Linkovi

Senat odbacio prijedlog o graničnoj bezbjednosti, moguće usvajanje pomoći za Ukrajinu i Izrael


Granica Sjedinjenih Država i Meksika (AP/Andres Leighton)
Granica Sjedinjenih Država i Meksika (AP/Andres Leighton)

Republikanci u američkom Senatu nisu se saglasili sa prijedlogom o jačanju granične bezbjednosti o kom se pregovaralo posljednjih mjeseci.

Istovremeno ostala je otvorena mogućnost za usvajanje pomoći Ukrajini i Izraelu – što je bilo obuhvaćeno istim dokumentom.

Time je osnovni prijedlog, vrijedan 118 milijardi dolara, koji je trebalo da pooštri zakone o migraciji i obezbijedi pomoć Ukrajini i Izraelu za borbu protiv ruske invazije i sukob sa ekstremistima Hamasa, ostao neusvojen, izvijestila je agencija Reuters.

Pregovori o pomoći Ukrajini i Izraelu, čija je vrijednost 96 milijardi dolara potrajali su do večeri, zbog čega je proglašena pauza.

Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer izjavio je da će glasanje o tome biti održano u červrtak.

„Našim republikanskim kolegama treba dati vremena da shvate”, rekao je Schumer.

Republikanci su mjesecima insistirali da je, uz dogovor o odobravanju pomoći Ukrajini i Izraelu, potrebno reagovati na krizu oličenu u pristizanju velikog broja migranata na granicu Sjedinjenih Država i Meksika – što, kako tvrde, veoma zabrinjava birače.

Brojni republikanci odbacili su preijdlog za rješavanje krize odmah po objavljivanju u nedjelju – uprkos tome što su u dokumentu bili ispunjeni njihovi mnogi zahtevi.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji ima znatan uticaj među republikancima, zatražio je da se ne pristaje ni na kakav kompromis.

Međutim, uprkos ovakvom razvoju događaja, i dalje postoji mogućnost da Sjedinjene Države pomognu Ukrajini i Izraelu.

Trenutna očekivanja ukazuju da bi ga moglo podržati 60 – od ukupno 100 članova Senata.

Ako bude usvojen u tom tijelu o prijedlogu će se izjašnjavati i Predstavnički dom.

U donjem domu Kongresa većinu imaju republikanci koji se protive odobravanju pomoći Ukrajini – zbog čega se sudbina tog prijedloga tumači kao neizvjesna.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG