Linkovi

Senat SAD: Pretres posvećen politici Bidenove administracije prema Zapadnom Balkanu


Pretres o Zapadnom Balkanu u Odboru za spoljne poslove Senata
Pretres o Zapadnom Balkanu u Odboru za spoljne poslove Senata

U odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata održan je pretres posvećen politici Bidenove administracije prema Zapadnom Balkanu.

Na pretresu su svjedočili Derek Chollet, savjetnik državnog sekretara i Gabriel Eskobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan. Na samom početku Chollet je poručio da je budućnost Zapadnog Balkana - prioritet za Bidenovu administraciju.

Senatskim odborom predsjedavao je Bob Menendez, demokratski senator iz New Jerseyja, koji je naveo da su na Zapadnom Balkanu dvije trećine zemalja u NATO, te da SAD moraju da iskoriste ovaj momenat da vide šta će biti sa zemljama na koje Rusija i dalje ima uticaj.

Menendez je ocijenio da je rat u Ukrajini ponovo pokazao imperativ da se zemlje regiona podstaknu na neophodne reforme, ističući da je rješenje konflikta Srbije i Kosova ključno za cijeli Zapadni Balkan.

Derek Chollet i Gabriel Escobar tokom pretresa o Zapadnom Balkanu u Senatu.
Derek Chollet i Gabriel Escobar tokom pretresa o Zapadnom Balkanu u Senatu.

"Kosovo mora da iskoristi ovu mogućnost da sa zapadnim partnerima ide naprijed", naveo je Menendez uz konstataciju da "ne zna da li imamo partnere podjednako dobre volje u ovome".

On dodaje da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, poslije čega je, prema njegovim riječima, predsjednik Srbije u obraćanju javnosti rekao da se ne slaže sa sporazumom, pošto Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

"To je dio matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, putem državno kontrolisanih medija. Korištenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva predsjednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju 'srpskog svijeta'", rekao je Menendez dodajući da takav koncept podsjeća na viziju ruskog predsjednika o Velikoj Rusiji.

"Srpski predsjednik se hvalio svojim bliskim vezama sa Putinom, putovao u Moskvu na razgovore o trgovini i odbija da se pridruži evropskim partnerima u sankcijama Rusiji", rekao je Menendez.

Chollet je, međutim, podsjetio da se Srbija u nekim aspektima usaglasila sa evropskom i zapadnom politikom u odnosu na Rusiju i Ukrajinu.

Derek Chollet, specijalni savjetnik u State Departmentu, tokom pretresa o Zapadnom Balkanu.
Derek Chollet, specijalni savjetnik u State Departmentu, tokom pretresa o Zapadnom Balkanu.

"Iako se nije pridružila sankcijama, a jasno smo stavili na znanje da ukoliko se ne pridruži teško je vidjeti kako će odmaći proces integracija, jesu se uskladili u smislu kritikovanja i osuda Rusije i njene invazije na Ukrajinu, kroz glasanja u UN, osudili su aneksiju Krima, pomagali Ukrajini u domenu izbjeglica i kritične infrastrukture i slali humanitarnu pomoć, ali i dalje moraju da se usklade sa evropskim sankcijama Rusiji", rekao je on.

Chollet je u svom uvodnom izlaganju istakao da su odnosi Srbije i Kosova jedna od najvećih prepreka trajnom miru i prosperitetu na Zapadnom Balkanu. Istakao je da dogovor o putu ka normalizaciji odnosa predstavlja značajan pomak i može da doprinese da dvije zemlje izađu iz ciklusa kriza koji je "predugo karakterisao" njihove odnose. Međutim, dodao je da je situacija i dalje "krhka" i da predstoji puno posla.

Američki diplomata je istakao punu podršku Washingtona nezavisnosti i evropskim inspiracijama Kosova, ali i govorio o značaju saradnje sa Srbijom.

"Vidim pritisak na Kosovo da se osnuje ZSO, a kao da nema pritiska na Beograd. Vidim malo pritiska na lidera koga je New York Times povezao sa kriminalnim bandama", naveo je dalje Menendez.

"Ako Srbija misli da se uključi u EU, moraće da postane energetski nezavisna od Rusije", kaže Menendez. On je dodao da dok želi da "naši partneri napuštaju Rusiji, ne želimo da se približavaju Kini".

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan, tokom pretresa o Zapadnom Balkanu.
Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan, tokom pretresa o Zapadnom Balkanu.

"Sjedinjene Države će raditi sa Srbijom i Kosovom i sa evropskim partnerima da bi se ispunile sve obaveze iz postignutog sporazuma. Predugo, neuspjeh da se postigne neki napredak, omogućava Rusiji da remeti strateški put Srbije prema eurointegracijama, koje srpski narod jako želi, a mi jako podržavamo. I Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose", zaključio je Escobar.

Senator Murphy najavio posjetu Balkanu naredne nedjelje

Senator iz Chris Murphy najavio je da naredne nedjelje dolazi u region i to u "mnoge zemlje o kojima je danas bilo riječi".
On je rekao da dijeli zabrinutost u vezi sa načinom na koji Srbija poštuje svoje obaveze, ali i da dijeli Cholletovo osjećanje da nije viđen napredak ni sa jedne, ni sa druge strane - od Srbije ili Kosova.
Govoreći o ZSO, on je naveo da postoje slične regije u Evropi i da ne mora da znači da bi to postalo kao Republika Srpska.
Chollet je naveo da je osnivanje ZSO međunarodna obaveza i pominje se već 10 godina.
"Prema našem mišljenju to je u skladu sa Ustavom Kosova i sa odlukama Ustavnog suda. Mi želimo da svi građani Kosova imaju jednak pristup službama i da se čuje njihov glas. Ideja je da Srbi sa sjevera Kosova manje zavise od Beograda i tiče se obrazovanja i zdravstva i lokalnog privrednog razvoja. Mi smo jasno stavili do znanja da nećemo prihvatiti, niti podržati ništa što liči na Republiku Srpsku", naveo je Chollet.

Murphy je odgovorio da, kada se radi o ZSO, "Amerika ne traži od Kosova da promijeni Ustav, ali u mnogim zemljama u regionu su napravljene promjene u Ustavu kako bi se održao mir, kao što je bilo u Sjevernoj Makedoniji".

"Crna Gora - svjetla tačka u regionu"

Chollet je istakao da je Crna Gora "cijenjeni saveznik iz NATO".

"Optimisti smo da su nedavni predsjednički izbori signal da su Crnogorci spremni da prevaziđu razlike, unaprijede izglede za članstvo u Evropskoj uniji i obezbijede bolju budućnost", rekao je Choollet pozivajući novo liderstvo Crne Gore da se fokusira na reforme, posebno jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Escobar je Crnu Goru naveo kao jednu od "svijetlih tačaka u regionu."

"Vidimo obnovljeni zamah da se ostvari njena evropska budućnost. Nedavni predsjednički izbori održani su bez problema. Uspostavljen je kvorum u Ustavnom sudu. Crnogorski lideri sada moraju da rade na tome da popune preostalo upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu i imenuju ostale ključne sudske pozicije. Nadamo se da će 11. juna biti održani slobodni i fer parlamentarni izbori i da će novoizabrani lideri poslušati poziv građana i brzo sprovesti reforme neophodne za napredak u EU integraciji Crne Gore", poručio je Esvobar.

Republikanski senator iz Nebraske Pete Ricketts pitao je o ruskom uticaju u Crnoj Gori, te o novoizabranom predsjedniku Jakovu Milatoviću i šta treba uraditi da se Crna Gora više pomjeri ka Evropskoj uniji, a dalje od Rusije.

Chollet je odgovorio da je pokret Evropa sad "veoma energičan", poslije ubjedljive pobjede Jakova Milatovića na izborima, izražavajući nadu da će se evropska orijentacija očuvati.

"U junu se održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti izabrana nova vlada. Primjenjuju sankcije protiv Rusije od 2014, od njene početne invazije na Ukrajinu i Milatović je obećao da će to nastaviti i ići u korak sa ostalim EU sankcijama. Domaćin su i NATO vježbe, tako da su dobar partner i novi predsjednik i pokret koji vodi predstavlja generacijsku promjenu u Crnoj Gori. I to je pozitivno. Smatramo da je važno da ostanemo angažovani, zbog čega će specijalni predstavnik Escobar večeras otputovati na inauguraciju novog predsjednika", rekao je Chollet.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG