Linkovi

Svjetska banka: Šteta od ruske invazije u Ukrajini oko 60 milijardi dolara


Posljedice rata u Marijupolju. (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Posljedice rata u Marijupolju. (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Materijalna šteta ruske invazije po ukrajinskim građevinama i infrastrukturi dostigla je sumu od oko 60 milijardi dolara i povećavaće se kako se rat bude nastavljao, izjavio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

On je na konferenciji Svjetske banke na kojoj su se razmatrale potrebe finansijske pomoći Ukrajini rekao da rane procjene ne uključuju rastuće ekonomske troškove rata.

"Naravno da je rat još u toku, tako da ti troškovi rastu", rekao je Malpass.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tokom virtuelnog obraćanja istakao da je zemlji neophodna pomoć od sedam milijardi dolara mjesečno da bi nadoknadila ekonomske gubitke prouzrokovane ratom.

"Tolika novčana suma je potrebna jer je cilj ruske vojske da uništi sve objekte koji su ključni za ukrajinsku ekonomiju - željezničke pruge, skladišta hrane i rafinerije. Invazijom na Ukrajinu Rusija ugrožava snabdijevanje hranom na globalnom nivou, jer je blokirala luke u Crnom moru i onemogućila izvoz žitarica", rekao je Zelenski.

U nedavnom intervjuu Glasu Amerike Asli Demirguc Kunt, glavna ekonomistkinja Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, izjavila je da je rat u Ukrajini izazvao, kako se izrazila, ogromne gubitke ljudskih života i humanitarnu krize.

"Također je izazvao ekonomsku katastrofu u Ukrajinu i Rusiji, a imaće i razorne ekonomske posljedice u ostatku regiona Evrope i Centralne Azije", rekla je Demirguc Kunt.

Kako je rekla, kriza utiče i na Zapadni Balkan, gdje su dva značajna rizika - poremećaji u snabdijevanju prirodnim gasom i usporavanje u eurozoni.

"Ovo je drugi veliki šok za region Evrope i Centralne Azije, koji je 2020. godine zbog pandemije pretrpeo recesiju od dva posto. Sada, zbog rata, predviđamo pad od 4,1 posto, što je dvostruko više. Neće samo Ukrajina i Rusija biti u recesiji, već i Bjelorusija, Moldavija, Tadžikistan, Kirgistan… Čak i ako izuzmemo Ukrajinu i Rusiju, u regionu će biti zabilježen rast od samo 2,2 posto, a projekcije rasta za sve zemlje su smanjene zbog posljedica rata. Već smo u produženoj recesiji", navela je Demirguč-Kunt.

Rusija je Ukrajinu napala krajem februara i njena invazija imala je za posljedicu hiljade ljudskih žrtava i izbjegličku krizu u kojoj je, prema podacima Ujedinjenih nacija, Ukrajinu napustilo više od pet miliona građana.

Znatan dio međunarodne zajednice osudio je rusku agresiju i tu zemlju izložio oštrim sankcijama insistirajući da odustane od ratne kampanje protiv susjeda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG