Linkovi

Senat, predvođen republikancima, odbio "Novi zeleni sporazum"


Predstavnica Aleksandrija Okasio-Kortez (demokratkinja iz Njujorka) i senator Ed Marki (demokrata iz Masačusesa) drže konferenciju za štampu povodom njihovog predloženog "Zelenog novog sporazuma" na američkom Kapitolu u Vašingtonu, 7. februara 2019.
Predstavnica Aleksandrija Okasio-Kortez (demokratkinja iz Njujorka) i senator Ed Marki (demokrata iz Masačusesa) drže konferenciju za štampu povodom njihovog predloženog "Zelenog novog sporazuma" na američkom Kapitolu u Vašingtonu, 7. februara 2019.

Američki Senat, predvođen republikancima, glasao je u utorak uveče protiv razmatranja demokratskog "Novog zelenog sporazuma" - nacrta ambicioznog plana da se SAD skinu sa fosilnih goriva koji utiču na mijenjanje klime.

Rezultat glasanja bio je 57 prema nula protiv zelenog prijedloga. Demokrate, njih 47, samo su rekle da su prisutne kada je prozvano njihovo ime, odbijajući da učestvuju u onome za šta su rekli da je republikansko sramno glasanje i štos.

"Novi zeleni sporazum" je neobavezujući prijedlog da se Sjedinjene Države preusmjere sa nafte, prirodnog gasa i uglja na obnovljive izvore energije, uključujući vjetar i sunčevu energiju.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel nazvao ga je "radikalnim, izokrenutim, socijalističkom preokretom cijele ekomomije SAD", primjećujući da bi to rezultiralo gubitkom miliona poslova i naglo podiglo cijene energenata.

Drugi republikanci nazvali su prijedlog "smiješnim". Senator Majk Li upotrijebio je crtež dinosaurusa i Akvamena, karaktera iz stripa, kako jaše morskog konjica, kako bi opisao uz ono što je rugajući se nazvao "ozbiljnost koju zaslužuje".

Ljutite demokrate optužile su republikance da su preokrenule temu samog opstanka planete u sprdnju. Rekle su da će republikanci, koji su preokrenuli debatu o globalnom otopljavanju u igru, platiti političku cijenu.

Senatorka iz Njujorka i predsjednička kandidatkinja Kristem Džilibrend uporedila je vođenje Sjedinjenih Država od njihove zavisnosti od fosilnih goriva u 21. vijeku sa američkim abicioznim planom od prije 60 godina da se čovjek pošalje na Mjesec do kraja 1960-ih, što je cilj koji je bio postignut.

Naučnici se pretežno slažu da sagorijevanje fosilnih goriva izaziva planetu da postaje neprirodno toplija, a istraživanja javnog mnijenja pokazuju da mnogi američki glasači takođe brinu o posljedicama klimatskih promjena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG