Linkovi

Prve grupe migranata useljene u hotel Sedra kod Cazina. Lokalni vijećnici zakazali proteste u Sarajevu.


Hotel Sedra - FOTO: BIRN BiH
Hotel Sedra - FOTO: BIRN BiH

102 osobe, uglavnom porodice sa djecom, migranti koji borave na neuslovnim mjestima u Velikoj Kladuši i Bihaću smještene su u hotel Sedra, u blizini Cazina.

Delegacija Evropske Unije u Bosni i Hercegovini osigurala je 1.5 miliona Eura pomoći.

Nakon što hotel bude u potpunosti renoviran, u njega će biti smješteno oko 200 migranata, koji trenutno žive u Đačkom domu u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Inače, bihaćki Đački dom je potpuno devastiran i neuslovan, jer nema struju i vodu i prozore.

U njemu trenutno boravi oko 800 migranata, uglavnom iz Sirije, Afganistana, Pakistana.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je da će 50 vijećnika i većina općinskih načelnika iz Krajine u četvrtak održati mirni protest ispred zgrade Institucija BiH u Sarajevu zbog migrantske krize, prenosi radio Slobodna Evropa.

"Mi smo na osnovu odluke Gradskog vijeća Bihaća, vijećnici, većina općinskih načelnika i gradonačelnika odlučili da dođemo u 11 sati ispred Vijeća ministara", kazao je u telefonskom razgovoru za TV N1.

Prema njegovim riječima, protestom žele da upozore na tešku situaciju u kojoj se nalazi Krajina, pogotovo Bihać zbog migranata, te da pozovu Vijeće ministara i Ministarstvo sigrunosti da počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

"Dolazi nas 50. Nismo htjeli da pozivamo više građana. Namjera nam je da to prođe mirno i dostojanstveno, da pozovemo da se problem riješi", pojasnio je Fazlić.

XS
SM
MD
LG