Linkovi

Schmidtov zadnji poziv političarima da formiraju Vladu FBiH


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je u petak političare da postignu dogovor o formiranju Vlade BiH nakon što je za to jučer istekao rok.

„Nakon brojnih razgovora, podsjetio bih sve političke aktere na njihovu odgovornost da omoguće institucijama vlasti da rade svoj posao”, kaže Schmidt.

Schmidt je rekao da sadašnja Vlada FBiH ne odražava volju birača i da je riječ o političkoj borbi za moć.

„Da budem jasan, ovo je zadnji poziv da se urazume. Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti”, poručio je visoki predstavnik.

U suprotnom, visoki predstavnik mogao bi posegnuti za bonskim ovlastima.

Prepreka u imenovanju nove Vlade FBiH koju bi činili ministri koalicije takozvane Osmorke i HDZ-a je potpredsjednik FBiH Refik Lendo iz SDA.

Visoki predstavnik je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH u namjeri, kako je obrazložio, da poboljša funkcionalnost Federacije BiH.

„Za sudbinu ove zemlje ključno je da više ne bude blokada”, rekao je tada Schmidt.

Ali, komplikacije su se javile nakon što je u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH većinu dobila SDA, čime su dobili pravo da izaberu kandidata za funkciju predsjednika/potpredsjednika FBiH. A stranke u FBIH formirale su koaliciju bez SDA.

Kako bi se imenovala nova Federalna vlada potrebna suglasnost predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Lendo kategorično odbija dati saglasnost i kao jedan od razloga navodi da u formiranju izvršne vlasti nema, kako kaže, pobjedničke stranke, SDA.

Posljednji put Vlada FBiH je imenovana 2015. godine, i predvodi je Fadil Novalić, ispred stranke SDA.

Nakon Općih izbora 2018. godine, HDZ predvođen Draganom Čovićem je uslovljavao uspostavu nove Federalne vlade izmjenama Izbornog zakona BiH.

XS
SM
MD
LG