Linkovi

Zavod: Voda na sarajevskom izvorištu Stup ispravna


Abandoned hangar where, allegedly, the radioactive incident has happened, Energoinvest area, in Sarajevo, September 7, 2020.
Abandoned hangar where, allegedly, the radioactive incident has happened, Energoinvest area, in Sarajevo, September 7, 2020.

Voda sa sarajevskog izvorišta Stup je zdravstveno ispravna sa aspekta radioaktivnosti i za građansku konzumaciju, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Alfred Vidic, voditelj Centra za zaštitu od zračenja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH).

On kaže da u uzorku vode, koji je preduzeće Vodovod i kanalizacija Kantona Sarajevo (ViK KS) dostavio ZZJZ FBiH, nije detektovana povećana radioaktivnost.

Podsjećamo, prošle godine je na Stupu u krugu Energoinvesta došlo do curenja radioaktivne materije cezij-137, ali je javnost za ovaj slučaj saznala tek prije nekoliko dana.

U dokumentu koji je, kako navodi Vidic, ovaj Centar u srijedu dostavio preduzeću ViK, navodi se da je ispitani uzorak vode usklađen sa legislativom.

“Prema rezultatima izvršene analize radioaktivnosti na ukupnu alfa i ukupnu beta aktivnost odgovara odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama i odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, a u skladu sa preporučenim vrijednostima za ukupnu alfa i ukupnu beta aktivnost Svjetske zdravstvene organizacije”, piše u dokumentu.

Povodom napisa u medijima da se prošle godine desilo curenje radioaktivne materije u krugu te tvornice na Stupu kao i brojnih reakcija građana koji su ovih dana iskazali zabrinutost, 4. septembra se oglasila Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine (DRARNS).

U saopštenju za javnost je navedeno da nema razloga za zabrinutost i da nisu ugroženi ni zdravlje ljudi, ni životna sredina.

XS
SM
MD
LG