Linkovi

Schmidt predstavio redovni izvještaj UN-u, Komšić ga kritikovao


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt predstavio je Vijeću sigurnosti UN-a redovni polugodišnji izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željk Komšić u govoru je kritikovao Schmidta.

U svom izvještaju podnesenom generalnom sekretaru UN-a, visoki predstavnik u BiH je upozorio na do sada nezabilježene napade na Dejtonski sporazum i ustavnopravni poredak BiH, saopćio je Ured visokog predstavnika.

Schmidt je naveo da su za takve napade odgovorne vlasti u entitetu Republika Srpska, predvođene predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom.

Kako navodi Ured visokog predstavnika, Schmidt je odbacio tumačenja Dejtonskog sporazuma koja služe za secesionističke ciljeve i tvrdnje kojima se negira kontinuitet BiH.

„Država Bosna i Hercegovina nije savez država niti konfederacija. Na teritoriju Bosne i Hercegovine postoji samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina”, naglasio je visoki predstavnik, kako stoji u saopštenju.

Schmidt je također upozorio i na povećan broj napada na povratnike. Naveo je i da je korupcija i dalje raspostranjena u zemlji.

Željko Komšić se obraća na sjednici Vijeća sigurnosti UN.
Željko Komšić se obraća na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

U govoru na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Komšić je rekao kako Schmidt neke važne stvari nije pomenuo u izvještaju ili prikazao na odgovarajući način.

Komšić smatra da su u proteklom periodu postojale odluke Schmidta koje su dobre u zaštiti ustavnog porekta u BiH, ali i one koje su bile nedovoljne ili nedorečene.

Prema Komšiću, zbog takvih odluka „rasle su političke tenzije, kao i nastojanja da se BiH dodatno etnički podijeli sve do njene potpune disolucije”.

Rekao je i da je djelovanje visokog predstavnika prema FBiH postavljeno proaktivno, dok prema RS reaktivno.

Između ostalog, Komšić je kritikovao Schmidtove nametnute odluke o Izbornom zakonu BiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, ocijenivši ih diskriminatorskim.

Kako je rekao, Schmidt je „izbore za entitetski dom naroda temeljio na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, dajući živim ljudima etnički koeficijent ili različitu matematsku vrijednost”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG