Linkovi

Vladavina prava, borba protiv korupcije glavni uvjeti za ulazak u Uniju


Evropska unija ostaje u potpunosti predana integraciji zemalja Zapadnog Balkana, poručili su ministri EU na konferenciji na visokom nivou koja je održana u Sarajevu.

Oni su odbacili strahove o „zamoru zbog proširenja Unije“, ali i poručili da Zapadni Balkan mora da ispuni neophodne kriterijume na putu ka članstvu. Na skupu, koji je održan iza zatvorenih vrata, učestvovalo je ukupno 48 delegacija iz zemalja EU, Zapadnog Balkana, SAD, Rusije, Turske i medjunarodnih organizacija.

Budućnost Balkana je u Evropskoj uniji, navodi se u predsjedničkom saopćenju objavljenom nakon konferencije, u kojem se, takodje, ukazuje na izazove u sferama kao što su vladavina prava ili borba protiv korupcije, koje zemlje regiona moraju riješiti kao preduslov za pristupanje Uniji.

Ministar inostranih poslova Španije, Miguel Moratinos izjavio je da je Zapadni Balkan „uspješna priča EU, koja je posljednjih godina na tom prostoru obavila veliki posao“.

Rezultat konferencije možemo da definišemo u dvije reči - angažovanje i odgovornost. To znači - angažovanje svih partnera na ostvarenju punog pomirenja i bolje budućnosti za region, i odgovornost svih uključenih strana da daju rezultate koje želimo da postignemo“, naveo je gospodin Moratinos.

Evropski komesar za proširenje Stefan Fule je rekao da je sa skupa upućen pozitivan signal o opredjeljenosti Evropske unije za dalje proširenje.

Mislim da je cilj konferencije bio novi zamah procesu proširenja. Mislim da je ovaj skup jasno pokazao da nema mnogo osnova za zamor od proširenja medju sadašnjim članicama, niti osnova za apatiju medju zemljama kandidatima za članstvo.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, uoči konferencije se založila za zajedničko rješavanje preostalih reformi radi bržeg napretka u regionu.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, koji je ukazao na čvrstu rješenost SAD i EU da budu partneri zemljama regiona.

Ovaj skup predstavlja izuzetan spoj zainteresovanosti, predanosti i naše odlučnosti da na jasan način pokažemo da naša odlučnost nije manja, da su, uprkos strahovima zbog zamora od proširenja, vrata EU otvorena i da ovo nije samo retorički gest već snažan signal velikog broja visokih zvaničnika da su lično predani saradnji sa zemljama, liderima i narodima regiona na prevazilaženju preostalih sporova i pružanju okvira za dalji napredak“, kazao je gospodin Steinberg.

Sudionici iz iz regiona kao najvažniji rezultat konferencije ističu potvrdu njihove evropske perspektive.

Ono što je najvažnije je da će sve zemlje biti ocjenjivane pojedinačno, po principu regate. Na zemljama Zapadnog Balkana je da nastave da ispunjavaju obaveze u sve zahtjevnijim fazama na putu ka pristupanju EU”, kazao je crnogorski šef diplomatije Milan Roćen.

Konferenciji su prisustvovali ministri vanjskih poslova svih zemalja regiona, kao i Kosova, a sporno pitanje prilikom organizacije bilo je status kosovske delegacije. Zemlje učesnice u Sarajevu nisu bile predstavljene zastavama niti državnim obilježjima, već samo imenima sudionika, ali šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić ističe da je Španija, kao organizator skupa i predsjedavajuća EU, osigurala da Priština bude predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244, u delegaciji UNMIK-a.

Na drugoj strani, kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni je ocijenio da je Kosovo bilo ravnopravni učesnik konferencije.

XS
SM
MD
LG