Linkovi

Najnovije

Biden poziva na promjenu senatkih pravila zbog glasačkih prava

Predsjednik Biden govori o glasačkim pravima na Univerzitetu Clark u Atlanti 11. januara 2022.
Predsjednik Biden govori o glasačkim pravima na Univerzitetu Clark u Atlanti 11. januara 2022.

Predsjednik Joe Biden pozvao je američke senatore da "ustanu protiv gušenja glasačkih prava" i promijene senatska pravila kako bi se usvojio zakon o glasačkim pravima. Republikanci trenutno blokiraju raspravu i glasanje o dva zakonska prijedloga demokrata koji se odnose na glasačka prava. 

Biden je, zajedno sa potpredsjednicom Kamalom Harris otišao u južnu američku državu Georgiju kako bi promovisali zakon o glasačkim pravima kojim bi se znatno proširile nadležnosti federalne vlade u američkom izbornom procesu.

Predsjednik je u Atlanti rekao da mjesecima vodi "tihe razgovore sa senatorima" o dva zakonska prijedloga. Aktivisti iz Demokratske partije kritikuju predsjednika zbog nedovoljnog napretka.

“Umoran sam od toga da budem tih!", uzviknuo je predsjednik. "Neću pokleknuti, neću odustati."

Biden se založio i za promjenu senatskog pravila zvanog "filibuster", zbog kojeg je blokirano usvajanje zakona o glasačkim pravima, i poručio da je vrijeme da se izabere "demokratija umjesto autokratije".

"Filibuster" je stara senatska procedura nekada čuvana za raspravu o najspornijim zakonima, koja u suštini, zahtijeva većinu od 60 glasova da bi se usvojila većina zakona.

Da li ćemo izabrati demokratiju umjesto autokratije, svjetlost umjesto sjenke, pravdu umjesto nepravde? Znam za šta se ja zalažem. Braniću vaše pravo da glasate i našu demokratiju od svih neprijatelja, stranih i domaćih. I zato je pitanje - na kojoj će strani biti institucija američkog Senata?", poručio je Biden.

Predsjednik je ranije u utorak na Twitteru napisao: "Istorija nikada nije bila blagonaklona prema onima koji su se svrstali uz gušenje glasačkih prava, umjesto zaštite glasačkih prava. I neće biti blagonaklona prema onima koji ne zaštite pravo glasa."

U američkom federalnom sistemu, pravila o tome ko može da glasa, kada, kako i gdje, i kako se glasovi broje, odlučuju se na državnom nivou. U principu, demokrate žele da svima olakšaju glasanje jer što veći broj birača izađe na izbore, demokrate tradicionalno dobijaju više glasova. Republikanci su skloni postavljanju većih prepreka glasanju, i fokusiraju se na identifikaciju glasača kako bi se zaštitili od potencijalnih prevara.

Republikanci u Kongresu sada su jedinstveni u protivljenju predloženim mjerama, i smatraju da svaka od 50 američkih država treba da nastavlja da postavlja sopstvena pravila, uključujući pitanje koliko su otvorena birališta na izborni dan, koliko dana treba da traje rano glasanje prije tradicionalnog izbornog dana u novembru, i do koje mjere može da se dozvoljava glasanje poštom.

Na izborima 2020. godine, Biden je pobijedio bivšeg predsjednika Donalda Trumpa poslije njegovog prvog mandata u Bijeloj kući. Biden je pobijedio u nekim državama u kojima su dodati dani za glasanje, glasačka mjesta bila duže otvorena, i pružena veća mogućnost glasanja poštom kako bi se smanjila potreba da birači, usred pandemije koroavirusa, odlaze na prepuna birališta na tradicionalni dan održavanja izbora.

