Linkovi

Saudijska Arabija oslobodila dvije aktivistice za ženska prava


Hillary Clinton i Michelle Obama sa Samar Badawi tokom ceremonije dodjele Međunarodne nagrade za hrabre žene, u Washingtonu, 8. marta 2012.
Hillary Clinton i Michelle Obama sa Samar Badawi tokom ceremonije dodjele Međunarodne nagrade za hrabre žene, u Washingtonu, 8. marta 2012.

Saudijska Arabija oslobodila je dvije istaknute aktivistice za ženska prava koje su bile zatvorene od 2018. godine, saopštio je Zaljevski centar za ljudska prava.

Samar Badawi i Nassima al-Sadah sada su izvan zatvora, ali njihovo kretanje i aktivnosti i dalje su strogo ograničeni.

Nije im dopušteno napuštati to ultrakonzervativno kraljevstvo, objavljivati na društvenim mrežama niti prihvatiti bilo kakav posao.

Al-Sadah je radila kao novinarka internetskih novina Juhaina. Uhapšena je 2018. pod optužbom da je, među ostalim, komunicirala s grupama u inostranstvu koje su neprijateljski raspoložene prema Saudijskoj Arabiji.

Badawi je pažnju privukla kada je dovela u pitanje sistem muškog skrbništva podnošenjem tužbe protiv oca 2010. godine, što je dovelo do njenog privremenog hapšenja.

Kasnije je tužila prometne vlasti zbog odbijanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. Kada je ukinuta zabrana vožnje 2018., snage sigurnosti ponovno su je uhapsile.

Uprkos određenom popuštanju u društvenom životu, saudijska vlada nastavlja izrazito žestoko progoniti borce za ljudska prava.

Među njima je i aktivistica za ženska prava Loujain al-Hathloul, koja se također borila za ukidanje zabrane vožnje.

Oslobođena je u februaru ove godine nakon 1.001 dan u zatvoru, ali pristaše kažu da može ponovno biti uhapšena zbog bilo kojeg djela koje se smatra nezakonitim.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG