Linkovi

Kongres spriječio djelimično zatvaranje američke vlade


Očekuje se da će Senat, koji se nalazi pod kontrolom demokrata, i Predstavnički dom do četvrtka u ponoć usvojiti zakon čime će se izbeći privremeno zatvaranje Vlade, što se dogodilo krajem 2018. i početkom 2019 – i trajalo ukupno 35 dana. (Foto: AP/J. Scott Applewhite
Očekuje se da će Senat, koji se nalazi pod kontrolom demokrata, i Predstavnički dom do četvrtka u ponoć usvojiti zakon čime će se izbeći privremeno zatvaranje Vlade, što se dogodilo krajem 2018. i početkom 2019 – i trajalo ukupno 35 dana. (Foto: AP/J. Scott Applewhite

Američki Kongres u četvrtak je usvojio zakonski prijedlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra, da bi se izbjeglo delimično zatvaranje federalnih institucija.

Prijedlog je prvo odobren u Senatu sa 65 glasova za i 35 protiv, a zatim i u Predstavničkom domu gde je imao podršku 254 članova, dok je 175 bilo protiv.

Osim nesmetanog rada američke Vlade – usvajanjem prijedloga o njenom privremenom finansiranju pomoglo bi se i područjima koja su pretrpjela posljedice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac za pomoć izbjeglicama iz Afganistana.

U međuvremenu, podjele unutar Demokratske stranke ugrozile su planove predsjednika Džozefa Bajdena o ulaganjima u infrastrukturu, proširivanju obima socijalnih usluga i borbi protiv klimatskih promjena, izvestila je agencija Reuters.

Umjerene i progresivne demokrate zalažu se za usvajanje paketa od 3,5 hiljada milijardi dolara kojim bi se obezbijedilo produženo porodično odsustvo, medicinska njega za starije osobe i veća podrška djeci. Međutim, tom prijedlogu se protive pojedini demokratski senatori.

Istovremeno, u Kongresu tinja još jedna kriza: demokrate i republikanci spore se u pogledu pružanja dodatnih ovlaštenja Sekretarijatu za finansije za pozajmljivanje novca iznad trenutnog zakonskog ograničenja od 28,4 hiljade milijardi dolara.

Ukoliko Kongres ne usvoji taj prijedlog – Vlada Sjedinjenih Država bi bez izvora finansiranja mogla ostati u intervalu oko 18. oktobra, izjavila je ranije sektetarka za finansije Dženet Jelen.

Republikanci su se već izjasnili da ne žele da učestvuju u povećanju granice zaduživanja, poručivši da je to problem demokrata – koje kontrolišu Kongres i Bijelu kuću.

Predstavnički dom usvojio je u srijedu kasno uveče prijedlog Zakona o suspenziji ograničenja zaduživanja do decembra 2022. Očekuje se da će ga blokirati republikanski članovi Senata.

Moguća kriza potresa građane sa obje strane političkog spektra: demokrate i republikance, pokazuje ispitivanje javnog mnijjenja – koje je agencija Ipsos sprovela za Reuters u utorak i srijedu.

Prema rezultatima, 65 procenata punoletnih građana, uključujući osam od deset ispitanih demokrata i pet od deset republikanaca zabrinuti su da Kongres neće uspjeti da postigne dogovor o dugu na vrijeme.

Istraživanje je takođe pokazalo da 30 odsto ispitanika smatra da su republikanci u Kongresu najodgovorniji ako dođe do djelimičnog zatvaranja Vlade, njih 21 posto krivi demokratske članove Kongresa, a 16% predsjednika Bajdena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG