Linkovi

Eksplozije u ruskoj bazi na Krimu


Dim poslije eksplozija u ruskoj vazduhoplovnoj bazi blizu Novofedorivke na Krimu, 9. augusta 2022.
Dim poslije eksplozija u ruskoj vazduhoplovnoj bazi blizu Novofedorivke na Krimu, 9. augusta 2022.

Snažne eksplozije zatresle su rusku vazdušnu bazu na Krimu, pri čemu je poginula jedna osoba, a petero ljudi je povrijeđeno, saopštile su lokalne vlasti.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je u bazi Saki došlo do eksplozije municije, a Moskva ističe da instalacija nije bila granatirana.

Međutim, na ukrajinskim društvenim mrežama se spekuliše da su bazu pogodile rakete dugog dometa koje je ispalila ukrajinska vojska.

Ukrajinske vlasti još nisu komentarisale incident na Krimu. Međutim, ukoliko se ispostavi da su bazu napali Ukrajinci, to bi bio prvi poznati veći napad na neku rusku vojnu bazu na Krimskom poluostrvu koje je Kremlj anektirao 2014. godine, i značajna eskalacija konflikta.

Rusija je, za to vrijeme, nastavila sa napadima na istoku Ukrajine, sa ciljem da potpuno osvoji taj dio, dok Kijev tvrdi da se ukrajinska vojska i dalje odupire i drži odbrambenu liniju. Teške borbe vode se oko grada Donjecka.

"Situacija u regionu je teška, granatiranje je konstantno na prvoj liniji fronta. Neprijatelj u velikoj mjeri gađa i iz vazduha. Ali, Donjeck se i dalje drži", rekao je guverner regiona Donjecka Pavlo Kirilenko.

Ukrajinska vojska saopštila je da je odvratila napade oko gradova Bakmut i Avdivka. Ruska strana daje drugačije informacije - da je osvojena fabrika blizu Soledara i da je u procesu osvajanja sela Piski. Britanska obavještajna služba saopštila je da su Rusi napravili najveći pomak ka Bakmutu u posljednjih 30 dana, ali da napredak iznosi oko 10 kilometara.

Rusija namjerava da zauzme cijelu oblast Donbasa, koji se smatra industrijskim jezgrom Ukrajine.

"Zabrana za sve Ruse"

Kijev, koji je skromno napredovao u vraćanju teritorije prethodnih nedjelja, nastavlja da dobija pomoć sa Zapada u vidu oružja i logistike.

Ni Ukrajina ni Rusija ne otkrivaju broj mrtvih i ranjenih, ali se vjeruje da su obje strane pretrpjele žestoke gubitke.

Podsekretar za odbarnu SAD Colin Kahl kaže da ima između 70 i 80 hiljada žrtava, i mrtvih i ranjenih, sa ruske strane.

SAD su najavile novu pomoć Ukrajini u iznosu od 4,5 milijardi dolara pomoći budžetu i milijardu dolara pomoći u oružju, što uključuje i rakete dugog dometa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u intervjuu za Washington Post, kazao je da želi da Zapad uvede zabranu ulaska u strane zemlje za sve Ruse, uključujući i one koji su pobegli poslije 24. februara.

"Koji god da su Rusi u pitanju, natjerajte ih da se vrate u Rusiju. Tek tada će shvatiti. Kažu, nema rat veze sa njima i ne može se okriviti cijeli narod, zar ne? Može. Taj narod je izabrao vladu i protiv nje se ne bori, sa njom se ne raspravlja", kaže Zelenski.

Tenzije su i dalje visoke u okolini nuklearne elektrane u Zaporožju, najveće u Evropi, pošto se Moskva i Kijev međusobno optužuju da su je ugrozile svojim vojnim akcijama.

U nuklearki se i dalje nalazi ukrajinsko osoblje, ali je pod ruskom kontrolom od marta.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres ocijenio je da bi svaki napad na nuklearnu elektranu bio "samoubistvo" i zatražio da se unutra puste inspektori UN.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG