Linkovi

SARAJEVO: Zvaničnici iz Bosanske Krajine protestovali zbog migranata


Predstavnici vlasti Bihaća, Ključa, Bosanskog Petrovca, Cazina i Bužima z četvrtak su ispred zgrade institucija BiH održali mirni protest zbog problema s migrantima na području Bosanske Krajine, odnosno Unsko-sanskog kantona.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je novinarima da državna vlast nije svjesna šta se dešava u Unsko-sanskom kantonu i koliko migrantska kriza u Bihaću utiče i na ostale dijelove tog kantona.

Pojasnio je da njihov zahtjev nije izmiještanje migranata, jer se brinu o njima već osam mjeseci, već formiranje i vođenje centra za 4.000 do 5.000 migranta koji trenutno borave na tom području.

"Ministarstvo sigurnosti BiH ne želi da upravlja tim lokacijama, a dnevno pristiže 30 do 50 novih migranata. Tražimo od Ministarstva da uradi samo ono što je propisano Zakonom o azilu", poručio je Fazlić.

Fazlić je dodao da načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića nisu pozvali na skup, dok je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović na godišnjem odmoru, te nije došao u Sarajevo.

Dok su se zvaničnici opština iz Bosanske Krajine okupili pred zgradom institucija BiH, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u četvrtak da su konačno s lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvat migranata na području Unsko sanskog kantona (USK).

On je nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH rekao da je za prihvat migranata određeno mjesto Lipe na području općine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja tog centra, koristiti i zgrada Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Mekić je istakao da će time u potpunosti biti rasterećen grad Bihać u kojem se trenutno nalazi najveći broj migranata.

U gradovima Bosanske Krajine, posebno Bihaću se već duže vrijeme nalaze hiljade migranata, za koje nije osigurana sistemska pomoć državnih vlasti, niti smještaj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG