Linkovi

Sastanak Putina i Xi-ja na sigurnosnom samitu u Kazahstanu


Kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokayev i kineski predsjednik Xi Jinping učestvuju na ceremoniji pokretanja zajedničkih kazahstansko-kineskih projekata i objekata, održanoj putem video linka u Astani, Kazahstan, 3. jula 2024.
Kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokayev i kineski predsjednik Xi Jinping učestvuju na ceremoniji pokretanja zajedničkih kazahstansko-kineskih projekata i objekata, održanoj putem video linka u Astani, Kazahstan, 3. jula 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski Xi Jinping sastaju se u srijedu na samitu euroazijskog kluba za sigurnost i odbranu koji Moskva i Peking vide kao instrument za suprotstavljanje uticaju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Putin i kineski predsjednik proširili su Šangajsku organizaciju za saradnju (SCO), klub osnovan 2001. sa Rusijom, Kinom i centralnoazijskim silama, kako bi uključili Indiju, Iran i Pakistan kao protivtežu Zapadu.

Putin će održati niz bilateralnih sastanaka na marginama samita ŠOS-a od 3. do 4. jula u kazahstanskoj prijestolnici Astani, saopštio je Kremlj.

On bi se trebao sastati sa Xijem, turskim predsjednikom Tayyipom Erdoğanom i čelnicima Azerbejdžana, Mongolije i Pakistana prije neformalne večere koju je priredio kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokayev.

Indija je rekla da premijer Narendra Modi, koji se očekuje u Moskvi kasnije ovog mjeseca, neće prisustvovati. Umjesto toga šalje ministra vanjskih poslova Subrahmanyama Jaishankara.

Rusija i Kina smatraju ŠOS, koji promoviše zajedničke pristupe spoljnim bezbednosnim pretnjama, kao što je trgovina drogom, i fokusira se na suzbijanje bilo kakve domaće nestabilnosti, kao sredstvo za projektovanje svog uticaja širom Azije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvuje sastanku sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Astani, Kazahstan, 3. jula 2024.
Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvuje sastanku sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Astani, Kazahstan, 3. jula 2024.

"Lideri zemalja članica ŠOS-a razgovaraće o trenutnom stanju i izgledima za dalje produbljivanje višestruke saradnje unutar organizacije i unapređenje njenih aktivnosti", navodi se u saopštenju Kremlja.

Na prošlogodišnjem virtuelnom samitu, grupa je izdala saopštenje kritično prema onome što je nazvala negativnim uticajem "jednostranog i neograničenog širenja globalnih raketnih odbrambenih sistema od strane određenih zemalja ili grupa zemalja", bez direktnog pominjanja širenja NATO-a i vojne pomoći Zapada za Ukrajina.

"Partnerstvo bez ograničenja"

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking, nekoliko dana prije nego što je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu. Od tada su Xi i Putin produbili svoje partnerstvo.

Xi i Putin vjeruju da se era nakon Hladnog rata u kojoj dominiraju SAD ruši.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju svojom najvećom prijetnjom nacionalne države. Predsjednik SAD Joe Biden kaže da će ovaj vijek biti definisan egzistencijalnim nadmetanjem između demokratija i autokratija.

SAD vide Xi-ja i Putina kao autoritarne vladare koji su poništili slobodu govora i izvršili strogu kontrolu kod kuće nad medijima i sudovima. Biden je Xija nazvao "diktatorom" i rekao da je Putin "ubica" i "ludi KS". Peking i Moskva su prekorili Bidena zbog komentara.

SCO prati svoju istoriju od 1996. godine kada je osnovan njen preteča kao način za koordinaciju napora protiv vanjskih prijetnji kao što je trgovina drogom i tradicionalno se fokusirao na borbu protiv bilo kakve unutrašnje nestabilnosti.

Bjelorusija će prvi put prisustvovati samitu kao punopravni član organizacije, saopštio je Kremlj.

Druge države učestvuju u razgovorima sa grupom, uključujući Bahrein, Kambodžu, Egipat, Kuvajt, Mjanmar, Nepal, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres očekuje se u Astani na samitu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG