjeljak u ovom slučaju održano je samo nekoliko minuta hoda od mjesta gdje se bivši predsjednik Donald Trump pojavio na sudu u građanskoj parnici za prevaru.

Osim što je odredio datum suđenja, sudija Sidney Stein dao je tužiocima rok u decembru da predaju određene dokaze odbrani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG