Linkovi

Savjet bezbjednosti osudio zabrane talibana za žene


Arhiv - Demonstranti marširaju u znak podrške pravima žena u Afganistanu, u Londonu, 27. novembra 2022.
Arhiv - Demonstranti marširaju u znak podrške pravima žena u Afganistanu, u Londonu, 27. novembra 2022.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozvao je u utorak na puno, ravnopravno i smisleno učešće žena i devojaka u društveom životu u Afganistanu, osudivši zabranu talibanske administracije da žene pohađaju univerzitete ili rade u organizacijama za humanitarnu pomoć.

U zajedničkom saopštenju, 15-člani Savjet je poručio da zabrana ženama i djevojkama da pohađaju srednje škole i univerzitete u Afganistanu "predstavlja sve veću eroziju za poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Zabrana žena o pohađanju univerziteta bila je tema sastanka Savjeta bezbjednosti o Afganistanu u New Yorku prošle nedjelje. Djevojčicama je od marta zabranjen ulazak u srednje škole.

Savjet je naveo da bi zabrana rada humanitarnim radnicama, objavljena u subotu, "imala značajan i neposredan uticaj na humanitarne aktivnosti u zemlji", uključujući i aktivnosti Ujedinjenih nacija.

"Ova ograničenja su u suprotnosti sa onim na šta su se talibani obavezali afganistanskom narodu, kao i sa očekivanjima međunarodne zajednice", saopštio je Savjet bezbednosti, koji je takođe izrazio punu podršku političkoj misiji UN u Afganistanu, poznatoj kao UNAMA.

Četiri velike globalne humanitarne organizacije, čiji su humanitarni napori pomogli milionima Afganistanaca, saopštile su u nedjelju da obustavljaju operacije jer nisu u mogućnosti da vode svoje programe bez ženskog osoblja.

Šef UN-a za humanitarne aktivnosti Martin Grifits rekao je prošle nedjelje Savjetu bezbjednosti da 97 odsto Afganistanaca živi u siromaštvu. Također je naveo da dve trećine stanovništva trebaju pomoć da bi preživjeli, dok se 20 miliona ljudi se suočava sa akutnom glađu, a zabrane školovanja pogađaju 1,1 milion tinejdžerki.

Talibani su preuzeli su vlast u avgustu 2021, nakon povlačenja SAD i saveznika. Oni su uglavnom zabranili obrazovanje devojčica kada su posljednji put bili na vlasti prije dvije decenije, ali su ovoga puta govorili da se njihova politika promijenila.

Administracija predvođena talibanima nije međunarodno priznata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG