Linkovi

Šefici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja UIO mjesec dana pritvora


Jelena Majstorović (Foto: CIN)
Jelena Majstorović (Foto: CIN)

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je odredio jednomjesečni pritvor Jeleni Majstorović, šefici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i inspektorima Radenku Popoviću i Stevi Saviću.

Njih troje su uhapšeni u srijedu popodne zajedno sa službenicima UIOBiH Vladimirom Puzićem, Vladimirom Đurđevićem i Elvisom Džaferagićem. Oni su nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH pušteni na slobodu. Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za zloupotrebu položaja i uzimanje mita.

Ovi službenici UIOBiH su tokom 2017. i 2018. godine ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima, traživši od njih mito u zamjenu za oduzimanje robe. Trgovci širom BiH su davali od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka da bi im inspektori pisali prekršajne naloge sa manjim kaznama ili ih puštali da rade kao i do tada.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je kao razlog za pritvor navela da je Tužilaštvo prikupilo 26 iskaza svjedoka od kojih su najmanje dvadeset oštećeni ili su bili prisutni u trenucima kada su osumnjičeni vršili nezakonite radnje, iskazavši strah da će osumnjičeni utjecati na njih ukoliko budu pušteni na slobodu.

„Kada imate toliko svjedoka od kojih su i osobe starije životne dobi, koji nemaju niti jednog razloga da ne govore istinu, onda mislimo da zaista nema sumnje da ti iskazi nisu tačni, odnosno, ne može se sumnjati u tačnost ovih iskaza“, navela je, između ostalog, tužiteljica Stanojlović.

Ona je dodala da su osumnjičeni djelovali kao organizovana grupa u periodu od 2017. do 2020. godine i da je tu grupu upravo organizovala i njom rukovodila Majstorović: „Na taj način, prekoračivši svoja službena ovlaštenja, pribavili su sebi imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM, nanijeli su štetu drugima i teže povrijedili prava drugih“.

Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013. godine. Deset godina ranije dobila je otkaz u „NLB Banci“ u Prnjavoru. Banka ju je tužila zbog počinjenog krivičnog djela i Majstorović je 2005. godine osuđena na uslovnu kaznu zatvora. Imala je 26 godina. Presuda je na njen zahtjev izbrisana iz evidencije suda 2016. godine, u vrijeme kada je već tri godine radila po ugovoru za UIOBiH.

Uposlenik institucija u BiH ne može biti osuđen za krivično djelo za koje je zapriječena kazna zatvora tri ili više godina, dok državni službenik uopće ne smije biti krivično osuđivan.

Nedugo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine Majstorović je primljena kao državna službenica u Odsjek za poreze, a desetak dana kasnije ju je direktor Miro Džakula internom odlukom vratio u Grupu za suzbijanje krijumčarenja i prekršaje gdje je radila dok je bila zaposlena po ugovorima. Krajem 2018. godine Džakula je privremeno postavlja za šeficu Grupe. Na ovu poziciju je 2020. godine imenovana zastalno.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine objavio priču koja je otkrila način rada šefice i inspektora UIOBiH.

Vlasnici su novinarima opisali da su inspektori pri ulasku u radnje tražili da se ugasi videonadzor, pretresali privatne prostorije bez naloga suda te izvrtali torbe i lične stvari, a robu koju pronađu oduzimali, kršeći procedure.

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su prvi izvještaj o ovim zloupotrebama predali 2019. godine i u njemu utvrdili da su Majstorović i njeni inspektori najmanje deset puta tokom dvije godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

XS
SM
MD
LG