Linkovi

Šef UN-a kritikuje Izrael zbog blokiranja kamiona pomoći za Gazu


Kamioni s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze parkirani u redu ispred graničnog prijelaza Rafah na egipatskoj strani 23. marta 2024.
Kamioni s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze parkirani u redu ispred graničnog prijelaza Rafah na egipatskoj strani 23. marta 2024.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kritikovao je Izrael u nedjelju, tvrdeći da "užas i glad prate ljude u Gazi" i da samo Izrael može ukloniti prepreke za dostavljanje veće pomoći palestinskoj enklavi.

"Da budem jasan. Ništa ne opravdava odvratne napade Hamasa 7. oktobra i uzimanje talaca", rekao je šef UN-a tokom posjete Kairu kako bi se sastao s egipatskim zvaničnicima u vezi prekida vatre u šestomjesečnom ratu između Izraela i Hamasa.

"Ali ništa ne opravdava kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", rekao je.

Guterres je rekao da je jedini efikasa nnačin isporuke robe u Gazu cestom i uključuje eksponencijalno povećanje komercijalnih isporuka. Rekao je da "svakodnevni napad na ljudsko dostojanstvo Palestinaca stvara krizu kredibiliteta međunarodne zajednice".

On je rekao da su teške borbe u Gazi bijesne u nedjelju, dok je Izrael obećao da će nastaviti svoj kopneni rat na krajnjem jugu te teritorije u blizini Rafaha uprkos prigovorima SAD-a i tekućim pregovorima o primirju u Kataru.

Izrael nije pokrenuo potpuni napad na južne krajeve Gaze. Nekoliko njenih ratnih stratega, uključujući ministra obrane Yoava Gallanta, idu u Washington na razgovore ove sedmice dok američki zvaničnici pokušavaju spriječiti dalje krvoproliće u regiji u kojoj se više od milion Palestinaca skriva u improviziranim šatorima.

Washington je jasno stavio do znanja da neće podržati izraelski napad na Rafah bez plana za zaštitu tamošnjih civila, ali Izrael nije rekao gdje će premjestiti Palestince.

Izbjeglice su uglavnom tamo gurane po naređenju izraelskih snaga koje su im rekle da napuste svoje domove u sjevernoj Gazi dok su izraelske trupe napredovale tamo u ranijim fazama rata.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ustvrdio je da "nemamo načina da porazimo Hamas, a da ne uđemo u Rafah i ne eliminišemo bataljone koji su tamo ostali".

Neke informacije dolaze od Reutersa, AFP-a i AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG