Linkovi

Saudijska Arabija se priprema da otvori prvu prodavnicu alkohola za diplomate


Rijad
Rijad

Saudijska Arabija se sprema da otvori svoju prvu prodavnicu alkohola u glavnom gradu Rijadu koja će služiti isključivo nemuslimanskim diplomatama, navodi izvor upoznat sa planovima i dokumentom.

Kupci će morati da se registruju putem mobilne aplikacije, dobit će šifru za odobrenje od Ministarstva spoljnih poslova, a također će morati poštovati mjesečne kvote pri kupovini, navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Ovaj potez je prekretnica u nastojanjima kraljevstva, koje predvodi saudijski prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman, da otvori ultrakonzervativnu muslimansku zemlju za turizam i poslovanje jer je pijenje alkohola zabranjeno u islamu.

To je također dio širih planova poznatih kao Vizija 2030 za izgradnju post-naftne ekonomije.

Nova prodavnica bit će u diplomatskoj četvrti Rijada, kvartu u kojem borave ambasade i diplomate, i biće "strogo ograničena" na nemuslimane, navodi se u dokumentu.

Bilo je nejasno hoće li drugi nemuslimani imati pristup trgovini.

Izvor upoznat sa planovima rekao je da se očekuje da će prodavnica biti otvorena u narednim nedjeljama.

Saudijska Arabija ima stroge zakone protiv pijenja alkohola koji mogu biti kažnjivi stotinama udaraca bičem, deportacijom, novčanim kaznama ili zatvorom. U sklopu reformi, bičevanje je uglavnom zamijenjeno zatvorskim kaznama.

Alkohol je bio dostupan samo putem diplomatske pošte ili na crnom tržištu.

Vlada je u srijedu potvrdila izvještaje u medijima pod državnom kontrolom da je uvela nova ograničenja na uvoz alkohola u diplomatskim pošiljkama.

Centar za međunarodne komunikacije (CIC) saopćio je da su novi propisi uvedeni kako bi se suprotstavili nezakonitoj trgovini alkoholnom robom i proizvodima koje primaju diplomatske misije.

"Ovaj novi proces će nastaviti da osigurava da sve diplomate nemuslimanskih ambasada imaju pristup ovim proizvodima u određenim kvotama", navodi CIC u izjavi za Reuters.

Saopćenje se ne odnosi na planiranu prodavnicu alkohola.

Saudijska Arabija, koja je decenijama bila relativno zatvorena, posljednjih je godina ublažila stroga društvena pravila, poput odvajanja muškaraca i žena na javnim mjestima i zahtjeva od žena da nose sveobuhvatne crne haljine ili abaje.

Pooštravanje vlasti princa Mohameda praćeno je promjenama koje su uključivale otvaranje zemlje za nereligijski turizam, koncerte i dozvoljavanje ženama da voze, kao i suzbijanje neistomišljenika i političkih rivala.

Vizija 2030 također uključuje razvoj lokalne industrije i logističkih čvorišta, a ima za cilj dodavanje stotina hiljada radnih mjesta za saudijske državljane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG