Linkovi

Satelitski snimci pokazuju masovne grobnice kod Mariupolja


Satelitski snimci pokazuju četiri reda grobova koji se naslanjaju na groblje kod Mariupolja.
Satelitski snimci pokazuju četiri reda grobova koji se naslanjaju na groblje kod Mariupolja.

Lokalni zvaničnici su optužili Rusiju da je tu sahranila 9.000 ukrajinskih civila i pokušala da sakrije masakr koji je počinila u Marijupolju.

Fotografije kompanije Maxar Technologies u objavljene samo nekoliko sati pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u Mariupolju, iako u tom gradu i dalje ima oko 2.000 ukrajinskih vojnika koji se nalaze u čeličani Azovstal. Putin je naredio da se ta čeličana u potpunosti opkoli.

Kompanija koja je objavila fotografije saopštila je da se na njima vidi više od 200 masovnih grobnica u kojima su, kako tvrde ukrajinski zvaničnici, sahranjeni civili ubijeni u Marijupolju. Rečeno je i da su grobnice iskopane krajem marta i proširivane u proteklim nedjeljama.

Na slikama se vide dugi redovi grobnica koje se protežu od postojećeg groblja u gradu Manuš, kod Mariupolja.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko optužio je ruske snage da "zataškavaju zločine" i sahranjuju tijela ubijenih civila u Manušu.

Lokalni zvaničnici tvrde da je tu sahranjeno oko 9.000 ubijenih.

Bojčenko je ruske akcije okarakterisao kao "novi Babin Jar", aludirajući na mjesto masakra iz 1941, kada su nacisti ubili skoro 34.000 ukrajinskih Jevreja.

"Tijela ubijenih su dovožena kamionima i jednostavno bacana u rake", kazao je Bojčenkov pomoćnik Pjotr Andruščenko.

Kremlj nije komentarisao ove navode. Kada su otkrivene masovne grobnice u Buči, poslije povlačenja ruske vojske iz oblasti Kijeva, Moskva je negirala ubistva civila i optužila Ukrajinu da je sve namjestila.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG