Linkovi

Sarajevo među najzagađenijim gradovima svijeta


Sarajevo ispod smoga
Sarajevo ispod smoga

Sarajevo je treći dan zaredom, među gradovima s najvećim stupnjem aerozagađenja na svijetu, a na ljestvici mrežne stranice AirVisual u jutarnjim satima 21. decembra bilo je drugo, nakon pakistanskog Lahorea i iza indijskog New Delhija.

Indeks onečišćenja zraka u bosanskohercegovačkoj prijestolnici nosio je oznaku 290 i bio na razini koja označava vrlo nezdravi zrak.

Najveći problem i dalje je koncentracija opasnih mikročestica prašine oznake PM 2.5 jer ih je u zraku bilo 245 mikrograma po prostornom metru, što je 49 puta više od količine koju toleriraju standardi Svjetske zdravstvene organizacije.

Takva koncentracija ovih čestica prašine kategorizirana je kao opasna po zdravlje.

Vlada Kantona Sarajevo je zbog alarmantnog stanja onečišćenja zraka i prvobitnih preporuka stanovnicima da što manje borave na otvorenome ranije proglasila stanje uzbune za četiri općine koje čine grad Sarajevo.

Sarajevo je godinama jedan od najzagađenijih gradova u Evropi
Sarajevo je godinama jedan od najzagađenijih gradova u Evropi

To znači zabranu prometovanja kroz grad vozilima koja imaju motore norme EURO 3 i manje te, tamo gdje je to moguće, prekid rada svih postrojenja koja onečišćuju zrak emitiranjem prašine.

Visokom stupnju koncentracije štetnih tvari u Sarajevu pogoduju vremenske prilike u kojima dolazi to temperaturne inverzije pa su temperature u kotlini znatno niže od onih na okolnim planinama, što stvara debeli pokrivač magle nad gradom, a nema vjetra koji bi je rastjerao.

Meteorolozi su prognozirali kako se nešto jači vjetar uz kišu može očekivati u petak, što bi trebalo pogodovati poboljšanju kvalitete zraka.

Zagađenje zraka Zapadni Balkan
Zagađenje zraka Zapadni Balkan
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG