Linkovi

Schmidt kaže vlasti RS-a teško krše Daytonski sporazum, dok se Kina uz Rusiju protivi rezoluciji o Srebrenici


Visoki predstavnik Christian Schmidt podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, 15. maj 2024.
Visoki predstavnik Christian Schmidt podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, 15. maj 2024.

Podnoseći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao kako vlasti RS-a teško krše Daytonski sporazum što može dovesti do teških posljedica ne samo u BiH, već i u cijelom regionu.

„Ovo antidaytonsko postupanje je prijetnja secesijom RS-a”, rekao je Schmidt. „Mi u međunarodnoj zajednici moramo pratiti šta se dešava i zajednički djelovati.”

Schmidtov redovni izvještaj, koji je podnio generalnom sekretaru UN-a, pokriva period od oktobra 2023. godine do aprila ove godine.

Sigurnosna situacija, kaže Schmidt, ne može se smatrati nestabilnom, ali može biti krhka i može se pogoršati, te poziva građanske i vjerske lidere da ne na sjedaju na provokacije.

Schmidt je rekao kako Ured visokog predstavnika i dalje treba da nastavi sa radom, te je pozvao produženje misije EUFOR-a.

„Evropski put može samo da ojača stabilnost države BiH i svi trebaju prihvatiti da niko ne smije uništiti temelje kuće koju drugi žele da izgrade”, dodao je Schmidt.

Schmidt je podijelio, kako je rekao, i dobre vijesti iz BiH, te se osvrnuo na odluku Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH.

„Odluka Evropskog vijeća je politički opravdana odluka”, rekao je Sschmidt, te pozvao političare da rade na zajedničkom napretku.

„To je tek početak”, naveo je visoki predstavnik, te dodao kako je proces pristupnih pregovora pod rizikom zbog prijetnji iz RS-a.

Schmidt je rekao kako postoje i politički motivisani napadi Ustavni sud BiH sa ciljem da ta institucija ne bude funkionalna. U govoru je pozvao političare da ojačaju izborni integritet.

Govoreći o Srebrenici, Schmidt je rekao kako je genocid počinjen i kako su to potvrdili međunarodni sudovi, ali da se pojedine političke strukture ne mogu da pomire sa proslošću.

Nakon što su pripadnici VRS-a predvođeni komandantom Ratkom Mladićem ušli u Srebrenicu 11. jula 1995. godine, žene, djeca i starci nastojali su spas potražiti kod UNPROFOR-a u Potočarima, a plan vojno sposobnih muškaraca bio je da se kroz šumu probiju do Tuzle, koja bila pod kontrololom Armije BiH.

U narednim danima, srpske snage, provodeći plan genocida, strijeljale su više od 8.000 hiljada dječaka i muškaraca na različitim lokacijama na području Zvornika i Bratunca.

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih tokom rata BiH.

Kina: Rezolucija o Srebrenici nije skladu sa promoviranjem pomirenja

Predstavnik Kine u UN-u Geng Shuang kritikovao je Schmidta govoreći da je korištenjem „bonskih ovlasti” u cilju izmjena Izbornog zakona BiH doveo do podjela u zemlji.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, o kojoj bi se trebalo raspravljati na sjednici Generalne skupštini UN-a kasnije ovog mjeseca, kineski predstavnik je rekao kako rezolucija „nije u skladu sa duhom promoviranja pomirenja i harmonije u BiH i između država u regiji”.

Kina je tako stala na stranu Srbije i vlasti RS-a koje se protive usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, a u čemu imaju i podršku Rusije i drugih zemalja poput Mađarske.

Rezolucijom o Srebrenici 11. juli bio bi proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u tom području tokom rata na prostoru BiH od 1992. do 1995.

Rusija: Protivimo se rezoluciji o Srebrenici

Ruski ambasador u UN-u Vasily Nebenzya u govoru je kritikovao Zapad, pa je tako izjavio kako nastoji od BiH „napraviti kolonijalnu zajednicu”.

Također je izrazio protivljenje rezoluciji o Srebrenici, koju je inicirala Njemačka i Ruanda, rekavši da „ne uživa povjerenje svih u zemlji”.

„Mi se suprotstavljamo takvim naporima i onome što radi zapadni svijet”, rekao Nebenzya, te dodao kako bi se Ured visokog predstavnika trebao zatvoriti dok je kritikovao Schmidta.

Sjedinjene Države: Historijska je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid

Za razliku od Rusije i Kine, Sjedinjene Države podržavaju visokog predstavnika. Američki predstavnik u UN-u Robert Wood kaže da akcije predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji se nalazi pod američkim sankcijama, prijete miru i stabilnosti u BiH.

„Redovno poziva na disolociju države”, naveo je Wood.

Negiranje genocida, kaže on, sprječava pomirenje, dodavši kako je historijska činjenica da je u Srebrenici u počinjen genocid.

„Odavanje počasti žrtvama genocida jača vrijednosti koje su odražene u Povelji u UN-a”, rekao je predstavnik Sjedinjenih Država.

Bećirović: Vlasti RS-a slave ratne zločince

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je rekao u Vijeću sigurnosti UN-a kako lideri RS-a ne poštuju presude međunarodnih sudova kojima je potvrđen genocid u Srebrenici.

„Oni slave presuđene ratne zločince i kažu da će i dalje provoditi mjere ratnih zločinaca. To se može razumjeti kao prijetnja počinjenu novog genocida”, rekao je Bećirović, dodavši da je zbog toga važno da se usvoji rezolucija o Srebrenici.

Usvajanje rezolucije, dodao je član Predsjedništva BiH, od najveće je važnosti za širenje istine o genocidu počinjenom nad Bošnjacima.

Govoreći o situaciji u BiH, Bećirović kaže da vlasti RS-a selektivno tumače Daytonski mirovni sporazum i tako potkopavaju nezavisnost, suverenitet i državnost BiH.

„Opasni napadi na ustavni poredak i Daytonski sporazum su u toku”, rekao je Bećirović u obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a.

XS
SM
MD
LG