Linkovi

Senator Cory Booker najavio predsjedničku kandidaturu


FILE - Sen. Cory Booker, D-N.J., speaks at a post-midterm election victory celebration in Manchester, N.H.
FILE - Sen. Cory Booker, D-N.J., speaks at a post-midterm election victory celebration in Manchester, N.H.

Američki demokratski senator iz New Jerseya, Cory Booker, najavio je u petak da će biti jedan od kandidata u predsjedničkoj utrci 2020. godine.

"Kandidujem se za predsjedika, pridružite mi se u utrci", napisao je Booker na Twitteru.

Booker (49) je četvrti senator koji je do sada najavio svoju kandidaturu za, kako se već očekuje, izbore koji će imati veliki broj kandidata koji će pokušati da zamijene trenutnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Vjerujem da možemo izgraditi zemlju u kojoj niko neće biti zaboraviljen ili ostavljen po strani", rekao je Booker u promotivnom videu svoje predsjedničke kandidature.Također je dodao da će se fokusirati na stvaranje dobrih radnih mjesta i reformu pravosuđa. Booker je najavio svoju kandidaturu prvog dana mjeseca koji se obilježava i kao Black History Month, mjesec afroameričke historije.

Poslije Kamale Harris, senatorke iz Kalifornije, Booker je drugi Afroamerikanac koji je odlučio da se kandiduje na narednim predsjedničkim izborima.

Booker je odrastao u New Jerseyu, pohađao je Stanford i Yale univerzitet a bio je i dobitnik Rhodes stipendije prije no što se vratio u Jersey. Postao je gradonačelnik Newarka, najvećeg grada u New Jerseyu, 2006. godine a prije sedam godina postao je senator.

XS
SM
MD
LG