Linkovi

Godišnji izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava: Iran, Burma i Kina opet medju najgorima


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Kada je riječ o BiH ukazuje se na probleme korupcije i diskriminacije po više osnova

Američki State Department je danas objavio godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, navodeći primjeri o kršenjima tih prava svugdje u svijetu, prvenstveno Iranu, Kini, Kubi i Burmi.
U izvješću koje je predstavila američki državni sekretar Hillary Clinton, kaže se da je iranska vlada grubo kršila prava svojih gradjana da pokušaju mirnim putem primijeniti vlast, kroz slobodne i fer izbore. Dosije poštivanja ljudskih prava u Iranu je pogoršan u odnosu na ranije godine, kaže se u izvješću, pogotovo nakon izbora u junu prošle godine čiji je rezultat doveden u pitanje.

Kineska vlada i dalje krši prava svojih gradjana, a stanje ljudskih prava je u nekim dijelovima zemlje i pogoršano, kaže se dalje u izvješću. Kuba je prošle godine počinila teža kršenja ljudskih prava protiv političkih zatvorenika i protivnika, i nastavila nijekati osnovna ljudska prava , uključujući pravo na slobodne izbore.

Izvješće kaže da je situacija u Afghanistanu značajno pogoršana zbog pojačanih napada pobunjenika, dok civili podnose najveće posljedice. Problema sa poštiivanjem ljudskih prava ima i u Iraku, usprkos značajnom napretku u sveopćem stanju, a navodi se i izraelska deskriminacija protiv gradjana te zemlje - Arapa, i zabrinutost zbog izraelskog tretiranja stranih radnika. Navode se i palestinski zvaničnici zbog mučenja, otmica , ubijanja, kao i ograničavanja vjerske slobode na Zapadnoj Obali i u Gazi.Teška kršenja se nastavljaju i u Burmi.

Što se tiče Bosne i Hercegovine u izvještaju su zabilježeni problemi čestih pogibija od od rata preostalih mina, policijska zlostavljanja, loši zatvorski uvjeti i prenapučeni zatvori, kao i nasilje među zatvorenicima. Zabilježen je također i propust policije da izreknu prava pritvorenicima i daju im pravo na odvjetnika prije ispitivanja. U izvješću se spominju i kršenja prava novinara i civilnog društva, korumpiranost vlade, narušavanje povratka izbjeglica, diskriminacija i nasilje nad ženama i etnička, religijska i seksualna diskriminacija te doskriminacija osoba s invaliditetom. Registrirana je trgovina ljudima i ograničenja na prava na zapošljavanje. I dalje nije pronađen najtraženiji ratni zločinac Ratko Mladić.

Za večerašnji osvrt na izvještaj o BiH smo još izdvojili i dio koji kaže da postoji zakon koji štitit slobodu štampe i govora, medjutim vlada u BiH nije uvijek poštivala tu slobodu u praksi. Zakoni kojima je cilj zaštititi slobodu štampe se ne poštuju uvijek, a poštiovanje tih zakona od strane vlasti je oslabljeno u odnosu na prethodnu godinu u BiH, kaže se u izvješću State Departmenta i dodaje da dok u Federaciji BiH postoji zakon protiv podsticanja na mržnju, u R. Srpskoj on ne postoji.

Što se tiče posticanja na netrpeljivost i mržnju u medijima, iako Regulatorna komisija za medije nije službeno zabilježila niti jedan takav slučaj u 2009., neovisni analitičari tvrde da postoji tendencija kod političara da izvješća medija koja im se ne svidjaju nazivaju govorom mržnje, dok istodobno ima i medija koji koriste jezik , često obojen nacionalizmom,, kada govore o problemima vezanim za etničku pripadnost, vjeru, seksualnu orjentaciju i političku pripadnost Oba entiteta u BiH imaju zakone protiv klevete, na koje su se pozivali nekoliko slučajeva u toku 2009.

Inače, predstavljajući najnoviji izvještaj , američki državni sekretar je kazala da je Amerika odlučna da svakoga, uključujući sebe, drži odgovornima , i mjeri po istom standardu. Za nekoliko mjeseci, kazala je gospodja Clinton, Sjedinjene Države izlaze pred komisiju UNa za ljudska prava , radi prve po redu revizije stanja ljudskih prava u Sjedinjenim Državama.

Cjelokupni izvještaj na engleskom jeziku na stranici: http://www.state.gov

XS
SM
MD
LG