Sada demokrate, u zakonskim predlozima koje Biden podržava, žele da kodifikuju mnoge od tih promjena kako bi one postale sastavni dio budućih izbora, uključujući i izbore u novembru ove godine, kada se bira svih 435 članova Predstavničkog doma i trećina senatora. Brojne državne skupštine pod republikanskom kontrolom su protekle godine ograničile ili ukinule mnoge od promjena uvedenih tokom izbora 2020, iz straha da će demokrate steći trajnu prednost na izborima ukoliko pravila ostanu na snazi.

Očekuje se da će lider senatske većine Chuck Schumer ove nedjelje iznijeti na glasanje prijedlog zakona o slobodi glasanja, kojim se mijenjaju federalna izborna pravila, i odvojeni zakon kojim se dodatno učvršćuje Zakon iz 1965. o glasačkim pravima, i zahtijeva federalna dozvola za novouvedenu državnu regulativu koja se odnosi na glasanje.

Arhiv - Biračko mjesto u Atlanti u Georgiji na drugom krugu izbora za Senat, 5. januara 2021.
Arhiv - Biračko mjesto u Atlanti u Georgiji na drugom krugu izbora za Senat, 5. januara 2021.

Međutim, senatski republikanci spremni su da iskoriste proceduru zvanu "filibuster" da blokiraju usvajanje zakona. U senatu koji ima 100 članova, trenutno ima 50 demokrata i 50 republikanaca, a cijeli republikanski kokus protivi se demokratskim prijedlozima, što znači da demokrate mogu da usvoje zakon samo ukoliko izdejstvuju izuzeće od pravila "filibustera" i izglasaju zakon sa 51 prema 50, gdje bi odlučujući glas dala potpredsjednica Kamala Harris.

Schumer je obećao da će se do sljedećeg ponedjeljka glasati o izmjenama pravila "filibustera", ali se bar dvoje demokrata, senator Joe Manchin​ iz Zapadne Virginije, i senatorica Kyrsten Sinema​ iz Arizone, protive izmjenama pravila "filibustera", čak i kada je riječ o usvajanju zakona o glasačkim pravima.

Lider senatske manjine Mitch McConnell​ odlučno se protivi demokratskim prijedlozima izbornih zakona i promijeni pravila "filibustera".

Tokom svojih skoro 40 godina u Senatu, Biden se protivio promjenama "filibustera", ali sada smatra da je promjena neophodna.

"Predsjednik je shvatio da ovo nije isti Senat kao onaj u kome je služio prije 20, 30 godina, kada je kompromis bio moguć", rekao je za Glas Amerike David Schultz​, profesor na univerzitetu Hamline i stručnjak za izborno pravo.

See all News Updates of the Day

Demokrate namjeravaju da nominuju Bidena početkom avgusta, dok ga neki pozivaju da izađe iz trke

Američki predstavnik Adam Schiff, D-Kalifornija, razgovara s novinarima na Capitol Hillu u Washingtonu, 3. marta 2020. Schiff je 17. jula 2024. pozvao predsjednika Joea Bidena da odustane od svoje kandidature za reizbor 2024. godine.
Američki predstavnik Adam Schiff, D-Kalifornija, razgovara s novinarima na Capitol Hillu u Washingtonu, 3. marta 2020. Schiff je 17. jula 2024. pozvao predsjednika Joea Bidena da odustane od svoje kandidature za reizbor 2024. godine.

Kongresmen Adam Schiff iz Kalifornije postao demokrata najvišeg profila koji je pozvao predsjednika Joea Bidena da odustane od kandidature, a stranka je nastavila s planovima da formalno nominuje Bidena putem virtuelnog glasanja početkom avgusta prije stranačke konvencije dvije sedmice kasnije.

Potez za zakazivanje glasanja uslijedio je nakon što je gotovo 20 demokrata u Kongresu pozvalo Bidena da napusti predsjedničku utrku nakon slabog nastupa u debati protiv bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa prošlog mjeseca.

Među demokratima širom zemlje, skoro dvije trećine kaže da bi Biden trebao dozvoliti svojoj stranci da imenuje drugog kandidata, prema anketi AP-NORC Centra za istraživanje javnih poslova objavljenoj u srijedu, oštro potkopavajući njegovu tvrdnju nakon debate da su "prosječne demokrate" još uvijek uz njega čak i ako se neka "velika imena" okreću protiv njega.

"Iako je izbor da se povuče iz kampanje samo na predsjedniku Bidenu, vjerujem da je vrijeme da on preda štafetu", rekao je Schiff u izjavi, "i na taj način osiguramo svoje naslijeđe vodstva dozvoljavajući nam da porazimo Donalda Trampa na predstojećim izborima.

Ohrabruje se odlaganje

Najava Schiffa, koji se ove jeseni kandiduje za američki Senat, uslijedila je nakon što su vođa većine u Senatu Chuck Schumer i lider demokrata Hakeem Jeffries ohrabrili Nacionalnu konvenciju demokrata da odgodi planove za virtualno glasanje za ponovno imenovanje Bidena za sedmicu dana, prema riječima dvoje ljudi upoznatih sa situacijom koji su pod uvjetom anonimnosti razgovarali o privatnim razgovorima.

Sada će se odbor za pravila Demokratske nacionalne konvencije sastati u petak kako bi razgovarali o virtualnim planovima glasanja i finalizirat će ih sljedeće sedmice, navodi se u pismu koje je članovima poslao u srijedu Associated Press.

U pismu kopredsjedavajućih biskupa Leah D. Daughtry i guvernera Minnesote Tima Walza se navodi da se virtualno prozivno glasanje neće održati prije 1. avgusta, ali da je stranka i dalje posvećena održavanju glasanja prije 7. avgusta, što je ranije bilo krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ulazak na predsjednički listić u Ohaju.

Nećemo implementirati ubrzani proces virtuelnog glasanja,” napisali su Daughtry i Walz, “iako ćemo započeti naše važno razmatranje kako bi virtualni proces glasanja funkcionirao.”

Demokratska konvencija se otvara 19. avgusta u Čikagu, ali je stranka u maju objavila da će održati ranu prozivku kako bi osigurala da se Biden kvalifikovao za glasanje u Ohaju.

Ohajo je prvobitno imao rok do 7. avgusta, ali je od tada promijenio pravila. Bidenova kampanja insistira na tome da stranka mora djelovati prema početnim pravilima Ohaja kako bi se osiguralo da republikanski zakonodavci ne mogu postavljati pravne izazove kako bi spriječili predsjednika da glasa.

Nije odlučeno

Čak i ako demokrate provedu virtualno prozivno glasanje prije svoje konvencije, u međuvremenu, to ne bi nužno zaključalo Bidena u nominaciji.

Odjel za donošenje pravila Demokratskog nacionalnog komiteta mogao bi glasati za održavanje lične prozivke u Čikagu, rekla je Elaine Kamarck, dugogodišnja članica tog odbora i stručnjakinja za partijski proces nominiranja. Ali budući da zakon u Ohaju ne stupa na snagu do 1. septembra, pojavljivanje Bidena na državnim glasačkim listićima ostaje stvarna zabrinutost, rekao je Kamarck.

"Ovo je sigurno za demokrate", rekao je Kamarck, dodajući da je "konvencija najviši autoritet" u procesu nominovanja.

Anketa AP-NORC-a je također pokazala da je samo oko 3 od 10 demokrata bilo izuzetno ili vrlo uvjereno da ima mentalne sposobnosti da efikasno služi kao predsjednik, što je pad u odnosu na 40% u anketi AP-NORC-a u februaru.

Pismo Daughtryja i Walza stiglo je dan nakon što je kontingent demokrata u Predstavničkom domu koji je bio oprezan od brzog imenovanja Bidena, proširio još jedno pismo u kojem je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" u vezi s planovima za virtuelnu prozivku. U njihovom pismu DNC-u, koje nije poslano, navodi se da bi bila "užasna ideja" ugušiti raspravu o kandidatu stranke prijevremenim prozivkom.

"To bi moglo duboko potkopati moral i jedinstvo demokrata", navodi se u pismu do kojeg je došao AP.

Glasnogovornik je rekao da je predstavnik Kalifornije Jared Huffman, koji je bio među onima koji su predvodili napore da se skupe potpisi na pismo, zadovoljan je odlukom da se odgodi i da će odgoditi slanje pisma demokrata u Predstavničkom domu dok nastavljaju pratiti situaciju.

SAD kažu da prekid pregovora Kine o kontroli naoružanja podriva stratešku stabilnost

Posmatrači mašu kineskim zastavama dok se vojna vozila sa balističkim projektilima DF-41 kreću tokom parade u Pekingu, Kina, 1. oktobra 2019.
Posmatrači mašu kineskim zastavama dok se vojna vozila sa balističkim projektilima DF-41 kreću tokom parade u Pekingu, Kina, 1. oktobra 2019.

Sjedinjene Države su odluku Kine da obustavi pregovore o kontroli naoružanja s Washingtonom u nastajanju nazvale "nesretnom", napominjući da je Kina odlučila da se ne upušta u napore da upravlja strateškim rizicima i spriječi skupe utrke u naoružanju.

Mislimo da ovaj pristup podriva stratešku stabilnost. Povećava rizik od dinamike trke u naoružanju. Uložili smo napore da ojačamo odbranu naših saveznika i partnera u Indo Pacifiku i nastavit ćemo činiti te napore suočeni s kineskim prijetnjama njihovoj sigurnosti”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima tokom brifinga u srijedu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da je Peking odlučio da odustane od razgovora sa SAD u vezi s novom rundom konsultacija o kontroli naoružanja i neproliferaciji.

Ova odluka je protest protiv Washingtonove prodaje oružja Tajvanu, samoupravnoj demokratiji koju Peking tvrdi kao svoju teritoriju.

Kina je odlučila da slijedi rusko vođstvo u tvrdnji da se angažovanje na kontroli naoružanja ne može nastaviti kada postoje drugi izazovi u bilateralnim odnosima“, dodao je Miler.

Dana 6. novembra 2023., zvaničnici iz SAD-a i Kine sastali su se za novu raspravu o smanjenju strateškog rizika u State Departmentu.

Delegaciju SAD-a predvodila je Mallory Stewart, pomoćnica sekretara Biroa za kontrolu naoružanja, odvraćanje i stabilnost (ADS) Stejt departmenta. Kinesku delegaciju je predvodio Sun Xiaobo, generalni direktor za kontrolu naoružanja u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova, uz prisustvo drugih civilnih zvaničnika.

SAD su Kini predložile tri mjere koje imaju za cilj smanjenje strateških rizika vezanih za lansiranje projektila ili potencijalna lansiranja projektila. To uključuje uspostavljanje telefonske linije za strateške krizne situacije između njihovih strateških komandi, provođenje mjera za uklanjanje sukoba u svemiru i usvajanje obavještenja o lansiranju projektila, što je praksa koju Kina primjećuje u odnosu na Rusiju.

Odluka Kine da zaustavi novu rundu pregovora o smanjenju strateškog rizika opisana je kao ne značajan gubitak za SAD, jer kineski zvaničnici nisu predložili nikakve inicijative tokom novembarskih diskusija, prema izvoru upoznatom s tim.

Izvor je također naveo da slični razgovori između SAD-a i Kine pod prethodnim administracijama nisu dali opipljivih rezultata.

Kina je spremna da održava komunikaciju sa SAD o pitanjima međunarodne kontrole naoružanja u skladu sa principima međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i saradnje na koju svi dobijaju“, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian.

"Ali SAD moraju poštovati ključne interese Kine i stvoriti neophodne uslove za dijalog i razmjenu", rekao je.

Neki bivši američki obavještajni zvaničnici sumnjaju u efikasnost tekućih međuvladinih angažmana i razgovora. Oni tvrde da nedavna obustava pregovora Pekinga o smanjenju rizika kao odgovor na prodaju američkog oružja Tajvanu služi kao zgodan izgovor za Kinu da ustraje sa svojim unutrašnjim gomilanjem nuklearnog oružja i eksternom proliferacijom.

James Fanell, penzionisani kapetan američke mornarice i bivši direktor obavještajnih i informativnih operacija za Pacifičku flotu SAD-a, prokomentirao je da "razgovori mogu i da će biti održani kada Komunistička partija Kine promijeni svoje podle akcije i destabilizirajuće ponašanje."

U izvještaju koji je odobrio Kongres prošlog oktobra, Pentagon je otkrio da Kina razvija svoj nuklearni arsenal brže nego što su SAD ranije procjenjivale.

Od maja 2023. Kina je imala više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava, a projekcije pokazuju da bi one mogle premašiti 1.000 do 2030. godine.

Prema Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stockholmu, Sjedinjene Države trenutno imaju oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, što je manje od 4.500 procijenjenih u Rusiji.

SAD su svoje diplomatsko priznanje prebacile sa vlade u Tajpeju na vladu u Pekingu 1979.

Od tada, američka politika ostaje pri stavu da se nesuglasice između dvije strane trebaju riješiti mirnim putem i u skladu sa voljom naroda s obje strane Tajvanskog moreuza. Sjedinjene Države priznaju, ali nikada nisu podržale zahtjev Pekinga na suverenitet nad Tajvanom.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od agencije France-Presse.

Stoltenberg: NATO komanda za koordinaciju pomoći Ukrajini će biti operativna u septembru

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prisustvuje sastanku Evropske političke zajednice u palati Blenheim u blizini Oksforda, Britanija, 18. jula 2024. Stoltenberg je rekao da će komanda za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini biti operativna do septembra.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prisustvuje sastanku Evropske političke zajednice u palati Blenheim u blizini Oksforda, Britanija, 18. jula 2024. Stoltenberg je rekao da će komanda za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini biti operativna do septembra.

Komanda će biti smještena u Njemačkoj, a general sa tri zvjezdice predvodi tim od 700 ljudi.

Lideri NATO-a složili su se na samitu ranije ovog mjeseca da pokrenu napore, s ciljem bolje koordinacije napora pomoći Ukrajini.

Stoltenberg je govorio uoči sastanka oko 50 evropskih lidera u Britaniji. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy također je učestvovao na samitu i rekao da očekuje potpisivanje novih sigurnosnih sporazuma.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je presrela 16 ruskih dronova i dve vođene rakete koje su gađale Ukrajinu u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su presretanja obavljena iznad regiona Dnjepropetrovsk, Harkov, Kijev, Poltava i Zaporožja.

Serhiy Lysak, regionalni guverner Dnjepropetrovska, rekao je na Telegramu da su u ruskim napadima povrijeđene dvije osobe i oštećeno 14 stambenih zgrada.

Prijetnje zračnim napadima izazvale su uzbunu u Kijevu, ali je ukrajinska protuzračna odbrana oborila ruske bespilotne letjelice prije nego što su stigle do tog područja, rekao je Sergej Popko, šef gradske uprave Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je uništilo 33 ukrajinske zračne bespilotne letjelice i 10 pomorskih dronova.

Pomorski dronovi su se kretali prema poluostrvu Krim koje je okupirala Rusija, dok su vazdušne bespilotne letjelice oborene iznad Krima i Brjanska, saopštilo je ministarstvo.

Guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz javio je u Telegramu da u njegovoj oblasti nema žrtava ili štete.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je u srijedu na Aspenskom sigurnosnom forumu da 500.000 ruskih vojnika okružuje Ukrajinu i da Rusija želi da u narednim mjesecima poveća još 200.000 do 300.000 vojnika.

On je na godišnjem sastanku u Aspenu u Koloradu rekao da je do sada u dvogodišnjem ratu ubijeno ili ranjeno 550.000 Rusa i da se Rusija u velikoj meri oslanja na plaćenike, uključujući i one iz Afrike.

O nastojanju Ukrajine da olabavi ograničenja od strane SAD-a i nekih drugih na upotrebu oružja dugog dometa protiv ciljeva duboko u Rusiji, Umerov je rekao: "Želimo to promijeniti od ograničenja dužine do fokusa na funkcionalnost."

"Radovi su još u toku", dodao je on. "Želimo to glasno reći. Fokusiramo se na vojne ciljeve."

Rusija i Ukrajina su u srijedu razmijenile po 95 zatvorenika.

To je bila treća razmjena zarobljenika između dvije zemlje u sedam sedmica – 54. od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Ujedinjeni Arapski Emirati pomažu u olakšavanju razmjene, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je UAE na pomoći u razmjeni u srijedu.

Dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu sigurnost Jeff Seldin doprinio je ovoj priči. Neke informacije za ovu priču dali su The Associated Press i Reuters.

SAD: Rusija i Kina stvaraju opasno područje od svemira

U ovom video snimku koji je 1. marta 2018. godine pružila ruska televizija RU-RTR putem AP-a, kompjuterska simulacija pokazuje kako se hipersonično vozilo oslobađa iz raketa-boostera visoko iznad Zemljine orbite.
U ovom video snimku koji je 1. marta 2018. godine pružila ruska televizija RU-RTR putem AP-a, kompjuterska simulacija pokazuje kako se hipersonično vozilo oslobađa iz raketa-boostera visoko iznad Zemljine orbite.

Rusija i Kina sve su bliže oslobađanju svemirskog oružja, što je odluka koja bi mogla imati dalekosežne implikacije na američku sposobnost da se brani, upozoravaju američke vojne i obavještajne agencije.

Dodatnu zabrinutost, kažu, čini i sve veća spremnost obje zemlje da ostave po strani dugotrajne sumnje i neprijateljstvo kako bi stekle prednost nad Sjedinjenim Državama.

Istakao bih... sve veću namjeru korištenja kontrasvemirskih sposobnosti“, rekao je general-pukovnik Jeff Kruse, direktor Odbrambene obavještajne agencije.

"I Rusija i Kina gledaju na korištenje svemira rano, čak i prije sukoba, kao važne sposobnosti za odvraćanje ili prisiljavanje na ponašanje", rekao je Kruse na godišnjem Aspen Security Forumu u srijedu. „Samo treba da budemo spremni.”

Zabrinutost oko sigurnosti svemira porasla je ranije ove godine kada je predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma Mike Turner pozvao na skidanje tajnosti sa "svih informacija" u vezi s onim što je opisano kao nova ruska anti-satelitska sposobnost koja uključuje nuklearno oružje.

U skorije vrijeme, Turner je upozorio da SAD ulaze u katastrofu, rekavši da je Rusija na ivici da bude u stanju da detonira nuklearno oružje u svemiru, što bi nametnulo velike posljedice američkoj vojsci i ekonomiji.

Bijela kuća je više puta odgovarala da su američki zvaničnici upoznati s ruskim planovima i da Moskva još nije rasporedila svemirski nuklearni kapacitet.

To je stav koji je Kruse ponovo potvrdio u srijedu, uz dodatni oprez.

Skoro deceniju pratimo namjeru Rusije da osmisli sposobnost postavljanja nuklearnog oružja u svemir,“ rekao je on. “Napredovali su do tačke u kojoj mislimo da se približavaju.”

Rusi „ne namjeravaju da usporavaju, i dok ne dođe do posljedica, neće usporiti“, rekao je on.

Ruski i kineski zvaničnici tek treba da odgovore na zahtjeve Glasa Amerike za reakciju na najnovije američke optužbe, ali su obje zemlje u više navrata negirale američke kritike na račun njihove svemirske politike.

