Linkovi

Senat usvojio zakon o zaštiti istopolnih i međurasnih brakova


Demokratski senatori na čelu sa liderom Chuckom Schumerom (lijevo) na konferenciji za novinare poslije usvajanja zakona.
Demokratski senatori na čelu sa liderom Chuckom Schumerom (lijevo) na konferenciji za novinare poslije usvajanja zakona.

Američki senatori izglasali su zakon koji štiti pravo na sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, sa 61 glasom za i 36 protiv.

Za usvajanje zakona glasalo je i 12 republikanaca. Iako je ovaj propis letos usvojen u Predstavničkom domu, o njemu će morati ponovo da se glasa zbog republikanskih amandmana kojima se štite i vjerske slobode.

„Našoj zajednici je zaista potrebna pobjeda, prošli smo kroz mnogo toga”, rekla je Kelley Robinson, nova predsjednica Kampanje za ljudska prava, koja se zalaže za LGBTQ pitanja. „Kao gej osoba koja je udata, trenutno osjećam olakšanje. Znam da je moja porodica bezbjedna.”

Istopolni brakovi u SAD legalizovani su presudom Vrhovnog suda 2015. godine. Međutim, pošto je Vrhovni sud u junu ukinuo federalnu zaštitu prava na abortus, a jedan od konzervativnih sudija Clarence Thomas nagovijestio da treba preispitati i druge odluke zasnovane na pravu na privatnost, demokratska većina u Kongresu najavila je zakon kojim će zaštiti istopolne brakove - čak i u slučaju da Vrhovni sud ukine to pravo. Međurasni brakovi bili su ilegalni u SAD do 1967, kada ih je takođe odobrio Vrhovni sud.

Ovaj zakon ne obavezuje sve savezne države da dozvole sklapanje istopolnih i međurasnih brakova, ali ih obavezuje da ih priznaju ako su sklopljeni u državama u kojima su legalni. Takođe, ovim zakonom ukida se propis iz 1996, kojim je brak definisan kao zajednica muškarca i žene.

„Ovaj zakon ujedinjuje Amerikance” rekla je demokratska senatorka Tammy Baldwin, koja je prva javno deklarisana gej osoba izabrana u Senat SAD.

Republikanski senator Mike Lee rekao je tokom debate da je ovaj zakon nepotreban.

„Države ne poriču priznanje istopolnih brakova. I ne postoji ozbiljan rizik da neko izgubi priznanje”, rekao je on.

Republikanci su se fokusirali na to što se u zakonu ne pominje zaštita vjerskih sloboda. Međutim, republikanska senatorka Susan Collins rekla je da je zabrinutost zbog verskih sloboda lažan argument.

„Ovaj zakon bi jasno stavio do znanja da neprofitne vjerske organizacije i vjerske obrazovne institucije ne mogu biti primorane da učestvuju ili podržavaju brakove koji su suprotni njihovim vjerskim uvjerenjima“, rekla je ona.

U anketi Gallupa iz maja 2022, 71% Amerikanaca je reklo da podržava istopolne brakove. Samo 27% ih je podržalo kada je anketa prvi put sprovedena 1996. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG