Linkovi

Masovne racije u SAD, uhapšene stotine imigranata


Hapšenje ilegalnih imigranata u Misisipiju, 7. avgust 2019.
Hapšenje ilegalnih imigranata u Misisipiju, 7. avgust 2019.

Federalni agenti uhapsili su u srijedu gotovo 700 ilegalnih imigranata u racijama u fabrikama za preradu hrane u Misisipiju - što je najveća slična operacija u Sjedinjenim Državama posljednjih 10 godina.

Osumnjičeni su ukrcani u autobuse ispred fabrika u šest gradova u Misisipiju, dok su ih ispred čekali članovi porodice i prijatelji.

Prema navodima očevidaca, neki od migranata su pokušali da pobjegnu ali su brzo uhvaćeni.

Zvaničnici Agencije za imigraciju i carinu saopštili su da su migranti odvedeni u vojnu bazu, gdje će njihovi slučajevi biti procesuirani. Pojedinima su stavljene nanogice, dok se čeka da budu saslušani u sudu.

Operacija je, kako je saopšteno, bila planirana mjesecima i gotovo svi od 680 uhapšenih imigranata su iz Latinske Amerike.

Američki federalni tužilac Majk Hurst rekao je novinarima da oni koji žele da dođu u Sjedinjene Države "moraju da poštuju naše zakone, dođu legalnim putem ili uopšte ne dolaze".

Hurst je upozorio i kompanije koje zapošljavaju ilegalne imigrante da će biti kaženjene ako se utvrdi da su prekršile federalni zakon.

Predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca najavio je racije širom zemlje tokom kojih će, kako je tada saopštio, biti uhapšene hiljade ilegalnih imigranata.

Kompanije, manje i veće, često zapošljavaju migrante, uključujući i ilegalne, zato što su spremni da rade poslove koje američki radnici ne žele da obavljaju. Imigracioni aktivisti ističu da je takva vrsta zapošljavanja ključna za američku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG