Linkovi

Senat se sprema za suđenje članu Bidenovog kabineta


Republikanski članovi Predstavničkog doma donose u Senat optužnicu protiv sekretara za unutrašnju bezbjednost Alejandra Mayorkasa (Foto: AP Photo/Jose Luis Magana)
Republikanski članovi Predstavničkog doma donose u Senat optužnicu protiv sekretara za unutrašnju bezbjednost Alejandra Mayorkasa (Foto: AP Photo/Jose Luis Magana)

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, u utorak je proslijedio Senatu dvije tačke optužnice o opozivu vodećeg zvaničnika Bidenove administracije zaduženog za bezbjednost na granici, Alejandra Mayorkasa.

Očekuje se da Senat, u kojem većinu imaju demokrate, brzo odbaci napore republikanaca da smijene Mayorkasa.

Republikanski članovi Predstavničkog doma, koji se nadaju da će pred Senatom iznijeti svoj slučaj protiv sekretara za unutrašnju bezbjednost, su u gornjem domu Kongresa naglas pročitali optužbe protiv Mayorkasa da nije primjenjivao američke imigracione zakone i da je lagao Kongresu.

Senatori su u tišini ispratili čitanje optužnice. Republikanci su pokrenuli slučaj protiv Mayorkasa nakon što je na granici prošle godine zabilježen rekordan broj ilegalnih imigranata. Biračima u Americi je imigracija takođe jedno od glavnih pitanja uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Poslije proslijeđivanja optužnice, u Senatu bi trebalo da bude održano suđenje na kojem će se odlučivati o Mayorkasovoj smjeni. Suđenje, na kojem su porotnici 100 senatora, moglo bi da potraje najmanje nedjelju. Da bi Mayorkas bio smijenjen, to bi trebalo da podrži dvije trećine senatora, što je malo vjerovatno.

Međutim, očekuje se da lider demokrata Chuck Schumer pokuša da okonča suđenje prije nego što i započne.

On i druge demokrate tvrde da su optužbe republikanaca politički motivisane i da nije dokazano da je Mayorkas odgovoran za nelegalne poteze.

"Svaki put kada postoji neslaganje u Predstavničkom domu u pogledu određene politike, oni to šalju ovdje i primoravaju Senat da održi suđenje o opozivu? To je apsurdno i zloupotreba procesa. To je više haosa", rekao je Schumer.

Očekuje se da republikanci u Senatu pokušaju da spriječe demokrate da odbace slučaj, ili da barem to uspore.

"Senat nikada ranije nije pristao na zahtjev da se ne raspravlja o tačkama optužnice o opozivu", rekao je lider republikanaca Mitch McConnell.

Mayorkas odbacuje optužbe, a podržava ga i predsjednik Biden kao i neki republikanci koji ne smatraju da je kriv za ilegalne aktivnosti.

Neki članovi Kongresa smatraju i da je proces opoziva loš u trenutku kada se Kongres suočava sa globalnim problemima, uključujući i prijetnju da rat Izraela i Gaze preraste u regionalni konflikt, te rusko napredovanje u Ukrajini.

Mayorkas je tek drugi član kabineta koji je suočen sa smjenom putem opoziva. Poslednji put se to dogodilo 1876. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG