Linkovi

Sastanak sa ministrom sigurnosti BiH: Porodice pozivaju na povratak žena i djece iz kampova u Siriji


FILE - Women walk through al-Hol displacement camp in Hasaka governorate, Syria, April 1, 2019.

Predstavnici i članovi porodica bosanskohercegovačkih državljana koji se nalaze u kampovima “Al-Hol” i “Al-Roj” u Siriji, na sastanku s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem istakli su kako su uslovi u kampovima nehumani, te da je cilj da se te osobe vrate u BiH.

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti, Alema Dolamić, čija se sestra s djecom nalazi već treću godinu u kampu, kazala je tokom sastanka da je cilj da se članovi njene porodice što prije vrate u BiH i da su spremni da se suoče s pravnim posljedicama ukoliko se utvrdi odgovornost.

“I drugi članovi delegacije, u kojoj su bili Safet Sinanović, Sead M. Mujčinović, Šaćir Gostevčić i Senija Muhamedagić, naveli su da zbog hladnoće i nehumanih uslova boravak u kampu posebno teško podnose djeca, od kojih su neka i teško bolesna. Ukupna cifra koja je danas potencirana jeste oko 100, prvenstveno djece i žena”, navodi se u saopćenju, u kome se dodaje kako je Radončić danas istakao da BiH ima “obavezu da primi bosanskohercegovačke državljane koji su boravili na području Sirije i Iraka i da su institucije spremne za taj izazov”.

“On je naglasio da će svi koji su učestvovali kao strani ratnici u terorističkim organizacijama biti sankcionisani, sa čime se porodice apsolutno slažu”, stoji u saopćenju.

Kćerka Senije Muhamedagić iz Cazina uspjela je prije više od dvije godine da pobjegne s prostora koji je kontrolisala takozvana Islamska država, ali iz neuslovnog sirijskog kampa pod kontrolom kurdskih i američkih snaga još uvijek nije stigla do Bosne i Hercegovine, o čemu je ranije govorila za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Njena kćerka je ranije, s još dvije bosanskohercegovačke državljanke, poslala pismo domaćim vlastima u kome kaže da želi da se s djecom vrati u BiH, da se kaje zvog svoje odluke i odlaska u terorističku organizaciju, te da je spremna na suđenje.

Članovi porodica nisu odmah nakon sastanka s Radončićem bili dostupni za komentar.

U BiH je u decembru deportovana grupa bivših stanovnika takozvane Islamske države u kojoj je bilo sedam muškaraca, šest žena i 12 djece. To je bila prva grupa koja je organizovano stigla iz Sirije nakon pada takozvane Islamske države. U kampovima u Siriji i dalje se nalaze desetine žena i djece iz BiH.

XS
SM
MD
LG