Linkovi

Senator Menendez poriče krivicu za uzimanje mita i odbija podnijeti ostavku u Senatu


Senator Bob Menendez na konferenciji za novinare u Union Cityju, New Jersey, 25. septembar, 2023. (Foto: AP/Andres Kudacki)
Senator Bob Menendez na konferenciji za novinare u Union Cityju, New Jersey, 25. septembar, 2023. (Foto: AP/Andres Kudacki)

Američki senator Bob Menendez, optužen za uzimanje mita od tri biznismena iz New Jerseyja, porekao je bilo kakvu krivicu i jasno dao do znanja da namjerava da se bori protiv optužbi i ostane u Kongresu.

Menendez je jedan od dvojice senatora iz New Jerseyja i bio je važan saveznik kolegi demokrati, predsjedniku Joeu Bidenu, uključujući rad sa njim na prikupljanju podrške za slanje pomoći Ukrajini.

Senator je optužen da je uzeo stotine hiljada dolara u kešu i zlatnim polugama u korist egipatske vlade i da se umiješao u istragu trojice biznismena.

Mnogi su pozvali Menendeza da podnese ostavku u Senatu, uključujući članove njegove stranke, posebno guvernera New Jerseyja, koji će imenovati privremenu zamjenu ako Menendez podnese ostavku.

Menendez se privremeno povukao sa svoje funkcije predsjednika Senatskog odbora za spoljne odnose, rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer, koji je dodao da senator ima pravo da se brani u odgovarajućem procesu.

Menendez je govorio na konferenciji za novinare u ponedjeljak u državi New Jersey, gdje je ponovio da nema namjeru da se odrekne svoje uloge senatora i da nije kriv u pogledu optužbi protiv njega.

„Čvrsto vjerujem da kada se sve činjenice iznesu, ne samo da ću biti oslobođen, nego ću i dalje biti senator New Jerseyja”, rekao je Menendez.

On je rekao da je novac koji su vlasti našle u njegovoj kući podignut sa njegovog privatnog računa i da nije bio mito. Menendez se također osvrnuo na odnose sa predstavnicima Egipata, rekavši da je smatrao da je vlada te zemlje odgovorna za navodna kršenja ljudskih prava.

Menendez je tražio da svi sačekaju da se istraga završi prije nego što donesu presudu i optužio one koji su bili spremni da ga osude zbog sopstvene političke koristi.

„Umjesto da čekaju da budu predstavljene sve činjenice, drugi su požurili da sude zato što vide političku priliku za sebe ili one oko njih”, rekao je Menendez.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG