Linkovi

Kina uzvraća optužbama na račun stanja ljudskih prava u SAD


Kinesko državno vijeće je, nakon jučerašnjeg objavljivanja godišnjeg izvještaja američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu u kojemu je Kina označena kao jedna od zemalja u kojima se najviše krše ljudska prava, objavilo izvještaj u kome Sjedinjene Američke Države okrivljuje za brojne propuste i politiku dvostrukih aršina.

Jedan od američkih „grijehova“ je izazivanje svjetske ekonomske recesije politikom i praksom neselektivnog kreditiranja i riskantnih finasijskih operacija na američkom finasijskom tržištu. Sjedinjene Države se optužuju i za ograničavanje prava njenih državljanja u brojnim područjima, uključujući rasnu nejednakost, osobnu sigurnost, političko i ekonomsko napredovanje.

U izvještaju kineskog državnog vijeća ističe se da Sjedinjene Države pitanje ljudskih prava koriste kao „politički instrument“ za uplitanje u unutarnje poslove drugih zemalja, te da je „žalosno“ kako se Washington „veseli“ upirući prstom u stanje ljudskih prava u drugim zemljama, dok ignorira vlastite propuste.

XS
SM
MD
LG