Linkovi

Šefovi obavještajnih službi SAD i Britanije upozorili na prijetnje iz Kine


Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "ogroman".
Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "ogroman".

Američki Federalni istražni biro (FBI) i britanska kontraobaveštajna služba MI5 upozorili su 6. jula da Kina predstavlja najveću dugoročnu prijetnju po zemlje Zapada.

Direktor FBI Christopher Wray i njegov kolega iz MI5 Ken McCallum izjavili su na zajedničkoj konferenciji u Londonu da službe dvaju zemalja "konzistentno uočavaju" da potezi kineskih vlasti dovode u opasnost "ekonomsku i nacionalnu bezbjednost" obje zemlje, kao i zemalja Evrope i širom svijeta.

Oni su dodali da je Kina odlučna u namjeri da ukrade tehnologiju zapadnih kompanija.

Prvi zajednički javni nastup dvojice direktora održan je u sjedištu MI5 u Londonu.

Šef britanske obavještajne službe - MI5 Ken McCallum rekao je da je ta služba više nego udvostručila svoj rad protiv kineskih aktivnosti u posljednje tri godine.

"MI5 sada vodi sedam puta više istraga vezanih za aktivnosti Komunističke partije Kine u odnosu na 2018. godinu", rekao je on.

McCallum je rekao da izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "mijenja igru", dok ga je Wray nazvao "ogromnim".

Wray je upozorio da je kineska vlada "osposobljena da ukrade" zapadnu tehnologiju koristeći niz alata.

On je rekao da to predstavlja "još ozbiljniju prijetnju zapadnim preduzećima nego što mnogi poslovni ljudi shvatili".

On je takođe naveo da je Kina koristila cyber špijunažu da bi "varala i krala u masovnim razmjerama", sa programom hakovanja koji je veći od programa svake druge velike zemlje.

Šef MI5 je rekao da su obavještajni podaci o cyber prijetnjama podijeljeni sa 37 zemalja i da je u maju osujećena sofisticirana prijetnja vazduhoplovstvu.

Direktor FBI-ja je naveo da se kineska vlada direktno umiješala u izbore za američki Kongres u New Yorku ovog proljeća jer nije željela da bude izabran kandidat koji je bio kritičar i bivši demonstrant na Trgu Tjenanmen.

Opasnosti zbog tenzija između Kine i Tajvana

Ukazujući na trenutne tenzije između Kine i Tajvana, Wray je rekao da bi svako nasilno preuzimanje Tajpeja od strane Pekinga predstavljalo "jedan od najstrašnijih poremećaja poslovanja koje je svijet ikada vidio".

Prošle nedelje, direktorka nacionalne obavještajne službe američke vlade rekao je da nema naznaka da je kineski predsjednik Si Đinping spreman da vojnom silom zauzme Tajvan. Ona je navela da izgleda da Si planira tu potencijalnu akciju kao dio šireg cilja ponovnog ujedinjenja.

Poslije obraćanja sa britanskim kolegom, Wray je rekao da će prepustiti drugima pitanje da li je invazija na Tajvan više ili manje vjerovatna nakon ruske invazije na susjednu Ukrajinu.

"Nemam razloga da mislim da je njihov interes za Tajvan na bilo koji način oslabio", rekao je on.

Direktor FBI je rekao da postoje znaci da je Kina, možda izvlačeći pouke iz ruskog iskustva posle napada na Ukrajinu, tražila načine da "izoluje svoju ekonomiju" od potencijalnih sankcija.

Wray koji je tokom svog govora pozivao na oprez zapadne kompanije koje žele da posluju u ili sa Kinom.

On je rekao da bi zapadne investicije u Kini mogle propasti u slučaju invazije na Tajvan.

"Baš kao u Rusiji, zapadne investicije građene godinama mogu postati taoci, kapital nasukan i lanci snabdijevanja i odnosi poremećeni", rekao je on.

Predsjednik SAD Joe Biden je u maju rekao da će SAD vojno odgovoriti ako Kina izvrši invaziju na Tajvan.

Bijela kuća je kasnije pokušala da ublaži uticaj ove izjave, navodeći da Biden nije iznio promjenu u američkoj politici prema Tajvanu, autonomnom ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

XS
SM
MD
LG