Linkovi

Ministrica za finansije upozorila da Vlada SAD uskoro može da ostane bez novca


Ministrica za finansije SAD Janet Yellen
Ministrica za finansije SAD Janet Yellen

Ministrica za finansije SAD Janet Yellen upozorila je da bi SAD do 1. juna mogle da budu u opasnosti da ne mogu da izmire dug, ako Kongres ne podigne granicu zaduživanja, i da bi to moglo da uzrokuje i globalnu finansijsku krizu.

U pismu liderima Predstavničkog doma i Senata, Yellen je apelovala da reaguju što prije i podignu granicu zaduživanja SAD koja je trenutno 31,4 triliona dolara. Ako to ne urade, vlada neće biti u mogućnosti da pozajmljuje novac. Yellen kaže da se ne može znati tačan datum kada vlada ostaje bez novca.

"Ono što smo naučili iz ovakvih situacija iz prošlosti je da čekanje do posljednjeg momenta može da ozbiljno ošteti biznis i povjerenje potrošača, poskupi troškove kredita za građane, i negativno utiče na kreditni rejting SAD", navela je ona.

U januaru, Yellen je pisala kongresnim liderima i navela da je njen sekretarijat već počeo da preduzima mjere kako bi se izbjegla situacija u kojoj ne može da se otplati federalni dug.

Ministarstvo za finansije je u ponedjeljak objavio da planira da pozajmi više novca od aprila do juna ove godine, iako je federalna vlada blizu dostizanja gornje granice zaduživanja.

SAD planiraju da u ovom kvartalu pozajme 726 milijardi dolara, što je za 449 milijardi više nego što je projektovano u januaru.

Zvaničnici Sekretarijata za finansije upozoravaju da je probijanje granice duga velika opasnost za finansijsku poziciju SAD.

Eric Van Nostrand, pomoćnik ministrice zadužen za ekonomsku politiku, navodi u saopštenju da "čak i ako Kongres podigne granicu zaduživanja prije nego što bude probijena, nesigurnost koja vlada u vezi sa ovom temom može da podigne troškove pozajmljivanja novca i uzrokuje dodatni finansijski stres".

"Nema vremena za gubljenje", kaže Shai Akabas iz organizacije Centar za dvostranačku politiku. "Vlada SAD će za nekoliko nedjelja ponovo doći u situaciju da ne može da izmiri obaveze. I takva pozicija ne laska državi koja se smatra jednim od temelja finansijskog sistema."

Demokrate i Bijela kuća žele da Kongres poveća granicu zaduživanja. Republikanci u Predstavničkom domu nedavno su usvojili prijedlog o povećanju gornje granice zaduživanja, ali uz smanjenje potrošnje.

Predsjednik Joe Biden je pozvao kongresne lidere na sastanak 9. maja, kako bi riješili ovaj problem.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG