Linkovi

Vlasti USK traže izmještanje migranata


Bosnia and Herzegovina - Migrants at the Vucjak Reception Camp near Bihac. 10. October 2019.
Bosnia and Herzegovina - Migrants at the Vucjak Reception Camp near Bihac. 10. October 2019.

O situaciji u kampu Vučjak i migrantskoj krizi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine (BIH) u ponedjeljak će ponovo razgovarati članovi Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom Unsko sanskog kantona (USK). 

Hitno izmještanje migranata iz improviziranog kampa Vučjak, za koji će do kraja godine pitku vodu i odvoz smeća obezbijediti Uprava Civilne zaštite Unsko sanskog kantona (USK), izmještanje prihvatnih centara za migrante Bira i Miral van urbanih područja, te nova lokacija za migrantski centar, neki su od zaključaka Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom USK.

Kako je današnjem sastanku Operativne grupe kazao premijer USK Mustafa Ružnić, i dalje se ostaje pri odluci da lokacija za novi prihvatni centar za migrante bude Medeno Polje, što je predloženo još u junu.

Od međunarodnih organizacija je zatraženo da zajedno sa Ministarstvom sigurnosti BiH krenu sa izmještanjem migranata, te da se migranti sa Vučjaka izmjeste u postojeće centre van Krajine i to u Salakovac kraj Mostara, te Ušivak i Delijaš u blizini Sarajeva.

Potvrđen je i raniji zaključak da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UNHCR ne mogu produžiti ugovore sa kampom Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši dok ne dobiju saglasnosti sa nivoa države.

Na sastanku Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom, na kojem su učestvovali predstavnici vlasti USK, policije, IOM-a, te zdravstvenih institucija, rečeno je da neće dozvoliti da se produže ugovori koji do 15. novembra vrijede za prihvatne centre Bira i Miral.

Premijer Unsko sanskog kantona Mustafa Ružnić kazao je kako još nije proveden niti jedan od zaključaka sa sastanka sa predstavnicima Evropske komisije, na kojem je ljetos zatraženo da država rastereti USK i pomogne u rješavanju problema sa migrantima, te da je USK i dalje sam u rješavanju migrantske krize.

On je o akciji policije koja odlukom vlasti USK sve koji nisu smješteni u nekim od postojećih prihvatnih centara odvodi u kamp Vučjak, udaljen desetak kilometara od Bihaća, rekao da je u cilju zaštite javnog reda i mira, te očuvanja dostojanstva građana ali i, kako je rekao, samih migranata.U Briselu je ljetos takođe dogovoreno da se uspostavi državna koordinacija svih učesnika u procesu upravljanja migracijama, te da se odrede lokacije migrantskih centara.

Fazlić: Čekaćemo do 1. novembra

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je da BiH ima dvije mogućnosti – jedna je da migrantska kriza postane državni problem i da se koordinirano rješava, kako je i dogovoreno u Briselu. Druga je, prema njegovim riječima, da grad Bihać više neće trošiti novac na kamp Vučjak i ako Grad bude imao nadležnost da se zatvori kamp Bira.

"Moramo se opredijeliti za jednu varijantu, a možemo sačekati do 1.novembra i sastanka sa državnim organima vlasti", kazao je on.

Ponovio je da nadležni državni organi konačno moraju sjesti i dogovoriti se kako će upravljati migrantskom krizom.

U kampu Vučjak trenutno je oko 1.000 izbjeglica i migranata. U Crvenom krstu kažu kako još neće povlačiti šatore i ostale resurse dok se ne donese konačna odluka o tome da li je ovo lokacija na kojoj izbjeglice i migranti mogu boraviti ili ne.

Komesar Vijeća Evropa za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti u BIH da premjeste prepuni migrantski kamp koji se nalazi osam kilometara sjeverozapadno od Bihaća, jer, kako je navela u njemu nema sanitarnih uslova niti sigurnosti, kao ni tekuće vode niti električne energije.

Ujedinjeni narodi i Delegacija Evropske unije u BIH pozvali su sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavljaju migranti, te istakli da moraju biti pojačani napori i preuzeta odgovornost.

Kamp Vučjak je već ranije proglašen neuslovnim i njegovo zatvaranje traže i predstavnici Evropske komisije i Ujedinjenih naroda (UN), ali volonteri Crvenog krsta (CK) duže od četiri mjeseca jedini vode brigu o potrebama izbjeglica i migranata.

"Od danas prelazimo na "Plan B" što znači da nećemo pripremati dva topla obroka za izbjeglice i migrante koji borave u kampu već da ćemo vršiti podjelu "lanč" paketa (dvije konzerve, kruh i voda). Kako bi rasteretili gradski CK sada će se smjenjivati volonteri gradskog i kantonalnog CK", kaže za RSE Husin Kličić, predsjednik CK USK.

On dodaje da volonteri više neće u kampu boraviti po deset sati već da će biti prisutni samo tokom podjele obroka.

"Mi kao humanitarci ćemo obezbijediti jedan kvalitetan obrok, lanč paket da ne bi došlo do još težeg stanja. Nadležne institucije trebale bi voditi brigu o bezbjednosti, o zdravstvenoj zaštiti itd. Koordinacija od države do lokalne zajednice je zakazala. Apelujemo na humanitarne organizacije i građane da nam pomognu jer jedan ovakav obrok nas košta između 2.000 do 2.500 eura dnevno. CK BiH i CK USK nema dovoljno kapaciteta da to prati dugotrajno", naglašava Kličić.

Takođe, kada su u pitanju migranti i izbjeglice, poseban problem su njihovi pokušaji da pređu u Hrvatsku, jer ih vlasti te države, kako tvrde, nasilno i uz batine vraćaju u BiH. Vlasti Unsko-sanskog kantona najavile su u avgustu da će, nakon što su u blizini Hrvatske i BiH pronađeni povrijeđeni izbjeglice i migranti, koji tvrde da ih je pretukla hrvatska policija, ubuduće evidentirati povrede migranata.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG