Linkovi

Sastanak Kine i SAD mogao bi polako popraviti odnose


Američki državni sekretar Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi prisustvuju sastanku u Nusa Dui na indonezijskom odmaralištu Bali, 9. jula 2022.
Američki državni sekretar Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi prisustvuju sastanku u Nusa Dui na indonezijskom odmaralištu Bali, 9. jula 2022.

Sastanak koji je trajao pet sati između američkog državnog sekretara Antony Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija postavio je teren za postepeno poboljšanje odnosa, rekli su analitičari za Glas Amerike u ponedjeljak, iako se ne očekuje trenutni napredak.

Wang i Blinken susreli su se u subotu na pregovorima G-20 na Baliju u Indoneziji, što je njihov prvi lični susret od maja kada je Blinken prvi put objavio strategiju predsjednika Joea Bidena za nadmetanje s Kinom.

Oni su razmijenili mišljenja o listi pitanja koja su mučila dvije supersile u proteklih pet godina.

Blinken i Wang su pritiskali jedan drugog oko ključnih pitanja neslaganja, pri čemu je Blinken žalio što se Kina pridružila Rusiji tokom rata u Ukrajini, a Wang je poručio SAD da ne naprave "ogromnu grešku" na Tajvanu - ostrvu kojim uprvlja samostalna vlast i neformalnom američkom savezniku, koje Peking smatra svojim.

Ta pitanja, zajedno s trgovinom, kineskom vojnom aktivnošću u spornom Južnom kineskom moru i američkom percepcijom problema ljudskih prava u Kini, održavaju veze ledenim još od mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Mislim da Blinken vrlo jasno signalizira da nije zadovoljan akcijama Kine u Južnokineskim morima, kao i (u) istočnoj Aziji i Tajvanu", rekao je Sean Su, nezavisni politički analitičar na Tajvanu. "Sve ovo ukazuje na kontinuirani interes SAD-a za područje istočne Azije i (to) neće dati previše prostora Sinosferi da proširi svoju moć."

Dvojac nije postigao dogovore u subotu, ali činjenica da su se susreli mogla bi nagovijestiti eventualno otopljavanje odnosa, smatraju neki stručnjaci. Dvije vlade sada planiraju virtuelni sastanak svojih lidera do kraja jula, izvestio je Glas Amerike (VOA) u ponedeljak.

"Ne vidim dokaze da bilo koja strana čini ozbiljne kompromise ili ustupke, ali dijalog je važan", rekao je Timothy Heath, viši istraživač međunarodne odbrane u američkom Rand Corp-u. "Korisno je čuti tu poruku od druge strane."

Obje strane se nadaju da će "deeskalirati" napetost, rekao je Heath, jer prepoznaju ulogu i jedne i druge strane u poboljšanju svojih i svjetskih ekonomija.

"Nijedna strana nije željna borbe", rekao je.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da je simultano prevođenje tokom subotnjih sastanaka uticalo na duže diskusije, uključujući "prilično duboku razmjenu mišljenja, konkretno o područjima u kojima se ne slažemo, uključujući ljudska prava i zabrinutost zbog stabilnosti širom Tajvanskog moreuza".

Sljedeći potez mogao bi doći od treće strane, rekao je Satu Limaye, potpredsjednik East-West centra na Havajima.

"Pratim situaciju da vidim hoće li se američko domaće zakonodavstvo, koje se nadmeće s Kinom pomjeriti naprijed i kako ključni saveznici i partneri ocjenjuju tekuće razgovore na visokom nivou između SAD-a i Kine", rekao je Limaye. Rekao je da sama po sebi "posjeta Blinken-Yi nije pomjerila brojčanik na problematičnom stanju odnosa SAD-a i Kine".

XS
SM
MD
LG