Linkovi

Scholz razgovarao sa Netanyahuom: Ne možemo stajati po strani i gledati kako Palestincima prijeti smrt od gladi


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njemački kancelar Olaf Scholz rukuju se nakon govora u Jerusalimu, 17. marta 2024.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njemački kancelar Olaf Scholz rukuju se nakon govora u Jerusalimu, 17. marta 2024.

Njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju je doveo pitanje "užasno visoku cijenu" izraelske ofanzive na palestinsku islamističku grupu Hamas u Gazi, rekavši da svijet ne može jednostavno stajati po strani i gledati kako Palestinci mogu umrijeti od gladi u enklavi.

Govoreći nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jerusalemu, Scholz je rekao da je podijelio svoju zabrinutost zbog velikog broja civilnih žrtava i nedovoljne pomoći koja stiže do Gaze, gdje humanitarne agencije kažu da se prijeti glad.

Iako su mnoge zemlje izrazile sličnu zabrinutost, upozorenje je bilo neobično oštro za njemačkog lidera, koji je kontinuirano podvlačio pravo Izraela da se brani nakon Hamasovog napada 7. oktobra na zemlju u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

Njemačka je bila jedan od najčvršćih saveznika Izraela uz Sjedinjene Države, ističući svoju dužnost da stane na stranu zemlje za iskupljenje za počinjenje nacističkog holokausta u kojem je poginulo 6 miliona Jevreja.

"Situacija u Gazi postaje očajnija, to se više postavlja pitanje: bez obzira koliko važan cilj može opravdati tako strašno visoku cijenu, ili postoje drugi načini da postignete svoj cilj?" rekao je Scholz na zajedničkoj konferenciji sa Netanyahuom.

Scholzova posjeta Jordanu i Izraelu u nedjelju je uslijedila nakon što je Izrael u petak odobrio plan za napad na grad Rafah na južnom rubu razorene palestinske enklave u kojoj se više od polovine od 2,3 miliona stanovnika sklonilo nakon pet mjeseci rata.

Globalni saveznici i kritičari pozvali su Netanyahua da odustane od napada na Rafah, strahujući od masovnih civilnih žrtava. Ali Izrael kaže da je to jedno od posljednjih uporišta Hamasa koje je obećao da će eliminirati i da će stanovnici biti evakuisani.

"Kako zaštititi više od 1,5 miliona ljudi? Gdje da idu?" upitao je Scholz.

Veliki broj civilnih žrtava koji bi proizašao iz napada na Rafah bi učinio regionalni mir veoma teškim, rekao je Scholz ranije tokom dana nakon razgovora s jordanskim kraljem Abdullahom u jordanskoj luci Akaba na Crvenom moru.

Scholz je dodao da je sa Netanyahuom razgovarao o potrebi da se uslovi za raspodjelu pomoći "hitno i masovno poboljšaju".

"Ne možemo stajati po strani i gledati Palestince mogu da umru od gladi", rekao je on. "To nismo mi. To nije ono za šta se zalažemo."

Izraelska zračna i kopnena kampanja u enklavi ubila je više od 31.600 ljudi, kažu zdravstvene vlasti u Gazi kojom upravlja Hamas, protjerala većinu stanovništva iz svojih domova i dovela ih na rub gladi, prema agencijama za pomoć.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG