Linkovi

Senat počeo debatu o zakonu o glasačkim pravima


Aktivisti za glasačka prava protestuju ispred zgrade Kapitola, 18. januara 2022.
Aktivisti za glasačka prava protestuju ispred zgrade Kapitola, 18. januara 2022.

Demokrate u američkom Senatu otvorile su debatu o prijedlogu zakona o glasačkim pravima, iako se očekuje da neće biti usvojen jer su republikanci jedinstveni u protivljenju zakonu.

Zakon o kome bi trebalo da se glasa narednih dana, je možda posljednja šansa za Bidena da izdejstvuje usvajanje novih, uniformnijih izbornih pravila na saveznom nivou, nakon što je više država pod republikanskom kontrolom usvojilo svoje zakone kojima se uvode različita ograničenja za birače.

Demokrate smatraju da su državni zakoni donijeti kako bi se pomoglo republikancima da u novembru osvoje bar jedan, ili oba doma Kongresa, jer masovnija izlasnost, uz olakšane uslove glasanja, obično donosi uspjeh demokratama.

Očekuje se da republikanci u srijedu ili četvrtak blokiraju usvajanje zakona, za koji kažu da je pokušaj Demokratske stranke da podrije lokalnu kontrolu nad izborima. Demokrate nemaju dovoljnu podršku članova sopstvene stranke da se promijeni senatsko pravilo filibaster koje zahtijeva većinu od 60 glasova za usvajanje većine zakona. Ukidanje filibastera bi demokratama omogućilo da zaobiđu protivljenje republikanaca i usvoje zakon prostom većinom.

Dok su ostali zakonski prijedlozi sa Bidenove unutrašnjepolitičke agende zakočeni na Kapitol hilu, demokratski predsjednik je glasanje o izbornom zakonu nazvao značajnim trenutkom za američku demokratiju u krizi.

Ako prijedlog ne bude usvojen, Senat bi mogao da pristane na usvajanje užeg, kompromisnog prijedloga o regulisanju procedure brojanja glasova, budući da neki republikanci kažu da žele da izbjegnu ponavljanje haosa koji je uslijedio poslije predsjedničkih izbora 2020.

Senat prvo treba da raspravlja o zakonu koji predviđa da se proširi mogućnost glasanja poštom, ojačaju pravila finansiranja političkih kampanja kao i federalni nadzor nad izborima u državama u kojima postoji istorijat rasne diskriminacije.

Debata prije glasanja bi mogla da potraje. Demokratski senator Tim Kejn u petak je primijetio da je Senat proveo nekoliko nedelja vodeći raspravu o istorijskom zakonu o glasačkim pravima 1960-ih, kome je Kongres poslednji put dodao nove stavke 2006.

Martin Luter King mlađi i članovi njegove porodice sa demokratskim kongresmenima na skupu u znak podrške zakonu o glasačkim pravima, održanom na nacionalni praznik, Dan Martina Lutera Kinga, 17. januara 2022.
Martin Luter King mlađi i članovi njegove porodice sa demokratskim kongresmenima na skupu u znak podrške zakonu o glasačkim pravima, održanom na nacionalni praznik, Dan Martina Lutera Kinga, 17. januara 2022.

Demokrate tvrde da je zakon, koji podržavaju grupe za građanska prava, neophodan da bi se odgovorilo na inicijative republikanaca da otežaju glasanje na državnom nivou, posebno za crnce i glasače drugih manjina.

Ti pokušaji se odvijaju više od deset godina, ali su dobili novi zamah prošle godine, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump lažno tvrdio da je 2020. izgubio izbore zbog prevare. Zakonodavci u 19 država su usvojili desetine zakona poslije Trumpovog poraza, kojima je ograničeno vrjieme glasanja uživo, kao i vremenski rokovi za glasanje poštom, i uvedena striktnija pravila za identifikaciju birača.

Republikanci u Senatu su blokirali sličan zakon tri puta prošle godine, i očekuje se da će to ponovo uraditi. Demokrate kontrolišu 50 od 100 mjesta u Senatu, dok je za usvajanje većine zakona potrebna većina od 60 glasova.

Biden je prošle nedelje pozvao demokrate da odustane od pravila "supervećine", poznatog kao "filibaster", kada je riječ o zakonu koji se odnosi na glasačka prava. Međutim, dvoje demokratskih senatora, Kirsten Sinema i Džo Menčin su rekli da neće podržati ukidanje filibastera. Oni su se krajem prošle nedelje sastali sa Bidenom da razgovaraju o tom pitanju ali od tada nisu dali nagovještaj da su promijenili stav.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG