Linkovi

Šef Pentagona ima rak prostate, Biden saznao naknadno


Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin (AP Photo/ Maya Alleruzzo)
Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin (AP Photo/ Maya Alleruzzo)

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin imao je minimalno invazivnu operaciju 22. decembra, pošto mu je dijagnostikovan rak prostate, saopštili su lekari iz vojne bolnice Walter Reed.

Austin je hospitalizovan prvog dana ove godine, ali njegovi podređeni, kao ni nadređeni, nisu znali da je u bolnici, a razlog također nije javno saopšten.

Ljekari su sada objavili da je Austin hospitalizovan 1. januara zbog infekcije urinarnog trakta koja je uslijedila poslije operacije.

"Infekcija je prošla. Stanje ide ka boljem i očekujemo da se potpuno oporavi, iako taj proces ide sporo. Dok je bio u bolnici, sekretar Austin nikada nije gubio svijest, niti je bio pod opštom anestezijom", navodi se u saopštenju bolnice Walter Reed koje je objavio Pentagon.

Portparol Pentagona je rekao da Austin nije ponudio ostavku, niti to planira da uradi.

U javnosti se postavljalo pitanje zbog čega Austin o odlasku u bolnicu nije na vrijeme obavestio svoje najbliže saradnike, niti javnost, i da li je time prekršio pravila.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je predsjednik Joe Biden tek u utorak saznao da Austin ima rak prostate. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je da Biden ima kontrolu nad svojom vladom, iako nije znao oko mjesec dana da šef Pentagona ima rak.

"Nije optimalno da ovakva situacija toliko dugo traje, da o tome ne znaju vrhovni komandant ili savjetnik za nacionalnu bezbjednost. To ne bi trebalo tako da se dogodi. Nije dobro. Želimo da osiguramo da se ne ponovi", rekao je Kirby.

Ponovio je da predsjednik ima puno poverenje u Austina i da se raduje njegovom povratku u Pentagon.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG