Linkovi

Druga debata ostra, Obama nastupao agresivnije


Američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski rival Mitt Romney vodili su oštru raspravu o ekonomiji, energiji i vanjskoj politici tokom druge od tri predsjednicke debate, u okviru koje su, na Univerzitetu Hofstra u New Yorku, odgovarali na pitanja neopredijeljenih birača.

Romney je kritizirao predsjednikove rezultate tokom posljednje četiri godine, istakavši da je Obama udvostručio deficit i da nije ispunio data obećanja.

“Rekao je da će stopa nezaposlenosti do sada biti 5,4 posto. Razlika između trenutne stope nezaposlenosti i 5,4 posto je devet miliona Amerkanaca bez posla. Nisam ja rekao da će biti taj postotak. To je bio predsjednikov plan, koji nije ostvaren. Rekao je da će do sada iznijeti plan za reformu Zzdravstvene skrbi za starije i socijalnog osiguranja zato što se, kako je naglasio, kreću ka bankrotu. Kazao je da će ih reformirati. Da će to biti urađeno. Nije čak ni iznio prijedlog u pogledu tog pitanja”, poručio je Romney.

Predsjednik je na napade uzvratio tvrdnjom da je ispunio većinu svojih obećanja.
Prije četiri godine sam saopcio američkom narodu, i vama, da ću smanjiti poreze za srednju klasu i to sam uradio. Rekao sam da ću smanjiti poreze za mala preduzeća i to sam i uradio. Rekao sam da ću okončati rat u Iraku i to sam uradio. Saopcio sam da ćemo usmjeriti pažnju na one koji su nas u stvari napali 11. septembra i progonili smo lidere Al Qaide kao nikada do sada i Osama bin Laden je mrtav”, naglasio je Obama.

Kandidati su se takođe sukobili u pogledu planova za izvlačenje Sjedinjenih Država iz ekonomskih problema u naredne četiri godine. Obama je poručio Romniju da će njegov plan da zadrži poreske olakšice za bogate nanijeti štetu ekonomiji.

Guverneru, da vam je neko došao sa planom koji glasi: Želimo da potrošim 7 ili 8 hiljada milijardi dolara i to ćemo nadoknaditi, ali vam prije okončanja izbora ne možemo reći kako ćemo to uraditi” vi ne bi ste prihvatili tako sumnjiv posao i američki narod to ne bi trebalo da uradi, zato što ta računica nije dobra.”

Republikanski kandidat je međutim ustvrdio da bi njegov poreski plan doveo do rasta broja radnih mjesta i izbalansiranog budžeta.

“Naravno da je dobra. Bio sam na čelu kompanija 25 godina i balansirao sam budžet. Bio sam na čelu Olimpijskog komiteta i balansirao sam budžet. Bio sam guverner Massachussettsa i balansirao sam budžet četiri godine. Kada već govorimo o lošoj računici, šta je sa deficitom od četiri hiljade milijardi dolara?”

Raspravljalo se i o imigraciji, napadu na američki konzulat u Libiji, te energetskoj politici zemlje. Guverner Romney je rekao da ne bi amnestirao ilegalne imigrante. Naglasio je da želi da sistem za legalnu imigraciju bude takav da budući imigranti ne bi morali da angažiraju advokate da bi emigrirali. Takođe se založio za davanje većeg broja tzv.zelenih karata dobro obučenim radnicima.

Predsjednik je odgovorio da radi sve što može kako bi poboljšao imigracioni sistem za one koji pokušavaju da uđu u zemlju legalnim putem. Obama je dodao da ne želi da proganja studente koji godinama žive u zemlji ili one koji su došli u Sjedinjene Države samo da bi prehranili porodice.

Kada je riječ o Libiji, Romney je optužio Obamu da mu je trebalo dvije nedelje da saopci američkom narodu da je napad na konzulat u Bengaziju, u kojem je ubijen američki ambasador i još tri osobe, teroristički čin. Takođe je naveo da je predsjednik, umjesto da se fokusira na napad, nastavio sa predizbornom kampanjom.

Predsjednik Obama je uzvratio da je narednog dana nazvao napad terorističkim činom, te da je uvrijedljiva sugestija da bilo ko u njegovoj vladi koristi nasilje u Libiji u političke svrhe ili za obmanu američkog naroda.

U pogledu energetskih pitanja, republikanski predsjednički kandidat istakao je da je proizvodnja nafte i gasa na federalnoj zemlji smanjena zato što je Obamina administracija izdala manji broj dozvola. Predsjednik je odbacio tu tvrdnju, navodeći da vlasnici dozvola nisu iskoristili mogućnosti za bušenje. Optužio je i Romnija da planira da dozvoli naftnim kompanijama da odlučuju o američkoj energetskoj politici.
Pristalica predsjednika Obame iz Latino americke zajednice, gleda debatu u mjestu Miramar, savezna drzava Florida
Pristalica predsjednika Obame iz Latino americke zajednice, gleda debatu u mjestu Miramar, savezna drzava Florida


Analitičari ističu da je predsjednik bio mnogo agresivniji tokom druge debate, te da je njegov republikanski rival imao odlučniji nastup u prvom sučeljavanju početkom mjeseca.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja, koje su sproveli dnevni list “USA Today” i Gallup, bivši guverner Massachussettsa vodi u 12 ključnih saveznih država za četiri procenta. Republikanski kandidat takođe je smanjio Obaminu prednost među ženama biračima na samo jedan posto. Kada je riječ o glasovima muškaraca u odlučujućim državama, vodi za osam procenata.
XS
SM
MD
LG