U maju je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov odbacio američku zabrinutost zbog pokušaja Moskve da stavi nuklearno oružje u svemir kao "lažne vijesti".

No, kineska ambasada u Washingtonu, iako priznaje da postoje neke "teškoće" kada je u pitanju Kina-SAD u odnosima u svemiru, odbacio svaku sugestiju da se Peking ponaša ratoborno u svemiru.

"Kina uvijek zagovara miroljubivo korištenje svemira, protivi se naoružavanju svemira ili trci u naoružanju u svemiru i aktivno radi na viziji izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo u svemiru", rekao je glasnogovornik Liu Pengyu za Glas Amerike u e-poruci.

"SAD su tkale narativ o takozvanoj prijetnji koju Kina predstavlja u svemiru u pokušaju da opravda vlastitu vojnu nagomilavanje u potrazi za svemirskom hegemonijom", rekao je Liu. “To je samo još jedna ilustracija kako se SAD drže hladnoratovskog mentaliteta i odbijaju odgovornost.

Uprkos javnom stavu Pekinga, Kruse iz Odbrambene obavještajne agencije sugerirao je u srijedu da je brzo širenje Kine u svemirski domen jednako zabrinjavajuće.

"Oni su u više orbita u kojima ranije nisu bili", rekao je on publici u Aspenu u Koloradu, upozoravajući da je Peking već uložio velika sredstva u oružje usmjerene energije, mogućnosti elektronskog ratovanja i antisatelitsku tehnologiju.

"Kina je jedina zemlja koja čak i više od Sjedinjenih Država ima svemirsku doktrinu, svemirsku strategiju, i obučavaju i uvježbavaju korištenje svemira i kontrasvemirskih sposobnosti na način koji jednostavno ne vidimo drugdje", rekao je.

General zadužen za američku svemirsku komandu opisao je kinesku prijetnju još oštrije.

Kina gradi mrežu ubijanja, ako hoćete, u svemiru“, rekao je general Stephen Whiting, govoreći zajedno s Kruseom na konferenciji u Aspenu.

U posljednjih šest godina utrostručili su broj obavještajnih, nadzornih i izviđačkih satelita koje imaju u orbiti – stotine i stotine satelita, opet, namjenski napravljenih i dizajniranih da pronađu, poprave, prate mete i, da se, potencijalno, angažuju protiv američkih i savezničkih snaga širom Indo-Pacifika”, rekao je.

Whiting je također izrazio zabrinutost zbog nedostatka jasne vojne komunikacije s Kinom o svemiru.

Želimo da imamo način da razgovaramo s njima o sigurnosti u svemiru dok postavljaju više satelita u orbitu,” rekao je, “tako da možemo djelovati efikasno i da nemamo pogrešne komunikacije ili nenamjerne radnje koje uzrokuju nesporazum.”

Biden razmatra načine za reformu Vrhovnog suda SAD

Sudije Vrhovnog suda SAD, donji red, s lijeva, Sonia Sotomayor, Clarence Thomas, glavni sudija John Roberts, Samuel Alito i Elena Kagan. Gornji red, slijeva, Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Ketanji Brown Jackson, 7. oktobar 2022.
Sudije Vrhovnog suda SAD, donji red, s lijeva, Sonia Sotomayor, Clarence Thomas, glavni sudija John Roberts, Samuel Alito i Elena Kagan. Gornji red, slijeva, Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Ketanji Brown Jackson, 7. oktobar 2022.

Predsjednik SAD-a Joe Biden razmatra sveobuhvatne prijedloge za preoblikovanje Vrhovnog suda, uključujući uspostavljanje ograničenja mandata za devet sudija koji sada imaju doživotna imenovanja te donošenje primjenjivog etičkog kodeksa.

Prema izvještajima američkih vijesti, Biden je prošlog vikenda rekao članovima Kongresnog progresivnog kokusa: „Trebaće mi vaša pomoć u vezi sa Vrhovnim sudom, jer ću uskoro izaći… Ne želim to prerano najaviti, ali uskoro ću izaći s velikom inicijativom o ograničavanju suda i onoga što radimo.

Biden je dodao: "Posljednja tri mjeseca radim sa stručnjacima za ustavne nauke i potrebna mi je pomoć."

Biden je svojevremeno bio predsjedavajući pravosudnog odbora Senata koji je održao saslušanja o potvrđivanju kandidata za Vrhovni sud koje su imenovali predsjednici SAD-a. Dugo se smatrao institucionalistom i odupirao se prijedlozima da se poveća veličina suda i imenuje više liberala kako bi se potkopala trenutna konzervativna većina od 6-3.

Čini se da se Biden nije predomislio protiv proširenja suda.

Ali sve promjene koje on predloži tokom svoje predsjedničke izborne kampanje protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa sigurno neće biti odmah donesene, s obzirom na malu većinu koju demokrate imaju u Senatu i činjenicu da republikanci imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu.

Možda bi još duža šansa za Bidena bila da pokuša donijeti promjene putem ustavnih amandmana, koji zahtijevaju dvotrećinsku podršku oba doma Kongresa, ili konvencijom dvije trećine država, a zatim odobrenje od tri četvrtine državnih zakonodavnih tijela.

Kao što je obećao tokom svoje kampanje 2020. godine, Biden je stvorio komisiju za proučavanje sudske reforme, i iako je ona izdala poduži izvještaj, komisija nije dala nikakve konkretne preporuke i Biden nije poduzeo ništa.

Posetioci poziraju za fotografije ispred zgrade Vrhovnog suda SAD u Washingtonu, 18. juna 2024.
Posetioci poziraju za fotografije ispred zgrade Vrhovnog suda SAD u Washingtonu, 18. juna 2024.

Od tada su demokrati poput Bidena sve više uplašeni odlučnim potezima suda - konzervativnim presudama, posebno poništavanjem ustavnog prava na abortus u cijeloj zemlji, blokiranjem mjera kontrole oružja, eliminacijom afirmativne akcije pri upisu na fakultete, narušavanjem njegovog pridržavanja sudskih presedana, smanjenjem gej prava i, nedavno, presuda da svi predsjednici SAD imaju imunitet od krivičnog gonjenja za službena djela.

Novinski izvještaji navode da Biden razmatra pozivanje na ustavni amandman koji bi mogao ograničiti široki imunitet predsjednika koje je sud upravo sankcionirao.

Ne izgleda da bi postavljanje ograničenja mandata, kao što je 18 godina, a ne doživotna imenovanja, imalo bilo kakav trenutni efekat na sudske odluke. Također nije bilo jasno kako će Bidenovi prijedlozi za ograničenje mandata utjecati na sadašnjih devet sudija suda, od kojih su tri na sudu više od 18 godina.

Bivši predsjednik Trump odmah je kritizirao Bidenove prijedloge za reformu suda.

Demokrate pokušavaju da se umiješaju u predsjedničke izbore i unište naš pravosudni sistem, napadajući svog političkog protivnika, mene i naš časni Vrhovni sud”, rekao je on na svojoj platformi Istina. “Moramo se boriti za naše poštene i nezavisne sudove i zaštititi našu zemlju.

Osim kontroverzi oko njegovih odluka – što nije neuobičajeno u visoko politiziranoj izbornoj godini u SAD – demokrate su kritizirale dva konzervativna suca zbog, kako tvrde, etičkih propusta.

Sudija Clarence Thomas u početku nije otkrio raskošne poklone i luksuzna putovanja koje je platio jedan magnat za nekretnine, dok je supruga sudije Samuela Alita na Kapitolu 6. januara 2021. vijorila zastave koje sugeriraju odanost izgrednicima, koji su pokušavali poništiti certificiranje Kongresa. Bidenove izborne pobjede nad Trumpom 2020.

Alito je odbio pozive demokrata da se izvuče iz slučajeva koji uključuju Trumpa.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG